قسمت هفتم اين گزارش به شرح زير است:

* انجمن عمومي براي تبادل‌نظر پيرامون مسائل مهم اجتماعي باشد

تلويزيون الحره موضوعاتي را پوشش مي‌دهد كه ساير ايستگاه‌ها از پرداختن به آنها امتناع مي‌ورزند از جمله مسائل مرتبط با حقوق بشر، حقوق زنان، آزادي بيان و آزادي مطبوعات. الحره با پوشش خبري موضوعات و گفتمان‌هايي كه سانسور مي‌شوند، خود را از ساير رقبا پيش انداخته است. الحره اولين شبكه تلويزيوني عرب زباني است كه برنامه ويژه حقوق زنان را با عنوان برابري به روي آنتن مي‌برد كه در واقع تريبوني براي تبادل‌نظر درباره مسائلي از قبيل زنان در اسلام و سياست است. در آوريل 2010، رسانه جديد آمريكا نوشت:
اگر شما مادري مجرد يا قرباني تجاوز به عنف يا خشونت داخلي هستيد، هيچگاه اين شانس را نخواهيد يافت كه در تلويزيون عربي حاضر شويد. چنين موضوعاتي براي شبكه‌اي همچون الجزيره عربي به مثابه يك تابو است. شايد اين مشكلات در مقايسه با جنگ در عراق يا منازعه اسرائيل- فلسطين رنگ مي‌بازد. يا شايد رسانه‌ها از اين مسئله ابا دارند كه نمي‌خواهند جامعه عرب را در چنين فضاي نامناسبي به تصوير بكشند. اما هم‌اكنون تعدادي از زنان كه اين تابوها را به چالش كشيده‌اند، انجمن جديدي تشكيل داده‌اند. جالب اينجاست كه تلويزيون الحره، به عنوان شبكه تلويزيوني تحت حمايت مالي كنگره آمريكا به اين زنان فرصت مي‌دهد تا داستان خود را در برنامه يك ساعته تلويزيوني با عنوان برابري بازگو كنند.

تلويزيون الحره تريبون خود را براي بحث درباره مسائل مهم اجتماعي و فرهنگي از طريق برنامه‌هايي مثل نگاهي به دموكراسي، مذاكرات خليج‌فارس و حنا (ديدگاه زنان) و نيز اليوم توسعه داده است. براي مثال، تلويزيون الحره در سال 2010 تنها رسانه عرب زباني بود كه به بحران بشردوستانه درخصوص پناهندگان دارفور پرداخت. در برنامه مستند "كونگو: تبعيد دارفور " (Konoungo: The Darfurian Exile) تلويزيون الحره تماشاگران برنامه را با خود به درون زندگي پناهندگان آواره سوداني در اردوگاه پناهندگان كوننگو در شرق چاد برد. اين فيلم مستند با پناهندگان اول شخص مصاحبه مي‌كند كه از تجربيات شخصي خود درباره نحوه فرار از دارفور و مشكلات زندگي در اين اردوگاه سخن مي‌گويند. اين محل در ابتدا به عنوان پناه‌گاهي موقتي احداث شده بود اما پس از گذشت 7 سال هنوز پناهندگان سوداني را در اين محل نگاه مي‌دارند. بسياري از افرادي كه در اين فيلم مصاحبه كرده بودند، از فقدان منافع براي توجه رسانه‌ها، دولت‌ها و سازمان‌هاي بشردوستانه عربي به مشكلات ساكنين اين اردوگاه ابزار خشم و ناباوري كردند. تلويزيون الحره همچنين چالش‌هايي را مورد بررسي قرار داد كه سازمان‌هاي بين‌المللي در راستاي كمك به پناهندگان با آنها دست به گريبان بودند. اين فيلم مستند در رسانه‌ها و وبلاگ‌ها جنجالي به پا كرد. بعلاوه، هر روز برنامه‌اي تحت عنوان "عفيه دارفور "(Afia Darfur) اخبار و اطلاعات مهمي از زندگي مردم دارفور و شرق چاد در شبكه MBN ارائه مي‌نمود.

