برای واکاوی حوادث و فتنه پس از انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری 88 برآنیم که ساختار، شاکله و اهداف مسببین این غائله که هزینه‌های گزاف مادی و معنوی برای نظام مقدس جمهوری اسلامی در بر داشته‌اند را مورد بررسی قرار دهیم. از همین رو پس از بررسی " شکل‌گیری و برخی مؤلفه‌های ایدئولوژی تجدیدنظرطلبان "، "راهبرد تبلیغاتی و گفتمان انتخاباتی میرحسین موسوی "، "گفتمان محمود احمدی‌نژاد از انتخابات نهم تا دهم ریاست‌جمهوری "، "بررسی نتیجه انتخابات دهم ریاست جمهوری با روش "تحلیل گفتمانی "، "شواهد آگاهی جبهه دوم خرداد از سلامت انتخابات " و "شورش بر جمهوریت " به فصل هشتم یعنی "نقش و تلاش دولت‌های بیگانه و اپوزیسیون " می‌پردازیم:

د. مواضع برخی کشورهای اتحادیه اروپا

در بررسی مواضع کشورهای دیگر اروپایی، مواضع سه کشور آلمان، فرانسه و ایتالیا نیز به صورت مداخله‌جویانه‌ای رادیکالی محسوب می‌شد. برای مثال ایتالیا در روزهای آشوب تهران خواستار توافق اتحادیه اروپا درباره قوانین مشترک به منظور صدور ویزا برای فعالان مخالف ایران شد. "فرانکو فرانتینی " وزیر خارجه ایتالیا در کنفرانس خبری در شهر تریست ایتالیا در یک شنبه 7 تیر اعلام کرد: ما نیازمند موضعی واحد درباره درخواست‌های صدور ویزا برای یک کشور واحد هستیم.(1) فرانتینی که اقرار داشت مسایل تهران را به شدت پیگیری می‌کند با انتشار بیانیه‌ای مداخله‌جویانه که متأثر از آشوب‌ها جرات بیان پیدا کرده بود مدعی شد دولت ایران باید "اطمینان بدهد که نتایج اعلام شده انتخابات ریاست جمهوری بازتاب دهنده خواست ملت ایران است و... اوضاع در ایران به خشونت بیشتر منتهی نشود. "(2)

صدراعظم آلمان، آنگلا مرکل، نیز که بارها با ادبیاتی گستاخانه درباره ایرانیان سخن گفته بود با صدور بیانیه‌ای ضمن حمایت از آشوبگران خواستار بازشماری آرای انتخابات ریاست جمهوری ایران شد. وی همچنین از مسئولان ایران خواست "خشونت را علیه تظاهرکنندگان " کنار بگذارند.(3) گذشته از این اظهارات، رسانه‌های آلمانی و فارسی زبان آن و به ویژه دویچه‌وله در طول روزهای انتخاباتی ایران و حوادث پس از آن به شدت فعال بودند و همسو با ایدئولوژی و منافع غرب در پی تأثیرگذاری بر افکار عمومی ایرانیان و جامعه هدف خود برآمدند.

در میان مقامات فرانسوی نیز سارکوزی که نسبت به روسای جمهور پیشین فرانسوی همخوانی بیشتری با سیاست‌های ایالات متحده از خود نشان می‌دهد، به صورت تندتری درباره مسایل ایران اظهارنظر کرده است. وی حتی به صورت بی‌ادبانه‌ای با توهین به مقامات ایرانی و به شیوه‌ای مداخله‌جویانه که بتواند میان حکومت و ملت ایران شکاف ایجاد کند مدعی شد لیاقت مردم ایران بیش از حاکمان فعلی آنهاست. نکته رمزگشا در بیانات سارکوزی اظهارات وی در پیش از انتخابات و دیدار وی با برخی تجدیدنظرطلبان ایرانی مقیم خارج بود. سارکوزی طی یک سفر رسمی به کویت در پیش از انتخابات ایران در اواخر سال 87، به اوباما توصیه کرد که گفتگوهای آمریکا با ایران و به ویژه در مسئله هسته‌ای را "در یک فضای قاطع آغاز کند. " وی افزود که او انتظار ندارد هرگونه مذاکره‌ای میان این دو کشور تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایران برگزار شود. کشورهای غربی امیدوارند که در این انتخابات رئیس جمهور دیگری جانشین محمود احمدی‌نژاد شود. سارکوزی ادامه داد: "من فکر می‌کنم که عاقلانه است تا برگزاری این انتخابات صبر کرد برای این که مذاکرات وارد فاز جدیدی شود. فرانسه و بریتانیا از جمله کشورهای اروپایی هستند که در قبال برنامه هسته‌ای تهران مواضع سرسختانه‌تری را اتخاذ کرده و خواستار دست کشیدن ایران از برنامه غنی‌سازی اورانیوم هستند. "(4)

