مطابق سند راهبردی توسعه فنآوری نانو، ایران باید تا سال 1393 به جایگاه پانزدهم دنیا در فنآوری نانو دست یابد. بر این مبنا، ستاد توسعه نانو فنآوری شاخصهایی را برای ارزیابی و رصد جایگاه ایران به صورت زیر تعیین کرده و سالانه این شاخصها ارزیابی و منتشر میشوند.
1- رتبه در تولید علم؛ با شاخص تعداد و کیفیت مقالات معتبر علمی ISI
2- رتبه در تولید فنآوری؛ با شاخص تعداد پتنتهای معتبر بینالمللی
3- رتبه در اقتصاد نانو؛ با شاخص سهم بازار و میزان تولیدات فنآوری نانو.
ستاد توسعه نانو، وضعیت نانو فنآوری در کشور را در پایان سال 1388 به این صورت ارزیابی کرده است:
ارزیابی علم نانو
تا پایان سال 2009 میلادی، 1327 مقاله ISI (حدود 1.96درصد کل مقالات نانوی منتشر شده در دنیا) توسط محققان ایرانی در زمینه فنآوری نانو به چاپ رسیده است که نسبت به سال 2008 حدود 63 درصد رشد داشته است؛ به همین ترتیب، رتبه ایران در تولید مقالات ISI در سال گذشته بهبود یافت و از رتبه نوزدهم در سال 2008، به رتبه پانزدهم دنیا رسید. در منطقه نیز همچنان در رده اول قرار داشته و فاصلهاش را با رقیبان منطقهای خود بیشتر کرده است.
ارزیابی فنآوری نانو
بررسی تعداد اختراعات منتشرشده در دفاتر معتبر ثبت پتنت نشان میدهد که ایران در سال 2008 میلادی، 11 اختراع مرتبط با فنآوری نانو دارد. چهار مورد از این تعداد، در دفتر ثبت پتنت اروپا، سه مورد در آمریکا و چهار مورد هم در هند و چین منتشر شدهاند؛ اختراعات نانو فنآوری ایران در سال 2009، به 14 مورد میرسد که شش مورد در USPTO، دو مورد در EPO و بقیه در دفاتر ثبت دیگر از قبیل فرانسه، انگلستان، هند و WOمنتشر شدهاند. تعداد مراکز و هستههای رشد مرتبط با فنآوری نانو نیز بهعنوان شاخص دیگر فنآوری ، ارزیابی شدهاند؛ تعداد این مراکز رشد و هستههای آنها که تا پایان سال 88 مورد حمایت ستاد قرار گرفتهاند، به ترتیب 10 مرکز و 47 هسته است.
ارزیابی صنعت نانو
بنگاههای اقتصادی فعال در فنآوری نانو تا پایان سال 88 به 129 بنگاه میرسد؛ از این تعداد، 95 بنگاه تولیدی، 10 بنگاه بازرگانی و 24 بنگاه خدماتی هستند. تعداد محصولات نانویی که در حال حاضر در سطح صنعتی تولید میشوند، براساس ادعای شرکتهای فعال، 46 محصول است که نسبت به سال گذشته بیش از 50 درصد رشد داشته است.
براساس این گزارش، ایران پنجسال زودتر از اهداف سند راهبردی نانو فنآوری به رتبه پانزدهم دنیا در تولید علم در زمینه فنآوری نانو و رتبه اول در منطقه و کشورهای اسلامی رسیده که این خود مایه افتخار است؛ اما در دو حوزه تولید فنآوری و اقتصاد نانو رتبهای ارائه نشده و متأسفانه فاصله زیادی تا جایگاه پانزدهم دنیا داریم.
اساسا شاخصهای ارزیابی علم و فنآوری، نقش اساسی در پیشرفت و توسعه فنآوریها دارد. ارزیابی و برنامهریزی راهبردی فنآوری، نیازمند شناسایی، تدوین و بهبود مستمر شاخصهای ارزیابی و بررسی اثربخشی و کارایی سیاستها و برنامههای توسعه فنآوری است. این شاخصها در کشور ما بیشتر معطوف به ارزیابی علم بوده و کمتر به فنآوری و صنعت توجه شده است. این مشکل در حوزه نانو فنآوری نیز مشاهده میشود. باید توجه داشت که بین فنآوری نانو و علم نانو تفاوت وجود دارد. شاخصهای ارزیابی فعلی در کشور، بیشتر وضعیت علم نانو را ارزیابی کرده و به تبع آن سیاستهای حمایتی دولت بیشتر مربوط به پیشرفتهای علم نانوست و از فنآوری و بازار نانو غفلت شده است. شاید به همین دلیل محققان این عرصه کمتر به سمت و سوی تولید فنآوری و تجاریسازی متمرکز شدهاند.
در این زمینه، توجه به شاخصها و گزارشهای مراکز معتبر دیدبانی و ارزیابی علم و فنآوری از جمله سازمان توسعه و همکاریهای بینالمللی (OECD)، کنفرانس توسعه و تجارت سازمان ملل (آنکتاد) و رصدخانه علم و فنآوری اروپا میتواند مفید واقع شود. این مراکز دائما شاخصهای خود را بهروز کرده و به پایش رقابتپذیری و توسعه علم و فنآوری میپردازند.