* با پوشش خبري كامل و غيرمغرضانه انتخابات، توجه عمومي را به روند دموكراسي جلب نمايد

تلويزيون الحره و راديو سوا همچنان به پوشش خبري انتخابات در آمريكا و سراسر منطقه خاورميانه ادامه مي‌دهند. پوشش خبري انتخابات در MBN با هدف شفاف‌سازي و تاكيد بر روند دموكراسي افزايش يافته است. هر دو شبكه انتخابات پارلمان مصر، انتخابات و رفراندوم سودان و انتخابات ميان‌دوره‌اي آمريكا را به طور كامل پوشش داده‌اند.
در مورد عمق و وسعت پوشش خبري شبكه MBN مي‌توان به انتخابات مجلس ملي عراق در سال 2010 و مذاكرات بعدي براي تشكيل دولت ائتلافي اشاره كرد. تلويزيون الحره و راديو سوا از چند هفته مانده به انتخابات، مصاحبه‌هاي جنجالي با نامزدهاي اصلي انتخابات به عنوان سخنگوي سياسي احزاب خود ترتيب دادند. تلويزيون الحره و راديو سوا براي پوشش خبري كامل جريان انتخابات مجلس ملي عراق از خبرنگاران بيشماري در سراسر كشور بهره جستند.

* توجه ويژه الحره به نقش زنان و اقليت‌ها در انتخابات

تلويزيون الحره وقايع انتخابات را 18 ساعت البته به صورت زنده پوشش داد و در كنار آن با كارشناسان برجسته در مورد قانون انتخابات و نحوه ارتباط آنها با انتخابات كنوني و نيز مسائل موردعلاقه مردم عراق به تفصيل بحث و گفتگو كرد. اين شبكه به نقش زنان و اقليت‌ها نيز در اين انتخابات و تاثير آنها بر فرقه‌گرايي و امنيت عراق توجه ويژه‌اي داشت. پوشش خبري اين شبكه گزارشاتي از خبرنگاران مستقر در اردن، اتريش، لبنان، تركيه، بلژيك، سوئد، بريتانيا، مصر و آمريكا را نيز شامل مي‌گرديد كه جمعيت قابل ‌ملاحظه‌اي از راي‌دهندگان عراقي را در اين كشورها اسكان داشتند. اين برنامه چندين مصاحبه با كارشناسان آمريكايي‌، ناظران حوزه انتخاباتي و مسئولان انجمن‌هاي جامعه مدني ترتيب داد و نظر آنها را درباره خواست مردم براي برگزاري انتخابات آزاد و عادلانه، حضور كارشناسان محلي و راي‌دهندگان جويا شد.

* پوشش كامل اخبار انتخابات عراق توسط راديو سوا

راديو سوا نيز با ارسال گزارشاتي از بغداد، بصره، كركوك، سلمانيه و نجف اخبار روز انتخابات را به طور كامل پوشش داد. راديو سوا عراق حدود 13 ساعت از برنامه آن روز خود را به اين رويداد مهم سياسي اختصاص داد كه از جمله آنها بايد به 75 مصاحبه با نامزدهاي عالي‌رتبه احزاب سياسي مختلف اشاره داشت. راديو سوا در روز فوق‌الاشاره در كنار گزارشات خود از عراق، خبرهاي ديگري را نيز پخش مي‌كرد. راديو عراق آزاد نيز تلاش كرد تا با پوشش خبري انتخابات مجلس عراق و مصاحبه با راي‌دهندگان، مسئولان برگزاري انتخابات، تحليل‌گران و افراد سرشناس عراقي در اين مسابقه دوي ماراتن از ساير رقبا عقب نماند.
پايگاه اينترنتي تلويزيون الحره و راديو سوا در سرتاسر عراق اطلاعات و گزارشات لحظه به لحظه‌اي را از جريان انتخابات در دسترس كاربران قرار مي‌دادند. ضمناً، اين شبكه‌ها علاوه بر پخش اخبار، از تريبون‌هاي رسانه اجتماعي نيز سود مي‌بردند. تلويزيون الحره و راديو سوا مردم عراق را تشويق مي‌كردند تا مشاهدات و نظرات خود را درباره اين روز تاريخي گزارش دهند. مخاطبان شبكه الحره و راديو سوا از طريق صفحات فيس‌بوك و توييتر در مباحث و تحليل مسائل انتخابات شركت مي‌نمودند. ضمناً، شبكه پخش برنامه در خاورميانه نيز تيتر اخبار روز انتخابات را اعلام مي‌كرد.

تغييرات عمده برنامه

- هيچ تغيير خاصي در برنامه پيشنهاد نمي‌شود.

