*احمد منصور :همانطور که مستحضرید قبلا در خدمت جناب شیخ احمد یاسین بودیم و ایشان به نقل مهمترین حوادث و رویدادهایی پرداخت که در طول پنج دهه گذشته آن را لمس کرده و در شکل گیری آن مؤثر بوده است . اظهارات ایشان با واکنش های گسترده ای روبه رو شده است و چون حوادث تاریخی ، همیشه بر اساس دیدگاه های مختلف افراد تحلیل می شود ، طرف های موافق یا مخالف جناب آقای شیخ احمد یاسین تلاش کرده اند تا مواضع ودیدگاه های خود را پیرامون اظهارات ایشان مطرح نمایند ؛ به همین خاطر ، دهها مقاله در روزنامه های قاهره ، فلسطین ، لندن ، تل آویو ، قدس و سایر شهرها وکشورهای جهان در واکنش به اظهارات ایشان به رشته تحلیل درآمده که بسیاری از آنها انتقادآمیز و تعداد کمتری در تأیید سخنان ایشان بوده است .
ما به همین خاطر یک گفتگوی جدید با جناب آقای شیخ احمد یاسین بنیانگذرا و رهبر جنبش مقاومت اسلامی فلسطین «حماس» را از نوار غزه ،ترتیب دادیم تا پیرامون سخنان ایشان در مورد تحولات فلسطین ، با ایشان به بحث و گفتگو بنشینیم .
جناب شیخ ! همان گونه که در ابتدا عرض کردم سخنان شما با واکنش های گسترده ای مواجه شده است .بسیاری بر این نکته پا فشاری می کنند که جنبش فتح در آغاز یک جنبش اسلامی محسوب می شده ومسؤولان یا دست کم بسیاری از مسؤولان فتح جزء اسلامگرایان بوده اند ، با این وصف جه عواملی سبب شد که تقریباً بعد از گذشت پانزده سال از تأسیس فتح ، رابطه آن با اسلامگرایان به تیرگی بگراید ؟

*احمد یاسین : بسم الله الرحمن الرحیم . در واقع رابطه ما با سایر گروه های فلسطینی و بویژه فتح ، همیشه یک رابطه خوب بوده است ... ما در انتخابات هلال احمر فلسطین با فتح ائتلاف کردیم و رابطه وهمکاری خوبی میان ما حکمفرما بود اما تعدادی از رهبران فتح که درآن زمان زندانی بودند ، آزاد شده و روابط حسنه فتح و اسلامگرایان را به درگیری وکشمکش تبدیل کردند ...

*احمد منصور : چگونه این رابطه حسنه را به کشمکش تبدیل کردند ؟

*احمد یاسین : آنها روابط برادرانه ما را به درگیری و نزاع تبدیل کردند تا جایی که آن حوادث در غزه رخ داد، اما ما آن مرحله را پشت سر گذاشتیم و همکاری ها را از سر گرفتیم به گونه ای که همه مردم فلسطین با وجود سلایق گوناگون وگروه های مختلف ، در انتفاضه شرکت کردند و به صف مبارزه با اشغال گران اسرائیلی پیوستند ؛ در واقع در حال حاضر دوران تنش و درگیری میان فتح وجنبش اسلامی ، پایان یافته تلقی می شود.*(1)

*احمد منصور : یعنی هم اکنون هیچ نوع درگیری واختلافی میان فتح وحماس وجود ندارد ؟ آیا کشمکشهای شما وفتح درآغاز دهه هشتاد میلادی ، دیگر وجود خارجی ندارد ؟

*احمد یاسین : به هیچ عنوان ، ما آن مرحله را پشت سر گذاشتیم و روابط حسنه خود را از سر گرفتیم ، هم اکنون هم ملاقتها و تماس هایی را با رهبران فتح در داخل فلسطین برقرار می کنیم واختلافی با هم نداریم ؛ البته در مورد جهت گیریهای سیاسی و روند اسلو اختلاف دیدگاهها وجود دارد اما گروه های مبارز و مجاهد ، هیچ نوع اختلاف یا نزاعی با هم ندارند .

*احمد منصور : اما اکنون این اتهام علیه شما مطرح می شود که روایت شما از حوادث تاریخ فلسطین ، بار دیگر آتش کینه ها را شعله ور ساخته و منجر به از سر گیری کشمکش ها و رقابت ها شده است ؛ به ویژه آنکه شما به شخصیت هایی اشاره نمودید که اکنون در قید حیات هستند و برخی از آنها جزء مسؤولین و وزرای تشکیلات خود گردان می باشند .

*احمد یاسین : در واقع همه انسان ها دارای خصوصیات مثبت ومنفی در زندگیشان هستند و نمی توان انتظار داشت که افراد معصوم باشند ویا مانند فرشتگان رفتار کنند. من درنقل حوادث تاریخی همانند یک دوربین که تصاویر را با همه زیبایی ها و زشتی هایش ، ثبت می کند ، عمل کردم و واقعیات موجود را بیان نمودم ؛ این نه تنها عیب محسوب نمی شود که نشانه رعایت وقت ، امانتداری وصدق گفتار در بیان حوادث تاریخ است .

*احمد منصور : جناب آقای شیخ احمد یاسین ، اتهام دیگری نیز علیه شما مطرح می شود و آن اینکه : شما در روایت تاریخی خود ، مصر را که همواره مواضع خوبی در قبال مسأله فلسطین اتخاذ می کند ، مورد حمله قرار داده اید. در همین زمینه چندین مقاله در روزنامه ها به چاپ رسیده است که از آن جمله می توان به مقاله منتشر در روزنامه الاهرام اشاره کرد ، در این مقاله روایت تاریخی شما مورد انتقاد قرار گرفته و متهم به نادیده گرفتن نقش مصر وخدمات این کشور به مسأله فلسطین ، شده اید ، نظر شما در این مورد چیست ؟آیا می پذیرید که مصر را مورد اهانت قرار داده اید و آیا در این اهانت ، تعمدی در کار بوده است ؟

*احمد یاسین : چنین چیزی حقیقت ندارد زیرا من حق مطلب را در مورد مصر ادا کردم و در بیان نقش ، فداکاری ، جهاد وشهدای مصر درحمایت از مردم فلسطین ، منصفانه سخن گفتم ؛ حمایت های مصر از مردم فلسطین با هیچ کشور عربی یا اسلامی ، قابل قیاس نیست و این جزئی از تاریخ انکار ناپذیر معاصر است که من به عینه آنرا لمس نموده ام ؛ فکر می کنم انتقاد روزنامه ها از سخنان من مربوط به آن قسمت از روایت تاریخی من می شود که در جریان آن دولت مصر را به خاطر دستگیری ، شکنجه و بازداشت اخوان المسلمین واسلامگرایان ، مورد نکوهش قررار دادم . هر دولتی ، دارای یک سری خصوصیات مثبت و منفی است ودولت جمال عبدالناصر نیز از این قاعده ، مستثنی نمی باشد ؛ رئیس جمهور فقید مصر ، جمال عبدالناصر می گفت : «هرآنچه که با زور گرفته شده تنها با زور پس گرفته می شود» و ما اکنون این سخن ایشان را آویزه گوشمان قرار داده ایم ؛ و به همین خاطر ...