این شاخصها عمدتا بر ارزیابی تحقیق و توسعه و وضعیت تولید فنآوری (فنآوریمحور) و بازار تمرکز دارند. در حالیکه شاخصهای ارزیابی در کشور ما متمرکز بر تولید علم (مقالهمحور) است. این تمرکز منجر به غفلت از بخش عمدهای از زنجیره ایده تا ثروت شده است. براساس گزارش ستاد توسعه نانو فنآوری از سال 2004، سالانه بهطور متوسط تعداد مقالات ISI نانو فنآوری در کشور دو برابر شده است. این میزان رشد، غیرطبیعی بوده و نشاندهنده ضعف در سایر بخشهاست.
اعمال مکانیزمهای تشویقی نامتقارن و نامتعادل و عدم توجه به زیرساختهای لازم جهت توسعه صنعت و مشکلات کسب و کار نانوتکنولوژی، منجر به این انحراف از مسیر شده است. از طرفی گستردگی و پیشرفتهای روزافزون نانو فنآوری در عرصههای مختلف، شرایطی را فراهم کرده است که مدیران و تصمیمسازان نیز نمیتوانند بهراحتی اولویتها و حوزههای اصلی و اساسی فعالیت در این فنآوری را تشخیص دهند و هزینههای حمایتی دولت نیز به نتیجه مطلوب نمیرسد.
در جشنواره برترینهای نانو فنآوری در سال 88 نیز بیشتر به ارزیابی وضعیت علم نانو فنآوری پرداخته شده و کمتر به موضوعات مهمی چون کارآفرینی در نانو فنآوری، هزینههای تحقیق و توسعه، پروژههای صنعتی، ایجاد شرکتهای پژوهشی و صنعتی، تولید محصولات مرتبط، حل مشکلات صنعت، انتقال و بومیسازی فنآوری توجه شده است. به این ترتیب، نخبگان نانو فنآوری بهجای درگیر کردن خود با پروژههای صنعتی و مشکلات کارآفرینی و امور اجرایی، سعی میکنند با نوشتن مقالات علمی رتبه خود را در این جشنواره ارتقا دهند.
یکی از مشکلات موجود در کشور ما عدم دسترسی به اطلاعات موثق و دقیق درخصوص شاخصهای ارزیابی است. متأسفانه هیچ شاخص دقیقی برای ارزیابی وضعیت بازار نانو فنآوری در کشور وجود ندارد. برای نمونه آمار دقیقی از هزینههای تحقیق و توسعه در نانو فنآوری و یا سهم بازار نانو فنآوری در کشور وجود ندارد. این مشکل باعث میشود نهادهای سیاستگذار در این زمینه نتوانند بهدرستی وضعیت فعلی کشور را ارزیابی کرده و سیاستگذاری کنند.
باتوجه به اهمیت شاخصهای ارزیابی نانو فنآوری در کشور، لازم است با بازنگری در این شاخصها و بالطبع تغییر در سیاستهای حمایتی، مسیر حرکت فعلی نانو فنآوری در کشور اصلاح شود.
در این جا باید خاطرنشان کرد که آیا میان تولید علم و تولید مقالاتِ بیشتر رابطهای مستقیم و طولی وجود دارد؟ بدون شک رابطه بین این دو نمیتواند رابطهای دوسویه باشد. چهبسا تولید علم خاصه در حوزه علوم فنآوری محور همچون نانو فنآوری بیش از پیش خود را در قالب اختراعات و محصولات فنآورانه نشان دهند. همچنین تولید مقالات بیشتر الزاما منجر به توسعه فنآوری در کشور نمیشود. آیا در رابطه با جهتگیری مقالات تولید شده در راستای نیازهای کشور نیز ارزیابیهای لازم صورت میپذیرد؟ متأسفانه در عرصه رصد شاخص تولید علم، کمیتگرایی بر کیفیت میچربد و تعداد و نه موضوعات، محتوای مقالات و حتی سطح علمی مجلات منتشرکننده مقالات مد نظر قرار میگیرد. به این ترتیب، چهبسا که مقالات تولید شده با هزینههای گزاف بیش از حل مسائل فنآوری کشور مورد استفاده سایر کشورها قرار گیرد و به محصولات و فنآوریهای سودآور تبدیل شود؛ محصولاتی که ما باید با صرف هزینههای گزاف، وارد کشور کنیم.
متأسفانه چاپ مقالات علمی تنها با هدف افزایش تعداد آنها و غالبا بدون در نظر گرفتن کیفیت و محتوای مطالب چاپ شده، درد مزمنی است که گریبانگیر جامعه علمی ما شده است. چنین مقالاتی هم که عموما مورد استفاده کسی قرار نگرفته و باعث ایجاد هیچ حرکتی نمیشوند، قابلیت چندانی در تولید و پیشرفت علمی ندارند. دستیابی به تولید علم، ناظر به رفع نیازهای کشور، مستلزم تغییر نگرشها در سیاستگذاری، تخصیص منابع مالی مناسب و همت استادان و محققان دانشگاهی است.
* محمد واعظینژاد - حامد سروری
منبع: هفته نامه پتجره - شماره66