مرکز مطالعاتی "برکمن " در دانشکده حقوق هاروارد که درباره نقش اینترنت در جامعه تحقیق می‌کند در گزارشی به بررسی نقش فناوری شبکه‌های دیجیتال در انقلاب نارنجی اوکراین پرداخته است.
گزارش مرکز برکمن گام به گام فرآیند تحقق انقلاب نارنجی در اوکراین را تشریح می‌کند و عوامل موفقیت این انقلاب را معرفی می‌کند.
همانطور که در قسمت‌های قبل اشاره شد [بخش‌های نخست، دوم و سوم پیشتر ارائه شد] یوشنکو [که انقلاب نارنجی اوکراین را به پیش برد] تفاوت‌های چشمگیری در همه لحاظ چه از ظاهر فیزیکی و چه از لحاظ برخی مشخصات دیگر با رقیب خود یانکویچ [که از حزب حاکم بر اوکراین بود] داشت.
فعالان حامی دمکراسی و حامی یوشنکو در مقیاس وسیعتر، عموم مردم، درباره این تفاوت‌ها صحبت می‌کنند و حتی به ساختن جک و لطیفه درباره این تفاوت‌ها و همچنین مسخره کردن می‌پرداختند.
اینترنت و موبایل‌ها کمک شایانی به انتشار جک‌ها همانند ویروس کردند اما از چه زمان این ایده مطرح شد که موبایل و اینترنت به خوبی می‌تواند به انتشار جک‌ها و شعرهای مسخره کننده در یک جامعه بپردازد.
این واقعیت در سال 2004 و در زمان رقابت‌های ریاست جمهوری آمریکا مشخص شد.
"هاوارد دین " یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری آمریکا بود. وی در جریان سخنرانی‌های رقابت‌های ریاست جمهوری در میان اعضای ستاد انتخاباتی خود صحبت می‌کرد و در بخشی از سخنرانی خود برای تشویق اعضای ستاد خود فریاد بلندی کشید. این فریاد به "جیغ بزرگ " دین معروف شد و خیلی زود از طریق رسانه‌های آنلاین به عنوان یکی از جک‌های روز آمریکا تبدیل شد و تاثیر بسزایی در کاهش آرای هاوارد دین گذاشت.
در اوکراین نیز ساختن جک و شعرهای مسخره کننده علیه یک جریان بخصوص به کار گرفته شد.
در اوکراین، جک‌ها و شعرهای مسخره کننده اغلبا در "اتاق‌های گفت‌وگوی آنلاین " [چت‌روم‌ها] ایجاد می‌شد اما پس از آن به طور گسترده‌ای از طریق موبایل‌ها یا در جریان تظاهرات مردم اوکراین بر علیه نظام کوچما منتشر می‌شد.
در واقع ساخته شدن و انتشار این جک‌ها و شعر‌های مسخره کننده نقش بسزایی در انقلاب نارنجی اوکراین داشت.
اما دوره‌ای که سیل وسیع جک‌ها و شعرهای مسخره‌کننده علیه نظام حاکم بر اوکراین جاری شد، دو ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری این کشور بود. موج وسیع جک‌ها و موضوعات خنده‌دار علیه کوچما [دومین رئیس جمهور اکراین در سال‌های 1994 تا 23 ژانویه سال 2005] و یانکویچ [کاندیدای ریاست جمهوری اوکراین که از حزب کوچما بود و رقیب یوشنکو بود] در 24 سپتامبر سال قبل از انتخابات ریاست جمهوری اکراین و با "حادثه تخم‌مرغ " آغاز شد.
در آن زمان یانکویچ در راستای رقابت‌ ریاست جمهوری اکراین به یکی از شهرهای این کشور سفر کرد. در این شهر تعداد طرفداران "یوشنکو " [کسی که انقلاب نارنجی اوکراین را به پیش برد] بیشتر بودند. یانکویچ هنگامی که در میان جمعیت قرار داشت ناگاه شخصی به سمت وی یک تخم‌مرغ پرتاب کرد. یانکویچ در این حادثه به دلیل ازدحام جمعیت محکم به زمین افتاد و محافظان وی، یانکویچ را سریع به نزدیک‌ترین خودرو منتقل کرده و وی را از محل حادثه دور کردند.
تیم رسانه‌ای یانکویچ بلافاصله پس از این حادثه طی بیانیه‌ای اعلام کرد که شخصی به طور وحشیانه باتری یک دوربین فیلمبرداری را به سمت یانکویچ پرتاب کرد و وی را مجروح کرد. در آن حادثه تمامی دوربین‌های فیلمبرداری و عکاسی توقیف شد و فیلم‌های آن از بین برده شد. اما یک دوربین توانست به خارج از محل حادثه منتقل شود و فیلم آن به شبکه 5 اوکراین [این شبکه در اختیار طرفداران یوشنکو و طراحان انقلاب نارنجی در اوکراین بود] ارسال شد.
این فیلم‌ بارها در این شبکه و به طور صحنه آهسته پخش شد و در آن نشان داده شد که چگونه مایع درون تخم‌مرغ در برخورد با یانکویچ به اطراف پخش شد.
خیلی سریع و در پی حادثه تخم‌مرغ، سایت‌ها به انتشار جک‌ها و موضوعات خنده‌دار درباره این حادثه پرداختند. حتی برخی از بازی‌های رایانه‌ای آنلاین نیز درباره این حادثه ساخته شد.
تجمع‌های اعتراض آمیز در "میدان " [یکی از میدان‌های مرکزی در شهر کیف و یکی از مراکز اصلی تجمعات در جریان انقلاب نارنجی اوکراین] نه تنها به عنوان یک راهبرد رقابت‌های انتخاباتی به شمار می‌آمد بلکه یکی از بهترین مکان‌ها برای انتشار جک‌ها و شعرهای مسخره کننده علیه نظام کوچما بود.
این تاکتیک به طور موثری به توسعه بحث‌های سیاسی و پیوستن اوکراینی‌ها به تجمعات اعتراض آمیز کمک می‌کرد در واقع با توسعه این تاکتیک، اوکراینی ها به گونه‌ای در بحث‌ها مشارکت می‌کردند که احساس می‌کردند این بحث‌ها کاملا به آنها ارتباط دارد.
بسیاری از جک‌هایی که به صورت آنلاین خلق شد باعث موفقیت اعتراضات و تظاهرات در اکراین گردید و سبب شد تا صدها هزار اکراینی در دمای انجماد شب‌های اوکراین شب را تا صبح در خیابان‌های شهر "کیف " [پایتخت اوکراین] سپری کنند و به نتایج انتخابات اعتراض کنند.
در یکی از تظاهرات که در اوکراین تنظیم شد تعدادی از طرفداران یوشنکو یونیفرم‌های زندانیان را به تن کردند. در واقع این گروه قصد داشتند با این اقدام خود به جرم‌های پیشین یانکویچ اشاره کنند. عکس‌های این تظاهرات به طور وسیعی در اینترنت منتشر شد و پس از آن جک‌ها و شعرهای مسخره کننده فراوانی ایجاد شد که در آن یانکویچ را به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری اوکراین مورد تمسخر قرار می‌داد.

دسته ها : سیاست
پنج شنبه 1388/8/28 23:59
X