احمد منصور : ولی شما اسلامگرایان متهم به این امر هستید که امتیازات وحسنات جمال عبدالناصر را در نظر نمی گیرید و معتقدید که دوران زمامداری اش آکنده است از از سلسله ی اشتباهات و نواقص پی درپی و مسائلی که منجر به عقب گرد امت عربی شد. شما ادعا می کنید که هیچ خصوصیت مثبتی در جمال عبدالناصر وجود ندارد وشخص شما در جریان روایت تاریخی خود که نقل فرمودید جمال عبدالناصر را مورد انتقاد قرار دادید اما به هیچیک از خصوصیات مثبت وی اشاره نکردید . خلاصه اینکه شما اسلامگرایان جمال عبدالناصر را سراسر اشتباه می پندارید .

*احمد یاسین : من درباره مسائل شخصی خودم دردوران جمال عبدالناصر صحبت کردم اما دوران زمامداری ایشان را مورد ارزیابی قرار ندادم. انصاف اجازه نمی دهد که ویژگی های مثبت جمال عبد الناصر را نادیده بگیرم زیرا ایشان ، روحیه مبارزه ، مقاومت و پایداری در برابر اسرائیل را در میان ملت های عرب تقویت کرد و این امر تاریخی ، قابل انکار نیست ، ولی به هر حال نباید اقدامات نادرست و نادیده گرفتن حقوق بشر از سوی دولت جمال عبدالناصر را از نظر دور داشت .

*احمد منصور : اما شما بیشتر بر روی موضوع دولت جمال عبدالناصر در قبال اخوان المسلمین تأکید دارید و ادعا می کنید که اختلافات موجود میان جمال عبدالناصر و اخوان المسلمین به معنای مخالفت وی با کلیت اسلام است . شما اخوان المسلمین را تنها نماد اسلام می دانید و درنتیجه هر نوع دشمنی و مخالفت با آن را دشمنی و مخالفت با اسلام به حساب می آورید. گمان می کنم که مضمون اظهارات شما در گفتگویی که داشتیم دال بر همین مطلب باشد . درست است ؟

*احمد یاسین : شما یک جنبش اسلامی را در نظر بگیرید که به تبلیغ اسلام پرداخته و در پی تشکیل حکومت اسلامی در جهان اسلام و عرب بر می آید و رژیمی بیاید و دربرابر این اسلام و تشکیل نظام اسلامی بایستد ، در حقیقت نه فقط با آن جنبش که با اسلام ، سر ستیز دارد.چرا من که به نوعی مبلغ اسلام و تشکیل نظام اسلامی هستم باید رژیم های عربی با من مقابله کنند ؟ آیا این مقابله به معنای دشمنی با اسلام نیست ؟!

*احمد منصور : شما الان بر این نکته صحه گذاشتید که نکات مثبتی هم در دوران عبدالناصر به چشم می خورد و این موضوع مورد تأیید و اذغان همه اسلامگرایان است ؛ همچنین بر این نکته تأکید نمودید که انتقاد شما از جمال عبدالناصر به علت مخالفت ایشان با اخوان المسلمین ، به معنای دشمنی وی با اسلام نیست و این موضوع در اظهارات بسیاری از اسلامگرایان به چشم می خورد .

*احمد یاسین : ببینید! اسلامگرایی در انحصار اخوان المسلمین نیست بلکه این امر به همه مسلمانان مربوط می شود. حکومت اسلامی باید در تمامی کشورهای مسلمان تشکیل شود و همه رژیم های موجود باید دراین مسیر گام بردارند در نتیجه هر رژیمی که با حکومت اسلامی مخالف است در واقع با اسلام مخالف است . ما به عنوان اخوان المسلمین وظیفه داریم تا همه حکام ، رژیم ها و ملت ها را به اسلام و اجرای آن دعوت کنیم زیرا خداوند متعال می فرماید : «ای مؤمنان ! چرا چیزی را می گویید که به آن عمل نمی کنید ؟ این در نزد خداوند گناه بزرگی است که به گفته های خود عمل نکنید» بنابراین علاوه بر جاری ساختن شهادتین بر زبان و حفظ ظواهر اسلامی درجامعه ، باید اجرای عملی اسلام را هم سر لوحه کار خود قرار دهیم .

*احمد منصور: جناب شیخ احمد یاسین ! شما الان فرمودید : «ما به عنوان اخوان المسلمین» اما در گفتگوهایی که با هم داشتیم فرمودید که هیچ ارتباطی با اخوان المسلمین ندارید و تنها کتاب های آنها را مورد مطالعه قرار داده اید. همچنین فرمودید که حماس ، زیر پرچم اخوان المسلمین قرار ندارد اما اکنون می فرمایید :«ما به عنوان اخوان المسلمین»،واضح و روشن بگویید چه ارتباطی میان «حماس» و «اخوان المسلمین» وجود دارد ؟

*احمد یاسین : ببینید! ما «اخوان المسلمین» هستیم و سر سفره آنها بزرگ شده ایم و کتاب های «اخوان المسلمین» ، نامه های «حسن البنا» و تألیفات مبلغان «اخوان المسلمین» را مطالعه و سر لوحه کار خود قرار داده ایم . چیزی که من عرض کردم این بود که ما با اخوان المسلمین مصر ، رابطه سازمانی نداریم اما از نظر تربیتی ، خط مشی و کتاب های مورد مطالعه ، اخوان المسلمین محسوب می شویم و روش آنها را در پیش گرفته ایم .

*احمد منصور : آیا حماس گذشته از اعتقاد به تفکر کلی «اخوان المسلمین» ، وجه تمایزی با آنها دارد ؟ آیا شما به لحاظ فکری و سازمانی ، خود را جزئی از اخوان المسلمین و تحت لوای آنها می دانید ؟

*احمد یاسین : تأکید می کنم که ما تحت لوای «اخوان المسلمین» جهانی هستیم و به تفکر اخوانی و عقیده اسلامی کاملاً پایبندیم و هیچ نوع اختلافی میان ما و آن ها وجود ندارد ، تنها وجه تمایز ما این است که در فلسطین به سر می بریم و سرزمین و مقدسات ما به اشغال صهیونیست ها در آمده است ؛ به همین خاطر جهاد و مقاومت را عنصر اصلی کیان و زندگی خود می دانیم زیرا اسلام تنها در سر زمینی قابل اجراست که از هر گونه تجاوز گری ، استعمار و اشغالگری صهیونیستیها به دور باشد .

*احمد منصور : آیا اکنون رابطه سازمانی با «اخوان المسلمین» دارید یا اینکه به خاطر شرایط خاص حاکم بر فلسطین ، مستقلاً فعالیت می کنید ؟

*احمد یاسین : ما از حمایت همه اخوان المسلمین جهان بر خورداریم و این پشتیبانی اسلامی موجود در اقصی نقاط جهان عرب و اسلام را در اختیار داریم اما همانگونه که عرض کردم هیچ نوع ارتباط سازمانی میان ما و اخوان المسلمین وجود ندارد بلکه این ارتباط تنها در طرز تفکر ، تحصیل ، حمایت و همکاری ، نمود پیدا می کند .

*احمد منصور : آقای «عدلی صادق» که از سیاستمداران معروف فلسطین محسوب می شود مقاله ای را به تاریخ چهارم ژوئن 1999 در روزنامه « القدس العربی» به چاپ رسانده و در آن خطاب به شما آورده است :شما در جریان مصاحبه تان، از تعدادی از رهبران فتح که از اعضای سابق اخوان المسلمین بوده اند ، نام بردید اما لفظ «شهید» را در مورد آنان استفاده نکردید به گونه ای که نام «خلیل الوزیر» ( ابو جهاد ) و «محمد یوسف نجار» را ذکر نمودید بی آنکه آنها را شهید بنامید . این نشان می دهد که شما اخوان المسلمین ، شهدای جنبش ملی را «کشته» و نه «شهید» می پندارید. اگر امکان دارد دیدگاهتان را در مورد شهدای جنبش ملی بیان کنید .

