فرهنگ انتظار و مقوله مهدویت، حتی پیش از ظهور دین مبین اسلام، مورد توجه اولیا و پیامبران الهی قرار داشت. بر همین اساس معرفی و بیان شاخصههای ویژه و یگانه حضرت ولی عصر (عج) و تبیین فرهنگ انتظار از جمله مسئولیتهای پیامبر (ص) و جانشینان برحق ایشان در طول تاریخ صدر اسلام بوده است که البته همچون دیگر مأموریتهای الهیشان به بهترین شکل ممکن انجام شده است.
حال اگر برخی با کجفهمیهای خود از این مقوله حیاتی و اساسی، نسبت به انحراف آن همت گذاشتهاند، وظیفه عالمان شیعی است که با شناخت، درک و انتشار کلام معصومین درباره امام زمان (عج)، زمینه ظهور حضرت را فراهم سازند.
شیخ صدوق، از علمای بزرگ شیعه که در قرن چهارم هجری میزیست، «کمالالدین و تمامالنعمة» را در همین راستا و درباره اثبات وجود امام زمان (عج) و غیبت طولانی آن حضرت از نظر عقلی و نقلی نگارش کرد.
شیخ صدوق با اشرافی که به کتابهای اسلامی و بر اثر مطالعات بسیار داشت، احادیث مربوط به اثبات وجود نازنین امام زمان (عج) را در «کمالالدین وتمامالنعمة» جمعآوری کرد و اکنون بعد از گذشت حدود یکهزار سال، هنوز به عنوان سندی برای بیان دلایل رفع شبهات مهدوی از آن استفاده میشود.
با هم برخی از احادیث معصومین (ع) در باب امام مهدی (عج) و شرایط دوران آخرالزمان و ظهور منجی که در «کمالالدین وتمامالنعمة» آمده است را مرور میکنیم.
پیامبر اکرم (ص) فرمود: آدمی تعجب میکند از وفور ایمان مردم آخرالزمان که پیامبری را ندیدند و امام آسمانی را زیارت نکردند و تنها ایمان به سطوری میآورند که بر روی کتابهای باقیمانده از وحی و کلمات معصومین نقش بسته است.
پیامبر اکرم (ص) فرمود: خداوند از بنده مؤمنش قول گرفته که سختیها را در دنیا به جان بخرد، آنگونه که نانآوران خانه از زیر دستان خود پیمان میگیرند که در غیبت او چارچوبهای مورد نظر را محترم دارند. هر چه به زمان ظهور نزدیکتر میشوید، به افکار و اعمالتان پوشش تقیه بیشتری دهید.
پیامبر اکرم (ص) فرمود: دنیا به پایان نمیرسد تا اینکه مردی از اهلبیت من که هم نام من است، سلطنت کند.
امام علی (ع) فرمود: از علایم ظهور آن است که به همدیگر بد گویید و یکدیگر را تکذیب کنید و از شیعیان من باقی نمیماند؛ مگر به اندازه سرمه در چشم و نمک در غذا و چنین خواهد بود، امتحانات زمان غیبت.
امام علی (ع) فرمود: برای صاحبالزمان، غیبتی است عظیم که باید در محور ایمان راسخ بود؛ زیرا که خیلیها از ما جدا میشوند، حتی آنها که به مقامات بلند رسیدهاند.
امام حسین (ع) فرمود: قیام کننده این امت، فرزند نهم من است که غیبتی طولانی دارد و هنگامی که تاریکیهای غیبت، همه جا را فرا میگیرد؛ خفاشان کور چشم و گرگان درنده به تقسیم اعتبارات و امتیازات او مینشینند.
امام حسین (ع) فرمود: فرزندم خلاصه انبیا و عصاره اولیا و ثمره اوصیای کریم است.
امام علی بن الحسین (ع) فرمود: هر کس در غیبت فرزندمان استوار بر ولایت ما باشد، خداوند پاداش یکهزار شهید مقتول در جبهههای احد و بدر با به او میدهد.
امام محمد باقر (ع) فرمود: ایامالله سه روز است، یکی روز ظهور حضرت قائم ( عج) و دیگری روز رجعت و سومی روز قیامت است.
امام محمد باقر (ع) فرمود: سلطنت قائم (عج) 309 سال است؛ به مدتی که اصحاب کهف در غار به سر بردند.
امام محمد باقر (ع) فرمود: اصلاحات قائم به مساجد نیز میرسد و هر مسجدی که ظواهرش اشرافی و اعیانی باشد، در روز رهایی ویران میشود.
امام جعفرصادق (ع) فرمود: خدای تعالی اصحاب قائم (عج) ما را در یک لحظه مانند ابرهای پراکنده جمع میکند و اصحاب امام زمان (عج) برابرند با سپاه اسلام در جنگ بدر که 313 نفر بودند.
امام جعفر صادق (ع) فرمود: در دولت امام قائم (عج) راه میان مکه و مدینه با درخت خرما اتصال مییابد.
امام جعفر صادق (ع) فرمود: در قیام آن سرور اولیا جمله مفسدین و بدخواهان و غاصبین حقوق اهلبیت نابود خواهند شد.
امام جعفر صادق (ع) فرمود: زمانی قیام صورت میگیرد که جهان بشریت به یک سوم جمعیت، تقلیل یافته باشد و امواج بلایای طبیعی دو سوم را نابود کند.
امام جعفر صادق (ع) فرمود: به وقت ظهور، نشاط و شادی به برزخ نیز سرایت میکند و مؤمنین از فشارهای آن دیار راحت میشوند.
امام موسی کاظم (ع) فرمود: خداوند به هنگام ظهور قائم (عج) دین حق را بر جمع ادیان باطله پیروز میگرداند.