"باربارا سالیوان " (Barbara Slavin) در مقاله‏ای که در نشریه تحلیلی آمریکایی "فارین پالسی " منتشر شده، با اشاره به انتخابات آمریکا نوشت: "باراک اوباما " سال گذشته با وعده تغییر تصویر جهانیان، بویژه مردم خاورمیانه، از آمریکا به ریاست‌ جمهوری رسید؛ خاورمیانه، جایی که "بوش " در تلاش برای دستیابی به اهداف جاه‌طلبانه‌اش برای دگرگونی دموکراتیک با منطقه‌ای عمیقاً مشکوک به نیات آمریکا و دارای رژیم‌های اقتدارگرای راکد مواجه شد.
این نویسنده آمریکایی با بیان اینکه دولت اوباما در تلاش خود برای ایجاد تصویری جدید از آمریکا لحن تعاملات این کشور در جبهه دموکراسی را تغییر داد اظهار داشت: مقامات دولت، مانند خود رئیس ‌جمهور طی سخنرانی در "قاهره " در ماه ژوئن بطور کلی از اصول دموکراسی حمایت کرده‌اند؛ طی این سخنرانی اوباما از فقدان پاسخگویی رژیم‌های عرب در برابر مردم این کشورها انتقاد، اما از مقابله مستقیم اجتناب کرد. مسئله این است که آیا این رویکرد پشت پرده و غیرمستقیم موفق‌تر از سیاست تهاجمی و تندروانه بوش خواهد بود؟
وی در پاسخ به این سوال نوشت: نخستین آزمون اصلی موضع‌ دولت اوباما در هفته‌های آینده پیش خواهد آمد، هنگامی که "مصر " احتمالاً قانون اضطراری 29 ساله‌ای که به دولت قدرت‌ فوق‌العاده‌ای برای سرکوب اپوزوسیون سیاسی می‌بخشد را دوباره فعال کند. مصر سال‌هاست که وعده داده قانون مقابله با تروریسم محدودتری را جایگزین این قانون ـ که پس از کشته شدن "انور سادات " رئیس‌جمهور این کشور تصویب شدـ سازد. اما همیشه به نوعی قانون جدید آماده نیست و حالت اضطراری ادامه می‌یابد.
اگر شرایط مانند سال گذشته باشد وزارت امورخارجه آمریکا تأسف خود را ابراز خواهد کرد اما اوباما و "هیلاری کلینتون " هیچ یک آشکارا از دولت حسنی مبارک انتقاد نخواهند کرد، حداقل نه انتقاد و توبیخ سنگینی که تیتر اخبار رسانه‌های بین‌‌المللی را به خود اختصاص دهد.
سالیوان ترویج دموکراسی در خاورمیانه را اولویت اصلی دولت اوباما نمی‏داند: "کلینتون طی سخنرانی‌اش در روز 14 فوریه در قطر به وضوح به این مسئله اشاره کرد و بهبود وضعیت حقوق بشر را پس از تعارض جهان عرب/رژیم صهیونیستی، ایران، مبارزه با افراط‌گرایی خشونت‌بار و ایجاد فرصت‌های بیشتر برای جوانان و آخر از همه ذکر کرد. "