اهداف اجرايي سال مالي 2012:

- تعامل مستقيم با مخاطبان از مجراي رسانه‌هاي جديد با هدف افزايش تعداد ديدگاه‌هاي ‌ارائه شده در خصوص مسائل مهمي كه بر آينده منطقه تاثير مي‌گذارند.

- پخش اخبار، مناظرات و ديدگاه مخاطبان در سرتاسر منطقه خاورميانه از طريق برنامه اليوم و ساير برنامه‌هاي جديد تلويزيون الحره از جمله ارائه اطلاعات دقيق و جامع در مورد آمريكا و شهروندان آمريكايي.

شوراي مديران پخش برنامه هاي برون‌مرزي
خاور نزديك، آسياي مركزي، جنوب و غرب آسيا و اوراسيا

تحولات منطقه‌اي:

به جز چند مورد استثنا، روند پيشرفت دنياي رسانه در منطقه خاورنزديك، آسياي مركزي، جنوب و غرب آسيا و اوراسيا نااميدكننده است. عليرغم طي كردن مراحل اوليه به سوي يك محيط رسانه‌اي آزادتر (به استثناي منطقه آسياي مركزي) پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، آزادي رسانه در منطقه ظرف چند سال اخير به شدت رو به قهقرا رفته و محدودتر شده است. از لحاظ سياسي و جغرافيايي هنوز سايه مسكو بر بخش وسيعي از منطقه احساس مي‌شود. در داخل مرزهاي روسيه، كنترل شديد دولت بر تلويزيون، رسانه‌هاي نوشتاري و راديو همچنان ادامه دارد و نارضايتي سياسي به سرعت در نطفه خفه مي‌گردد. ضمناً، پنج جمهوري سابق اتحاد شوروي در منطقه آسياي مركزي نيز همچنان با چالش‌هايي نظير منازعات قومي، بنيادگرايي اسلامي و رژيم‌هاي اقتدارگراي خشونت‌طلب دست و پنجه نرم مي‌كنند.

شبكه صداي آمريكا در اين حوزه 4 بخش مختلف دارد:
1) خاور نزديك و آسياي مركزي؛
2) جنوب آسيا؛
3) شبكه اخبار فارسي
4) اوراسيا

در اين منطقه كليه برنامه‌هاي راديو اروپاي آزاد/راديو آزادي البته به استثناي راديو عراق آزاد پخش مي‌شوند. اين مناطق در اصل نواحي استراتژيكي مهمي هستند كه آزادي و دموكراسي در آنجا تهديد شده، محدود مي‌گردند يا اينكه اصولاً پديده‌اي نوظهور هستند. البته بايد اذعان داشت كه افراط‌گرايي اسلامي از نگراني‌هاي ثابت و دائمي منطقه به شمار مي‌رود. تلويزيون به مثابه تريبوني كليدي در سرتاسر منطقه است. صداي آمريكا و راديو اروپاي آزاد/راديو آزادي با پخش كامل و به موقع اخبار و اطلاعات و نيز بهره‌گيري از خصوصيات تعاملي جديد در حوزه اينترنت پيشرفت قابل ملاحظه‌اي نموده‌اند.


هدف اجرايي: افزايش ميزان دسترسي به مخاطبان مناطق راهبردي در خاور نزديك، جنوب آسيا، آسياي مركزي و اوراسيا

ارتباط منابع و نتايج سال مالي-------------------------------------------------- 2010 (واقعي)
تعداد مخاطب (به ميليون نفر)------------------------------------------------ ----- 44.2
مقدار بودجه (به ميليون)---------------------------------------------------------171.9

ارتباط منابع و نتايج سال مالي--------------------------------------------- سال مالي 2011 (هدف)
تعداد مخاطب (به ميليون نفر)------------------------------------------------ ----- 44.7
مقدار بودجه (به ميليون)--------------------------------------------------------- 167.1

ارتباط منابع و نتايج سال مالي--------------------------------------------- سال مالي 2012 (هدف)
تعداد مخاطب (به ميليون نفر)------------------------------------------------ ----- 46.6
مقدار بودجه (به ميليون)--------------------------------------------------------- 171.9

دستاوردهاي اصلي برنامه

* شبكه خبري فارسي زبان صداي آمريكا (PNN) پخش‌كننده بين‌المللي برنامه به ايران است كه 19.6 درصد از جمعيت بالغ در ايران حداقل يك بار در هفته برنامه‌هاي اين شبكه را مشاهده مي‌كنند. اين شبكه هر هفته برنامه طنزي با عنوان "پارازيت " پخش مي‌كند كه محبوب‌ترين صفحه ايراني در فيس‌بوك شده است. PNN اخيراً يك برنامه جديد 30 دقيقه‌اي تحت عنوان افق براي تحليل اخبار تلويزيون آغاز كرده است كه چهار روز در هفته براي علاقمندان پخش مي‌شود.