*احمد یاسین : این سخن درست نیست زیرا این ما نیستیم که چنین القابی را به کسی می دهیم یا می گیریم بلکه این اسلام است که لقب شهید را به مردم می دهد. ابو جهاد و سایر شهدا ، مبارزان و شهیدان جنبش فلسطین هستند. هر مسلمانی که در نبرد با دشمنان کشته شود شهید محسوب می گردد و این موضوع به گواهی من و دیگران نیاز ندارد . من از همان دهه پنجاه که ابو جهاد در اخوان المسلمین فعالیت می کرد ، او را می شناسم و از مسیر زندگی اش با خبرم . وی پیش از آنکه به عضویت فتح در آید گروه های نظامی را در غزه بسیج و برای نبرد با اسرائیلی ها آموزش می داد . ما ایمان داریم که مسلمانی که شهادتین را بر زبان جاری ساخته است و در نبرد با دشمنان کشته شده است شهید محسوب می شود .ابو جهاد و سایر کشته شدگانی که از آنها نام بردیم شهید می باشند و من سهواً از لفظ شهید برای آن ها استفاده نکردم. این یک مسأله اسلامی محسوب می شود و از اختیار من و شما خارج است .

*احمد منصور :یکی از روزنامه نگاران اسرائیلی به نام «عامی رهاس» در واکنش به خاطرات شما مقاله ای را به تاریخ 25 ژوئن گذشته در روزنامه «ها آرتس» به چاپ رسانده و در آن به سخنان شما به نقل از آقای «اسعد صفطاوی» اشاره نموده و گفته است: «آقای شیخ احمد یاسین به نقل از «اسعد صفطاوی» مدعی شده است که یاسر عرفات به فتح دستور داده که هر طوری می خواهند با جبهه خلق برای آزادی فلسطین و جنبش اسلامی، بر خورد کنند اما به گونه ای که مشکل ساز نشود» نظر شما در مورد این موضوع که در آن مرحله - به گفته برخی از تحلیل گران - کنش ها و واکنش هایی را میان حماس و فتح بر جا گذاشت ، چیست ؟

*احمد یاسین : من این سخنان را به نقل از «اسعد صفطاوی» عرض کردم . ایشان در آن موقع از خارج برگشته بود و به من گفت :«من مشکلاتمان را با آقای یاسر عرفات در میان گذاشتم و ایشان گفتند : برای من مشکل درست نکنید بلکه مشکلاتتان را در داخل فلسطین با هر روشی که مناسب می دانید حل کنید البته به گونه ای که برای من مشکل ساز نشود و مرا در تنگنا قرار ندهند» خب حالا چه عیبی در این موضوع وجود دارد ؟ ! این به معنای متهم کردن شخص خاصی نیست بلکه یاسر عرفات از آنها خواست که مشکلاتشان را در داخل فلسطین به گونه ای حل کنند که وی در خارج از کشور ، در تنگنا قرار نگیرد .

*احمد منصور : جناب شیخ ! در صفحه نخست روز نامه«القدس العربی» مورخ 16 می آمده است که شما در میانه مصاحبه در خواست توقف مصاحبه را کرده اید. چه عواملی سبب شد که بعد از انجام نیمی از گفتگو ها، در خواست توقف آن را مطرح کنید ؟ حال آنکه شما اظهاراتتان را در این مصاحبه، شهادتی برای تاریخ نام نهادید و فرمودید که به دنبال تاریخ نیستید بلکه تنها از دیدگاه خودتان به نقل آن می پردازید تا جاییکه روزنامه ها به شکل وسیعی سخنان شما را پوشش دادند ؟!

*احمد یاسین : این سخن درست است ، من در همه عمرم ، هیچ فرد یا شخصیتی را مورد طعنه و زخم زبان قرار نداده ام و به دنبال ایجاد اختلاف با کسی نبوده ام اما واکنش هایی که در قبال اظهارات من مطرح شد با هدف تعمیق اختلافات و افزایش تنش میان مردم فلسطین ، صورت گرفت و من خواستار چنین چیزی نیستم .به همین خاطر در خواست کردم که این مصاحبه متوقف شود تا اختلافات بالا نگیرد ؛ ما در مرحله ای به سر می بریم که به وحدت کلمه و پایبندی به جهاد در برابر دشمنان نیازمندیم و همه باید در این مسیر تلاش نماییم زیرا وحدت ، یک امر ضروری در میان مردم فلسطین و جهان اسلام به حساب می آید. به نظر من پخش این گفتگو ها در زمان نامناسبی صورت گرفت زیرا همه برنامه های ضبط شده باید در زمان مناسب و پس از انجام اصلاحات ، پخش شوند به همین خاطر و به منظور عدم تحریک مردم و محافظت از اتحاد فلسطینیان ، در خواست توقف پخش این مصاحبه را مطرح کردم .

*احمد منصور :یعنی انگیزه واقعی شما همین بود که ذکر فرمودید ؟ آیا برای درخواست توقف برنامه شاهد زمان که چند قسمت از آن پخش شده بود ، از طرف برخی محافل خاص ، تحت فشار قرار نگرفتید؟
*احمد یاسین : به هیچ عنوان تحت فشار هیچ طرفی قرار نگرفتم اما همانطور که خدمتتان عرض کردم من خواستار اتحاد فلسطنیان هستم و به دنبال اختلاف افکنی نمی باشم ، به همین خاطر تمایل داشتم که این برنامه متوقف شود تا به وحدت فلسطینیان خدشه ای وارد نیاید .

*احمد منصور : شما عرض کردید که هدفتان از درخواست توقف مصاحبه، حفاظت از وحدت مردم فلسطین بوده است ، آیا با وجود اینکه ما پخش این برنامه را متوقف نکردیم ، شما به خواسته خود مبنی بر حراست از وحدت فلسطینی ها رسیدید ؟

*احمد یاسین : اعتراف میکنم که ادامه پخش این مصاحبه ، مزایا ومعایب خاص خود را داشته است زیرا هر تاریخی که به ثبت می رسد - در همه دنیا - به مرحله پخش و انتشار نمی رسد مگر در صورتیکه زمان مناسب این کار فرا رسد و این عدم پخش به منظور پرهیز از اختلافات در دیدگاههای گوناگون صورت می گیرد . من نمی خواستم چنین اختلافاتی در این زمان به وجود بیاید اما شخصاً پخش این برنامه را عیب و نقص محسوب نمی کردم، هر چند تمایلم به توقف پخش آن بودم .به هر حال اکنون که تمام قسمت های این برنامه پخش شده است ، دیگر حرفی برای گفتن نمی ماند .

*احمد منصور : جناب شیخ ! شما از سوی تعدادی از اسلامگرایان و چه بسا برخی اعضای حماس مورد انتقاد قرار گرفته اید چرا که در اظهاراتتان ، اسرار حماس را فاش کردید و از بسیاری از شخصیت ها نام بردید ؛ علاوه بر این تاکتیک های نظامی حماس را که خود مسؤولیت بخش نظامی آن را بر عهده داشتید فاش نمودید ؛ چه توضیحی دارید ؟

*احمد یاسین : این تصور نادرستی است . تمامی اطلاعات مذکور در سخنان من ، در اختیار اسرائیلی ها قرار دارد و آنها از طریق باز جویی و اعتراف گرفتن از مبارزان باز داشت شده حماس ، به این اطلاع دست یافته اند...