اما سارکوزی در روزهای پیش و پس از انتخابات 22 خرداد دیدارهایی با برخی افراد وابسته با اپوزیسیون و تجدیدنظر‌طلب ایرانی داشت. به طور نمونه محسن مخملباف که خود را سخنگوی ستاد موسوی در خارج از ایران می‌دانست در این باره می‌گوید: "با استفاده از ارتباطات دوستانه‌ای که با آقای سارکوزی داشتیم، موفق شدیم ایشان را راضی کنیم که به صدای مردم ایران گوش کند. خوشبختانه، ایشان امروز موضع قاطع خود را گرفت و گفت که نگران مردم ایران است و باید به صدای آنان گوش داده شود. همه ایرانیان خارج از ایران سفیرند و همه آنان توانایی‌هایی برای ارتباط دارند. ما از این ارتباط‌ها استفاده کردیم و دیروز، سه‌شنبه 16 ژوئن 2009، رسماً در نشست پارلمان اروپا در بروکسل، به عنوان سفرای مردم ایران حاضر شدیم و در حضور نمایندگان پارلمان به فراکسیون سبزها به طور کامل گزارش دادیم. پس از آن نیز جداگانه، با رؤسای فراکسیون‌های دیگر پارلمان گفتگو کردیم. ما از آنها خواستیم کمی صبر کنند تا مردم ایران بتوانند رئیس‌جمهور واقعی خودشان را به آنها معرفی کنند. مردم ایران بمب اتمی نمی‌خواهند. آنها صلح و دموکراسی می‌خواهند. "(5)

در واقع، چنان که بیانات مخملباف نیز نشان می‌دهد، امید و توکل جریان تجدیدنظرطلب همواره به ایالات متحده و اتحادیه اروپا بوده است و جالب اینجاست که اتحادیه اروپا نیز روز شنبه 23 خرداد و به دلیل نتیجه به دست آمده در انتخابات از سوی مردم ایران، طی بیانیه‌ای از روند انتخابات در ایران ابراز نگرانی می‌کند.(6)

* پی‌نوشت:

1. "ایتالیا خواستار هماهنگی کشورهای اروپایی درصدور ویزا برای مخالفان ایرانی شد "؛ روزنامه کیهان؛ دوشنبه 8 تیر 1388؛ ش /193985.
2. "بازتاب جهانی انتخابات: مرکل خواستار بررسی شفاف نتایج شد "؛ سایت رادیو صدای آمریکا؛ 1388.3.25.
3. "درخواست آنگلا مرکل از مقام‌های ایران برای بازشماری آرای انتخابات؟! "؛ شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی‌فارسی؛ 1388.3.31؛ ساعت17:13.
4. "سارکوزی: برای گفتوگو با تهران باید تا انتخابات ایران صبر کرد "؛ سایت رادیو فردا؛ 1387.11.25.
5. "گفتگو با محسن مخملباف؛ گزارش به پارلمان اروپا درباره انتخابات "؛سایت رادیو زمانه؛ 1388.3.28.
6. "بازتاب جهانی انتخابات... "؛ سایت رادیو صدای آمریکا؛ 1388.3.25 .

* منبع: کتاب شورش اشرافیت بر جمهوریت


دسته ها : سیاست
شنبه 1389/10/25 10:49
X