* دفتر فناوري، خدمات و نوآوري كه زيرمجموعه بي.بي.جي است به منظور كمك به پخش برنامه در ايران، ابزار جديد ضد سانسور را به كاربران PNN و راديو فردا ارائه داده است.

* در ژوئن، صداي آمريكا و اكسپرس 24/7 - يك شبكه كابلي بيست و چهار ساعته خبري انگليسي زبان در پاكستان- برنامه تلويزيوني مشتركي را به صورت آزمايشي آغاز كردند كه روي مسائل كليدي در روابط آمريكا و پاكستان و جنگ عليه تروريسم تمركز مي‌كند. اين برنامه كه دو بار در هفته پخش مي‌شود، داراي استوديوي مشتركي در اسلام آباد و واشنگتن هست و اولين برنامه گفتگوي تلويزيوني انگليسي زبان است كه به صورت مشترك توسط پاكستان و آمريكا توليد مي‌شود.

* پس از گذشت چهار سال از آغاز به كار راديو ديوه(Deewa Radio) صداي آمريكا، اين شبكه به يكي از پيشگامان دنياي رسانه و جزو محبوب‌ترين ايستگاه‌هاي پشتو زبانانان ساكن در شهرهاي مرزي پاكستان- افغانستان و حتي خارج از مرزها تبديل شده است. در ژانويه، راديو اروپاي آزاد/راديو آزادي راديو مشال(Radio Mashaal) را راه‌اندازي كرد. اين راديو به منظور پخش برنامه به زبان پشتو براي مخاطبين پشتون ساكن در مناطق مرزي بين افغانستان و پاكستان ايجاد شد. در ماه مارس سيستم موج متوسط بي.‌بي.‌جي در شرق افغانستان به صورت كامل عملياتي شده است كه شمار زيادي از مخاطبين را در اين منطقه حساس پوشش مي‌دهد.

* در افغانستان تعداد مخاطبان برنامه‌هاي صداي آمريكا و راديو اروپاي آزاد/راديو آزادي به طور فزاينده‌اي افزايش يافته است بطوريكه 65 درصد جمعيت بزرگسال حداقل هفته‌اي يك بار به طور مشترك برنامه‌هاي اين دو شبكه را تماشا كرده يا گوش مي‌كنند. صداي آمريكا و راديو اروپاي آزاد/راديو آزادي از جمله مهمترين منابع موثق خبري در اين كشور به شمار مي‌روند. وبسايت بخش افغاني صداي آمريكا و راديو افغانستان آزاد وابسته به راديو اروپاي آزاد/ راديو آزادي طي سال گذشته افزايش چشم‌گيري را در جذب مخاطبان خود تجربه كرده‌اند. در سال 2010، دفتر فناوري، خدمات و نوآوري اداره پخش برون‌ مرزي شبكه اف‌ام خود را با راه‌اندازي فرستنده‌هاي جديد در 8 شهر افغانستان توسعه داده است.

* در ماه مارس، راديو اروپاي آزاد/راديو آزادي و بخش روسي صداي آمريكا حجم قابل‌ملاحظه‌اي از اخبار خود را به بمب‌گذاري انتحاري در مترو مسكو و نيز گزارشات در محل حادثه و واكنش مقامات اختصاص دادند. وبسايت بخش روسي راديو اروپاي آزاد/راديو آزادي نيز در دو سال گذشته رشد ثابتي را در تعداد بازديدكنندگان خود داشته است. بخش روسي صداي آمريكا نيز با موفقيت از يك شبكه صرفاً راديويي و تلويزيوني به شبكه ارائه اخبار و اطلاعات از مجراي پايگاه اينترنتي گذار نموده است. اين سرويس از رسانه ديجيتالي عظيم خود براي انسجام بخشيدن به گزارشات واصله از اخبار پراكنده در توييتر، فيس‌بوك و يك تريبون جديد سود جسته است.


دسته ها : سیاست
شنبه 1390/2/31 15:37
X