*احمد منصور: ولی این اطلاعات منتشرنشده است .

*احمد یاسین :تنها افرادی که این اطلاعات درباره آنها ست، از آن بی خبرند .

*احمد منصور : منتقدین می گویند که این اطلاعات منتشرنشده بود اما شما آن را منتشر کردید ؟ !

*احمد یاسین : این سخن درست نیست.تمامی این اطلاعات در اختیار دشمن صهیونیستی قرار دارد و چیز تازه ای در آن یافت نمی شود و اما در مورد تاکتیک ها و فنون نظامی باید بگویم که این تاکتیک ها و فنون با توجه به شرایط تغییر می کند و من به نقطه ی تازه ای در این زمینه اشاره نکردم زیرا دشمن از تاکتیک های مذکور در سخنان من ، مطلع است. بنابراین ذکر این تاکتیک ها خطری را متوجه مبارزان فلسطینی نمی کند. تنها کسی که از تاکتیک های مذکور بی اطلاع می باشد مردم فلسطین و جهان اسلام می باشند که شایسته است از آن مطلع شوند .

*احمد منصور : یعنی شما این موارد را جزئی از تاریخ جنبش حماس می دانید و آنها را جزو اسرار به حساب نمی آورید ؟

*احمد یاسین : اسرار تا زمانی اسرار محسوب می شوند که دشمن از آن مطلع نشده باشد اما اگر دشمن متوجه آن شود ، دیگر اسرار به حساب نمی آیند بلکه باید آن را جزئی از تاریخ دانست که مردم به ناچار باید از آن مطلع شوند.

*احمد منصور : یعنی اسراری وجود دارد که در مصاحبه ما از گفتن آن سرباز زده و تاکنون آن را برای احدی فاش نکرده اید ؟

*احمد یاسین : قطعاً همینطور است زیرا اسراری وجود دارد که جز در زمان و مکان مناسب نمی توان ازآن سخن گفت .

*احمد منصور : یعنی ان شاءالله می توانیم یک برنامه دیگر را ترتیب دهیم تا قسمتی از این اسرار را برایمان باز گو نمایید ؟!

*احمد یاسین : اگر زمان مناسب این امر فرا برسد ، ما آماده ایم .

*احمد منصور : منتقدان می گویند که شما در جریان توصیف روش برخورد حماس با مزدوران و چگونگی پاکسازی آنها ، حماس را چنان ترسیم کرده اید که گویا یک جنبش تروریستی است که خود را مالک جان مردم می داند و هر وقت بخواهد جان آنها را می گیرد . چه توضیحی دارید ؟

*احمد یاسین : این نوعی سفسطه است . ما تروریست نیستیم بلکه به خاطر کشور فلسطین و مردم آن می جنگیم . هنگامی که برخی از هموطنان ما با دشمن اشغالگر دست به همکاری زده ، اسرار مبارزان را فاش می نمایند ودر جهت ترور آن ها گام برمی دارند و علاوه بر این از طریق انحرافات اخلاقی مانند زنا ، لواط ،تریاک و حشیش دیگران را هم به دام می اندازند ، چه کار باید کرد ؟ چنینن مزدورانی بر ضد اهداف مردم جهان اسلام و فلسطین عمل می کنند ، بنابراین باید آنها را از صحنه روزگار محو نمود .
همانطور که عرض کردم رعایت عدالت از اصول اساسی حماس به شمار می رود ، ما در مواجهه با مزدوران از مسیر عدالت خارج نمی شویم بلکه کمیته ای را مسؤول بازجویی از مزدوران کردیم تا نتایج بازجویی را برای مقام قضایی ارسال کند . مقام قضایی نیز با توجه به بازجویی و اطلاعات به دست آمده ، تصمیم به اعدام یا عدم اعدام مزدوران می گیرد و مشخص می کند که فعالیت ها واقدامات مزدوران ، مستحق حکم اعدام هست یا خیر ؟ با این توصیفات ؛ ما عادل ترین و صادق ترین مردم در تعامل با چنین مسائلی هستیم اما این بدان معنانیست که هیچ اشتباهی رخ نمی دهد. در همه انقلاب های دنیا ممکن است اختلالات یا اشتباهاتی از سوی برخی افراد رخ دهد اما سیاست ، سیستم و قانون حماس ، چیز دیگری است . اگر روند پاکسازی مزدوران اسرائیل از سوی حماس با سایر گروه های مبارز ، مقایسه شود مشخص می گردد که تعداد مزدوران به هلاکت رسیده توسط حماس در مقایسه با سایر گروه ها ، اندک میباشد .

*احمد منصور : جناب شیخ احمد یاسین ! شما ادعا نمودید که حماس انتفاضه را سازمان دهی کرد وبه جریان انداخت ، همچنین فرمودید که استمرار انتفاضه ، مرهون تلاش های حماس بوده ونخستین بیانیه مربوط به انتفاضه از سوی حماس ونه فتح ، منتشر شده است اما جنبش فتح هم مدعی است که سازماندهی واستمرار انتفاضه ، توسط آنها صورت گرفته است ؛ مسأله انتفاضه یکی از مسائل مهم تاریخی به شمار می آید ، چه کسی نقش اساسی را در به راه انداختن واستمرار انتفاضه ایفا نمود ؟ فتح یا حماس ؟

*احمد یاسین : باید گفت که اوضاع فلسطین ، درگیری ها و فداکاری ها همه وهمه ، فضای مناسب را برای انتفاضه آماده کرده بود و من در سخنانم به موضوع جبالیا و درگیریهای اطراف دانشگاه اسلامی اشاره کردم ، به هر حال درآن تاریخ ، حماس ، نقش پیشروی خود را در آغاز درگیریها ایفا کرد و در تاریخ 14/12/1987 بیانیه خود را به عنوان سر آغاز درگیری مردمی با اشغالگران ، منتشر نمود ؛ من ادعا نمی کنم که انتفاضه را فقط وفقط حماس به پیش برد اما حماس موتور محرک وجهت دهنده مردم ونوک پیکان رویارویی مردمی با اشغالگران ، بود حال فتح وسایرین هر چه می خواهند بگویند ! رهبری یکپارچه انتفاضه ، نخستین بیانه خود را در تاریخ 8/1/1988 یعنی بعد ازگذشته یکماه از آغازه انتفاضه فلسطینیان در سرزمین های اشغالی ، منتشر کرد و این بیانیه هم اکنون موجود است اما بیانه ای حماس در تاریخ 14/2/1987 منتشر شد ومن از طریق فاکس ، آن را برای شما ارسال نمودم و می توانید آن را منتشر کنید .

*احمد منصور : این بیانیه به دست من رسید. البته این امر همچنان مورد اختلاف شما و فتح می باشد.
سوالی از جانب آقای «شیخ محمد عواد» (رئیس دانشگاه الأزهر غزه) مطرح شده است .سوال ایشان را با صدای خودشان بشنوید و پاسخ دهید .