* ترویج دمکراسی به صورت تهاجمی از اعتبار افتاده است

نویسنده در ادامه مقاله خود با تاکید بر اینکه "مدل تهاجمی ترویج دموکراسی " در آغاز ریاست جمهوری اوباما اعتبار خود را از دست داده چنین ادامه می‏دهد: در انتخابات عراق، مصر، لبنان و قلمروهای فلسطین، گروه‌های اسلام‌گرا پیروز شدند و احزاب سکولار به حاشیه رانده شدند. بزرگترین عقب‌نشینی در سال 2006 رخ داد، هنگامی که "حماس " در انتخابات مجلس فلسطین که به اصرار "کاندولیزا رایس " وزیر امور خارجه آن زمان آمریکا برگزار شده بود پیروز شد.
در ادامه مقاله به سیاست‏های متناقض اوباما اشاره شده است: "در نهایت تعجب، بعضی برنامه‌های "طرح آزادی " دوران بوش مانند طرح "مشارکت خاورمیانه " (MEPI) ـ برنامه آموزش و کمک هزینه‌های کوچک برای گروه‌های جامعه مدنی که ابتکار "لیز چنی " (Liz Cheney) دختر معاون رئیس‌جمهور سابق بود ـ باقی مانده و حتی تحت رهبری اوباما گسترش نیز یافته‌اند. اما دیگر کمک‌های مالی آمریکا قطع شده و لحن اوباما و کلینتون در مجامع علنی نسبت به متحدان عرب معمولاً محترمانه است. مدافعان حقوق بشر نگران هستند که پشت پرده‌ هم چیزی بیش از این گفته نمی‌شود. "
"جی.اسکات کارپنتر " (J. Scott Carpenter) که جانشین "دیک چنی " در بخش ترویج دموکراسی وزارت امور خارجه در دوره دوم ریاست‌ جمهوری بوش شد می‌گوید: "مشکل دولت اوباما این است که کسی با قطعیت به سفرا نمی‌گوید چه چیز در اولویت قرار دارد. هیلاری بهتر از رئیس‌جمهور عمل کرده است. او این کار را می‌کند، اما گمان نمی‌کنم در سطح سیاسی کسی توجهی به این مسئله نشان دهد ".

* آمریکا عملکرد ضعیف مصر در زمینه دمکراسی را نادیده می‏گیرد

سالیوان در این زمینه مجددا به مصر اشاره کرده و می‏نویسد: مصر، پرجمعیت ترین و بانفوذترین کشور عربی، نمونه واضحی از این جریان است. "میشله دان " (Michele Dunne)، یکی از مشاوران ارشد بنیاد "کارنگی " (Carnegie) صلح بین‌المللی وابسته به آژانس "توسعه بین‌المللی آمریکا " (USAID) و سردبیر یک ژورنال اینترنتی (بولتن اصلاحات عرب) می‌گوید: "اوباما و کلینتون هیچ‌ یک علناً از مصر بخاطر عملکرد ضعیفش در زمینه دموکراسی و حقوق بشر انتقاد نکردند. و با کاهش یافتن کمک مالی کلی آمریکا به کشور مصر تا حد 200 میلیون دلار، بودجه آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا (USAID) برای توسعه دموکراسی در مصر به نصف تقلیل پیدا کرده و در حال حاضر به سالانه 25 میلیون دلار ـ 30 سنت برای هر مصری ـ رسیده است. دان می‌گوید علیرغم گزارش بازرس USAID مبنی بر اینکه کمک مالی به این گروه‌ها موثرترین بخش برنامه بوده‌، کمک‌های مالی برای جامعه مدنی نیز دو سوم کاهش یافته است. "
دان همچنین افزود: "علاوه بر این بنظر می‌رسد دولت اوباما تصمیم دارد کمک مالی سالیانه به مصر را به صندوق وقفی تبدیل کند که بدون نیاز به نظارت دقیق کنگره، کمک‌های مالی در اختیار دولت مصر بگذارد و به مصر قدرت بیشتری برای توقف برنامه‌هایی که به دلخواه آن نیست؛ می‌بخشد. " "تامارا ویتس " (Tamara Wittes) مسئول جدید "امور خاور نزدیک " وزارت امور خارجه تأیید کرد که دولت آمریکا در حال بررسی درخواست مصر برای ایجاد چنین صندوقی است.
و همه این مسائل در حالی اتفاق می‌افتد که مصر برای انتخابات مجلس (امسال) آماده می‌شود و انتخابات ریاست‌ جمهوری در سال آینده باعث نگرانی گروه‌های طرفدار دموکراسی شده است. آنها می‌خواهند آمریکا به دولت قاهره برای ایجاد فضای باز سیاسی فشار بیاورد، به‏ویژه اگر مبارک 81 ساله تصمیم بگیرد برای ششمین دوره شش ساله ریاست ‌جمهوری در انتخابات شرکت نکند. "استفن مک‌اینرنی " (Stephen McInerney) رئیس "موسسه غیرانتفاعی پروژه دموکراسی در خاورمیانه " واقع در واشنگتن گفت: "هنوز نمی‌دانم آیا دولت، استراتژی واضحی برای حمایت از این انتخابات‌ها دارد یا نه. بنظر می‌رسد که این انتخابات‌ها مهندسی شده و ساختگی خواهند بود. "

دسته ها : سیاست
دوشنبه 1388/12/24 21:41
X