*محمد عواد : از دوستانم شنیدم که شیخ احمد یاسین ، الفاظ نا مناسبی را چه به لحاظ اسلامی و چهبه لحاظ اخلاقی و میهنی ، بر زبان جاری کرده و مرا به اموری متهم نموده که از آن مبرا هستم، حال آنکه شیخ احمد یاسین به خوبی مرا می شناسد . به اعتقاد من سخنان ایشان از سر فراموشی و یا پیش داوری بوده است زیرا ایشان از چند و چون زندگی من مطلع است و از مواضع به جا و میهنی من آگاهی کامل دارد.کاملاً به یاد دارم که تلاش هایی برای تجاوز و کناره گیری بنده از ریاست دانشگاه اسلامی و هیأت امنای آن ، انجام شد اما شیخ احمد یاسین و طرفدارانشان در کنار من ایستادند. ایشان از زندگی پر بار من اطلاع دارند و می دانند که مواضع بسیار محکم و درستی را علیه یهودیان اتخاذ کردم ،تا جایی که آن ها را از ساختمان الأزهر بیرون راندم و اجازه ندادم که از مدرسه الأزهر هیچ نوع استفاده ای در جهت تمایلاتشان ، داشته باشند. علاوه بر این یهودیان از من می خواستند که اجازه دخالت در مسائل الأزهر را داشته باشند اما من این این اجازه را به آنها ندادم و در آینده نیز نخواهم داد. یهودیان از من می خواستند که برخی کارمندان را تعیین کنند ولی من با قدرت تمام ، مانع این کار شدم .
یک روز فرمانده نظامی غزه به نزد من آمد و گفت :« شیخ عواد ! شما ده نفر از کارمندان را به در خواست ابو جهاد به کار گماشته اید ، به همین خاطر از شما می خواهم که فوراً آنها را اخراج نمایید» به او گفتم :«گمان بردم که برای عرض تشکر آمده اید، به خاطر اینکه آن ها را از شما دور ساختم» گفت :«من برای تشکر نیامده ام» گفتم :«من اینها را تنها نخواهم گذاشت زیرا در میهن خود هستند و من آن ها را بر کنار نخواهم کرد ، شما هر دستوری که می خواهید صادر کنید اما من آن را اخراج نخواهم کرد» گفت :«اگر در خواست مرا عملی نکنید دست از حمایت شما در ریاست دادگاه برخواهم داشت» من در آن زمان ریاست دادگاه های شرعی را به عنوان قاضی القضات ( مدیر و رئیس دادگاه ) بر عهده داشتم اما بعد از حادثه مذکور توسط فرماندار نظامی غزه از این سمت بر کنار شدم و چون نگران دخالت دولت در دادگاه های شرعی بودم ، فردی را به جانشینی خود انتخاب نمودم تا آن ها قدرت نصب رئیس دادگاه جنایی را نداشته باشند .

*احمد منصور: چه کسی را به جای خود انتخاب نمودید ؟

*محمد عواد : آقای شیخ کمال را به جای خود انتخاب کردم .

*احمد منصور : جناب شیخ یاسین ! صحبتهای شیخ محمد عواد را شنیدید ، اگر نظری دارید بفرمایید .

*احمد یاسین : همه می دانند که شیخ عواد ، در احداث الأزهر غزه و دانشگاه اسلامی ، نقش اساسی و بزرگی را ایفا نموده است.ایشان به خوبی می دانند که من همه اختلافات را کنار گذاشته و آن روز که در خواست کناره گیری ایشان از ریاست هیأت امنای دانشگاه اسلامی مطرح شد ، در کنار ایشان ایستادم و تلگرافی را در حمایت از ایشان ارسال نمودم . شیخ عواد می دانند که ما و همه جوانان مسلمان در کنار ایشان ایستاده ایم تا بتوانند در ریاست هیأت امنا باقی بمانند زیرا همانطور که بیان فرمودند تلاش هایی در حال انجام بود تا برای منحرف ساختن دانشگاه و تغییر مسیر آن از اسلامی به لائیک ، عناصر غیر اسلامگرا وارد هیئت امنا شوند. ما به خاطر دانشگاه و آینده اسلام از ایشان حمایت کردیم و وی را تنها نگذاشتیم اما در جریان تشکیل مجمع اسلامی ، اختلافاتی میان ما به وجود آمد . به هر حال هر انسانی در طول زندگی دارای نقاط مثبت و منفی است و ما با در نظر گرفتن نقاط مثبت و به خاطر دانشگاه و آینده آن در سرزمین های اشغالی در کنار شیخ عواد ایستادیم .

*احمد منصور: هم اکنون سوال جناب آقای دکتر «محمد صیام» ( کاردار رئیس سابق دانشگاه اسلامی غزه ) از یمن را می شنوید.

*دکترمحمد صیام (خطیب مسجد الأقصی ) : بسم الله الرحمان الرحیم ، سلام علیکم.می خواهم به یک نکته اشاره کنم که در صحبت های جناب شیخ احمد یاسین ذکر نشده است و آن اینکه نقش جنبش اسلامی در آن دوران ، تحکیم وحدت ، تحریم برادر کشی و جهت دهی به مردم در مبارزه با اشغالگران بوده است کما اینکه جنبش اسلامی زیر بناهای علمی ، پزشکی ، دینی ، فرهنگی و ورزشی را برای خدمت به مردم فلسطین ، بنا نهادکه از جمله آنها می توان به دانشگاهها - از جمله دانشگاه اسلامی غزه - درمانگاهها و ورزشگاههایی اشاره نمود که از طریق مجمع اسلامی و شعب مختلف آن ، تأسیس شد ؛ جنبش اسلامی در یک گروه خاص خلاصه نمی شود بلکه این جنبش در جان ودل مردم فلسطین ریشه دوانیده است ؛ مطالب بنده به اتمام رسید ، خداوند به شما جزای خیر دهد .

احمد منصور : جناب آقای شیخ محمد صیام از شما متشکریم .جناب شیخ احمد یاسین ، آقای «محمد رؤوف أباظه» از برلین ، سؤالی را مطرح کرده اند به این مضمون :« آیا اظهارات شما مبارزات و مجاهدان فلسطینی را در معرض خطر قرار نداده است و آیا کشورهای عربی به مسؤولیت خود در قبال فلسطین - آنچنانکه شایسته و بایسته است - عمل کرده اند» ؟

*احمد یاسین : در واقع اظهارات بنده در مورد شخصیت های فلسطینی ، منصفانه بوده و حق همه آنها را چنانچه باید، ادا نموده ام.در مورد کشور های عربی هم باید گفت که همه آنها در یک دورانی ، تلاشهای زیادی را انجام دادند ولی توان این دولتها بیش از این نبود زیرا اشغالگران و استعمارگران همه جهان عرب را زیر سلطه خود داشتند ؛ درعین حال ملت های عربی به دولت هایشان فشار می آورند تا تصمیمات سر نوشت سازی را اتخاذ نمایند اما در واقع ، تلاشهای دولتهای عربی در مورد مسأله فلسطین ، نا کافی محسوب می شد ؛ درست است که همه کشورهای عربی ارتشهای خود را به فلسطین اعزام نمودند اما موضع گیری و تلاشهای آنان ، در حد و اندازه چالش فلسطین نبود زیرا استعمارگران بر اوضاع مسلط بودند و کنترل تحولات جهانی را در اختیار خود گرفته بودند ، به نظر من امت عربی که اکنون دچار ضعف و نا امیدی شده ، دوباره سربلندی و عزت خود را باز خواهد یافت و تاریخ جنگهای صلیبی و حمله مغولان به جهان عرب و اسلام ، گواه این مسأله است . مصر در خلال جنگهای صلیبی در نوک پیکان مقاومت قرار داشت و توانست فلسطین را به آغوش مردم این کشور ، جهان عرب جهان اسلام ، تمدن ، تاریخ و میراث امت اسلامی باز گرداند.

*احمد منصور : جناب شیخ احمد یاسین از شما متشکرم ، هم اکنون ارتباط ما با آقای «ابوعلی شاهین» ، وزیر خوار و بار تشکیلات خود گردان فلسطین ، برقرار شده است.جناب «ابوعلی شاهین» خدمت شما سلام عرض می کنم ، همانطور که می دانید آقای شیخ احمد یاسین در جریان اظهارات خود ، چندین بار از شما نام بردند . من الان می خواهم راجع به اظهارات جناب شیخ اخمد یاسین توضیحاتی را ارائه نمایید. ایشان فرمودند که شما در دوران کشمکش میان فتح و حماس از روش های خشونت آمیز و حتی ترور استفاده می کردید و این سخن ، فقط سخن شیخ احمد یاسین نیست بلکه دیگران هم آن را مطرح کرده اند. من خواهش می کنم که در این چارچوب سخن بگویید .

*ابوعلی شاهین:در مورد برداشت من از سخنان احمد یاسین ، موضوع کاملاً روشن است. سخنان ایشان یک نوع فرار به جلو محسوب می شود. حماس در آن دوران هنوز تأسیس نشده بود اما به نظر من مسائل به وجود آمده میان فتح و مجمع اسلامی در حد اختلاف و کشمکش نبود. به عکس ، احمد یاسین و دکتر عبدالعزیز رنتیسی می دانند که هماهنگی های بسیار خوبی ، میان ما و آنها برقرار بود اما آنها نمی خواستند که این هماهنگی ها ادامه پیدا کند.در مورد درگیریهای خونینی که احمد یاسین از آن سخن به میان آورده است ، من چنین اعتقادی ندارم بلکه می گویم ما و مجمع اسلامی هر کدام بر اساس استنباط خود عمل کرده ایم و تلاش های ما از یک پیش زمینه محض سیاسی ، نشأت گرفته است. ما یک سازمان سیاسی هستیم و آنها نیز همینطور. ما خود را خارج از چارچوب فلسطین نمی دانیم و آنها نیز به همین ترتیب ؛ ما همگی فرزندان یک آب و خاکیم. بنابراین من اکنون تمایل زیادی به بیان وجود اختلاف ما و حماس ندارم ، همچنانکه در صدد بیان اشتراکات نیستم . بله! چه بسا اختلافاتی میان ما و حماس وجود داشته باشد اما این اختلافات در قیاس با اشتراکات موجود میان ما و همه گروه های فلسطینی حاضر در صحنه ، بسیار اندک است .ما اشتراکات زیادی داریم ؛ پس چرا باید در مورد وجوه اختلاف صحبت کنیم ؟ چرا مشترکات بسیار زیادمان را مورد بحث و بررسی قرار ندهیم ؟ از سوی دیگر...

احمد منصور: این مباحث مربوط به آینده می شود اما جناب آقای وزیر ! ما اکنون در برابر حوادث تاریخی مشخصی قرار داریم که به وجود آورندگان آن ، در مصاحبه های خود به طرح آن پرداخته اند و ما اکنون در صدد بررسی آن بر آمده ایم.تاریخ را نمی توان تغییر داد و این به معنای عدم وجود اشتراکات در زمان کنونی نیست. به عنوان مثال اسرائیل که یک روز بزرگترین دشمن شما محسوب می شد ، اکنون یک نوع آشتی و همزیستی میان شما و آن ها به وجود آمده است و این به معنای نفی تاریخ کشمکش های شما و اسرائیل نیست .همچنین نمی توان ترورهای تاریخی را انکار و مردم را از صحبت کردن درباره آن منع کرد. شیخ احمد یاسین درمورد یک سری حوادث تاریخی صحبت کردند که همگرایی و توافق کنونی میان حماس ، فتح و سایر گروههای فلسطینی ، به معنای خط بطلان کشیدن بر آن حوادث نیست .ما اکنون درباره این حوادث صحبت می کنیم اما شما نمی خواهید پیرامون آن سخن بگویید.از شما خواهش می کنم در مورد اقدامات فتح در اوایل دهه هشتاد میلادی ، علیه مخالفین که گاه به ترور آنها می انجامید ، توضیح دهید .

ابوعلی شاهین : برادر احمد منصور ! من در این مورد توضیح خواهم داد ، صرف نظر از دیدگاههای مختلف سیاسی و عقیدتی در میان جنبش های فلسطینی حاضر در صحنه ، ما به عنوان فتح حتی یکبار هم به ذهنمان خطور نکرده که از ترور و پاکسازی علیه سایر گروه های فلسطینی استفاده نماییم و به هیچ عنوان متوسل به خشونت و زور علیه آنها نشده ایم .
چنین چیزی محال است. جنبش فتح در حقیقت مادر همه جنبشهاست و به هیچ عنوان نمی تواند علیه سایر گروه ها موضع گیری کند.نقش تاریخی فتح بر هیچکس پوشیده نیست و همه دنیا می دانند که آغوش گسترده فتح به روی همه باز است. ما همیشه به خاطر دیگران کوتاه آمده ایم. در آن زمان سازمان تازه تأسیس اخوان المسلمین در قالب مجمع اسلامی با نقطه نظرات خاص خود ، پای به صحنه گذاشته بود و می خواست حضور خود را به نمایش بگذارد ، به همین خاطر به زور و خشونت متوسل شد تا موجودیت خود را اعلام نماید.ما به هیچ عنوان روی سخنان احمد یاسین در مورد برادر «اسعد صفطاوی»حساب باز نمی کنیم . ایشان به نقل از «صفطاوی» گفتند که برادر یاسر عرفات در مورد حل و فصل مشکلات داخلی گروههای فلسطینی ، چنین و چنان گفته است. من اکنون به سخنان شیخ احمد...[مکث کرده و دوباره جمله را از سر می گیرد]به سخنان احمد یاسین گوش فرا دادم ...

*احمد منصور: جناب آقای وزیر ! شما اصرار دارید که از واژه«شیخ »در مورد جناب آقای شیخ احمد یاسین ، استفاده نکنید و این به خود شما مربوط می شود اما به من بگویید «اسماعیل خطیب» را چه کسانی به قتل رسانند ؟

*ابوعلی شاهین : شما با این سؤال می خواهید بحث را منحرف کنید ، چرا نمی خواهید این حقایق را بشنوید ؟

*احمد منصور: جناب آقای وزیر ! من این برنامه را تهیه کرده ام تا ...

*ابوعلی شاهین : من تأکید می کنم که خشونت ها از طرف فتح نبود بلکه به عکس ،هنگامی که طرفدارن فتح به دستور رهبران مجمع اسلامی در داخل دانشگاه اسلامی مورد حمله قرار گرفتند ،از هر گونه پاسخ یا انتقام جویی پرهیز کردیم و این به خاطر ترس یا عقب نشینی ما نبود بلکه نمی خواستیم در برابر مجمع اسلامی صف بندی کنیم زیرا این صف بندی به نفع اشغالگران اسرائیلی تمام می شد و ما نمی خواستیم سرباز بی جیره و مواجب اسرائیل باشیم . ما به خوبی می دانستیم که رهبران مجمع اسلامی دچار یک نوع استنباط و برداشت نادرست شده اند اما نمی خواستیم - آنگونه که شما می خواهید القا کنید - از رهبران مجمع اسلامی انتقام جویی کنیم ...

*احمد منصور: خواهش می کنم مرا وارد موضوع نکنید ، من با شما هیچ اختلافی ندارم بلکه این من بودم که با شما تماس گرفتم و خواستم در برنامه شرکت کنید زیرا نام شما در اظهارات شیخ احمد یاسین ذکر شده بود و من می خواستم امکان دفاع از خود را پیدا کنید ، به هر حال خواهش می کنم به این سؤال من پاسخ دهید : چه کسی «اسماعیل خطیب» را به قتل رساند ؟

*ابوعلی شاهین : همانطور که می دانید «اسماعیل خطیب» به دست گروه های داخل فلسطین کشته شد و همانطور که همه می دانیم این گروه ها تنها با اشخاص داخل کشور مرتبط نیستند بلکه گرو ه های داخل فلسطین مانند فتح ، جبهه خلق ، حماس و سایر گروه ها ارتباطاتی با خارج از فلسطین هم دارند ، کسانی که احمد یاسین را کشتند ...

*احمد منصور :منظورتان «اسماعیل خطیب» است .

*ابوعلی شاهین : بله ! کسانی که «اسماعیل خطیب» را کشتند تا کنون نتوانسته اند به صراحت ، شخص خاصی را به عنوان مسؤول اصلی این امر معرفی کنند واین مسأله مهمی است ، اما ...

*احمد منصور: شما درآن زمان از رهبران برجسته فتح محسوب می شدید و سر نخ های زیادی از حوادث فلسطین را در اختیار داشتید و قطعاً در مورد قاتلان «اسماعیل خطیب» هم سرنخ هایی در اختیار شما قرارا گرفته است و نشانه های زیادی در باره اطلاع شما از موضوع به چشم می خورد .

*ابوعلی شاهین: من تصور نمی کنم که شما مأمور بازجویی باشید و من مجبور باشم همه اطلاعات را در اختیار شما قرار دهم. این مسأله مهم است. هنگامیکه شما همین سؤال تحریک آمیز را از احمد یاسین پرسیدید ، گفتند : برخی امور جزء اسرار محسوب می شود و نمی توان آن را فاش کرد ، حال که شیخ احمد یاسین با ده ، بیست سال فعالیت ...

*احمد منصور: بسیار خوب ! جناب آقای وزیر! ما کی می توانیم از اسرار شما مطلع شویم ؟

*ابوعلی شاهین : برادر احمد منصور ! اسرار نزد آنهاست. فتح ، چه اسراری می تواند داشته باشد ؟ !

*احمد منصور : جناب آقای وزیر ! جه موقع می توانیم از اسرار شما مطلع شویم ؟

*ابوعلی شاهین : من اسرارم را هر وقت بخواهم فاش می کنم اما اکنون به بازجویی های شما پاسخ نمی دهم. «اسماعیل خطیب» به هیچ عنوان عضو هیچ جریان سیاسی نبود و همه از این امر مطلعیم .من واسماعیل خطیب ویاسر عرفات در عَمان بودیم ...

*احمد منصور : بسیار خوب ، شما پشت خط بمانید و اجازه بدهید تا توضیحات جناب آقای شیخ احمد یاسین را در مورد اظهارات شما بشنویم ، جناب شیخ احمد یاسین بفرمایید .

*احمد یاسین : اولاً، ما تاریخ گذشته را به کناری نهاده ایم آن را تمام شده می دانیم. جناب آقای «ابوعلی شاهین» نیک می دانند که چه درگیری هایی درزندان میان اسلامگرایان - که گروه اسلامی زندانیان را تشکیل داده بودند - وسایر گروه ها رخ داد و چه تهدیدها وشکنجه هایی که علیه این اسلامگرایان انجام نشد ؟! من تنها به گوشه ای از این حوادث اشاره کردم و با بزرگواری از کنار آن گذشتم. تأکید می کنم که قاتلان «اسماعیل خطیب» از اعضای فتح بودند و در اعترافات خود به این موضوع اشاره نموده اند.این افراد تا همین لحظه در زندان های اسرائیل به سر می برند و اعترافات آنها موجود است .
دوماً ، ما درصدد دامن زدن به حوادث گذشته نیستیم بلکه می خواهیم از آن چشم پوشی کرده و درآینده وحدت مردم فلسطین را محقق سازیم. ما به عنوان مجمع اسلامی وارد صحنه شدیم وهمانند صدها سازمان داخلی فلسطین فعالیت هایمان را آغاز نمودیم ،«جوانان فتح» نیز همانند ما با اخذ مجوز وارد صحنه شد و فعالیت های خود را آغاز کرد .
سوماً، آقای «اسماعیل خطیب» دارای گرایشات اسلامی بود ونمی توان او را بی هویت خواند. متأسفانه در آن مقطع رقابت ها از حدود قلم ، سخن و گفتگو فراتر رفت و به درگیری های مسلحانه انجامید. چنین چیزی به هیچ عنوان در عرصه فلسطین ، پذیرفتنی نیست و من در اظهارات اخیر خود بر این نکته تأکید کردم که خون برادران فلسطینی ، خط قرمزی است که نباید از آن عبور کرد و خون فلسطینیان باید مهمتر از همه اختلافات باشد . امیدوارم که جناب آقای ابوعلی و همه جهان ، متوجه این نکته باشند که ما درگیری و فتنه داخلی را نمی پذیریم و این موضع گذشته ، حال و آینده ماست ؛ ان شاءالله .

*احمد منصور : جناب آقای«ابوعلی شاهین»! اگر مطلبی دارید، بفرمایید .

*ابوعلی شاهین : من هم دست همه فلسطینی ها را می فشارم تا در نهایت به یک نیروی واحد تبدیل شده و بتوانیم حقوق از دست رفته و مطالبات تاریخی خود را باز ستانیم اما باید دانست که در این نبرد همه جانبه ، کار دشواری در پیش داریم و باید فعالیت های و دستاوردهای میهنی را ارج نهیم . دوران گذشته ،آیینه عبرت هاست ونباید با دستاویز قرار دادن آن به فکر مجازات دیگران بود .من مطمئنم که همه ما اشتباهات بسیاری را در حق خود و مردم فلسطین مرتکب شده ایم و باید دانست که زمین ، عرصه معصومیت فرشته گونه نیست. نبرد آزادیبخش ملی همچنان ادامه دارد و ابعاد آن به پایان نرسیده وبه نظر هم نمی رسد که پایان ناپذیر باشد. شاید پیرمردی مثل من ، روز پیروزی فلسطین را نبنید اما بی شک نوادگانم آن روز را خواهند دید .
آرزو می کنم که همه دست در دست هم داده ومتهد شویم زیرا فلسطینی ها و حتی همه عرب ها قادر نخواهند بود این آرمان تاریخی را که به خاطر آن مبارزاتمان را آغاز کرده ایم ، به سرانجام برسانند بلکه باید مردم فلسطین ، امت عربی و همه آزادگان مسلمان وغیر مسلمان جهان در کنار ما بایستند و کمک و حمایت خود را از ما دریغ نورزند تا بتوانیم به اهداف میهنی ومشروع خود را در سرزمین فلسطین ، جامه عمل بپوشانیم .

*احمد منصور : جناب آقای وزیر ! آیا می توان این سخنان را نشانه آشتی و مرهمی بر زخم هایی دانست که درطول هشت هفته گذشته ، دوباره در نوار غزه سر باز نموده است ؟

*ابوعلی شاهین :برادر احمد منصور ! من بعد از شنیدن اظهارات (شیخ احمد یاسین) تا کنون در مورد آن سخنی نگفته ام اما امروز پذیرفتم که درمورد آن سخن بگوییم و با چندین مرکز که می خواستند از نظرات من آگاه شوند ، تماس گرفتم ؛ آغوش آشتی من به روی همه فلسطینیان ، اعراب ، آزادگان ، مبارزان و انقلابیون باز است .
من فرزند جنبش فتح هستم و دست دوستی به سمت همه میهن پرستان دراز می کنم و دراین مبارزه و برد همه جانبه از آنها کمک می خواهم ، نبرد ما یک نبرد همه جانبه و دشوار است ؛ ما می دانیم با چه کسی می جنگیم و آنکه با ما می جنگد می داند که ما که هستیم ؟
بنابراین ، مسأله ، مسأله آشتی نیست ، همین الان هم آشتی برقرار است ، اگر دقت کرده باشید من از واژه استنباط و نه اختلاف استفاده نموده ام ؛ من مطمئنم که این استنباطها ادامه خواهد یافت اما ان شاءالله یک قطره خون هم بر زمین نخواهد ریخت ، من اعتراضاتی نسبت به امضای موافقت نامه اسلو داشتم و درهنگام عقد این موافقت نامه در تونس بودم ، همانجا صراحتاً عهد بستم که یک قطر خون از برادران فلسطینی بر زمین نخواهم چکاند ؛ نه تنها من و احمد یاسین برادر کشی را نمی پذیریم که همه مردم فلسطین آن را نمی پذیرند. ما می دانیم چه می خواهیم و هر کس که می داند چه می خواهد ، در دام جنگ داخلی که دست آوردهای میهنی را نیست ونابود می کند ، نخواهد افتاد .

احمد منصور : جناب آقای ابوعلی شاهین ! وزیر محترم خواروبار تشکیلات خود گردان فلسطین از سخنان شما متشکریم و هم اکنون از جناب آقای شیخ احمد یاسین می خواهیم تا توضیحات پایانی خود را درباره اظهارات جناب آقای ابوعلی شاهین بیان فرمایند .

*احمد یاسین : عرض خاصی ندارم فقط از همه می خواهم که وحدت ملی را حفظ کرده وبرادر کشی را تحریم نمایند تا از طریق همه ابزارهای جهادی بالقوه در برابر دشمن اشغالگر بایستیم و سرزمین و میهن خود را بازستانیم ؛ این تنها گزینه ای است که می تواند حقوق از دست رفته را به باز گرداند . ان شاءالله .

*احمد منصور :صدای «دکتر ریاض آغا رئیس اسبق دانسگاه اسلامی غزه» را می شنویم . جناب آقای دکتر! نام شما در اظهارات جناب شیخ احمد یاسین ذکر شده است . شما بعد از اظهارات ایشان ؛ نامه ای برای من ارسال نمودید و آن را در اینترنت نیز منتشر کردید به گونه ای که اکثر اعراب در اقصی نقاط جهان ، آن را مطالعه نمودند. شما در این نامه ، اظهارات شیخ احمد یاسین را چندین بار مورد انتقاد قرار داده اید.اکنون اگر نقطه نظراتی دارید ما در خدمت شما هستیم .

*دکتر ریاض آغا :با سلام و تشکر . هنگامی که ریاست دانشگاه غزه را بر عهده داشتم یعنی از سال تحصیلی 80-79 تا سال 83-82 به مدت حدوداً سه سال با آقای شیخ احمد یاسین درارتباط بودم به گونه ای که در مورد مسائل دانشگاه و جامعه با هم به بحث و رایزنی می پرداختیم. اما هنگامی که شیخ احمد یاسین در مصاحبه با شما، از من به عنوان رئیس وقت دانشگاه اسلامی غزه نام برد ، بسیار متأسف شدم زیرا ایشان فرمودند که دکتر ریاض قبلاً در یک دانشکده ورزشی آمریکا فعالیت می کرده و انسان بدی است زیرا رفتار و روابط نامناسبی دارد و هدف او تبدیل کردن دانشگاه به یک دانشگاه لائیک و مختلط است. علاوه بر این فرمودندکه دکتر ریاض هیچ نمی دانست بنابراین آقای دکتر «محمد صقر» را که یک دانشمند تمام عیار بود ، جانشین وی کردیم .
می خواهم برخی اصطلاحات برادر شیخ احمد یاسین را اصلاح نمایم.من دکترای مدیریت و برنامه ریزی آموزش عالی دارم نه دکترای ورزش.ایشان باید بدانند که کمتر کسی در جهان عرب ، موفق به اخذ چنین مدرکی شده است و من هنگامی که به عنوان استاد مدیریت و برنامه ریزی در دانشکده علوم تربیتی دانشگاه ریاض - ملک سعود فعلی - فعالیت می کردم به عنوان نماینده برگزیده شدم و درآن زمان مشاور وزیر آموزش و پرورش نیز بودم ، درآن زمان دکتر «محمد احمد رشید» - که هم اکنون وزیر معارف است - ریاست دانشکده را بر عهده داشت .من می خواستم اطلاعات ایشان را اصلاح نمایم و ایشان خود به خوبی از این موضوع مطلع هستند . موضوع دیگری که می خواهم به آن بپردازم این است که تاریخ امروز ما با همه گروههای اجتماعی و نه با بخشهای مشخصی از آن ، در تعامل است. آقای شیخ احمد یاسین ! این بسیار خطرناک است که حماس به عنوان یک جنبش فعال در عرصه فلسطین و جهان عرب ، طوری رفتار می کند که گویی هیچ گروه وجنبش دیگری وجود ندارد .
هنگامی که خود را در روند تعامل کلی با سیر تاریخ ، قرار می دهیم متوجه می شویم که ما به عنوان یک امت در حال زایش هستیم و دیدگاه هایمان در مورد مسائل مختلف ، ناقص است. دیدگاههای کامل ، مربوط به آینده ای میشود که هنوز زاده نشده است . از مدتها پیش ، این امت زایش خود را از دست داده است و به همین خاطر ما ازبحران تحول و اخلاق رنج می بریم زیرا زایش مستمر ما از میان رفته است .
برادر شیخ احمد یاسین ! ما در دوران سقوط ، فروپاشی و انحطاطی به سر می بریم که پیش از ما هیچ امتی در دنیا آن را تجربه نکرده است ، ما دوران قهقرایی فرهنگی ، تباهی سیاسی و عقب ماندگی اجتماعی ای به سر می بریم که بال و پر مردم فلسطین و بلکه همه جهان عرب را شکسته است ؛ این انحطاط که زندگی و وجدان مردم ما را فراگرفته است تأثیر زیادی در نبرد برای بقا در جهان متغیر کنونی ، بر جا گذاشت . ما ...

*احمد منصور : خواهش می کنم به من هم فرصت بدهید ، ما فرصت زیادی نداریم تا بیانیه شما را که در دفاع از خود و توصیف اوضاع فلسطین ، نوشته اید گوش کنیم. نام شما مشخصاً در حوادث معینی از زبان جناب آقای شیخ احمد یاسین ذکر شده است .شما در مورد شخصیت خودتان صحبت نمودید و مسائل را روشن کردید اما آیا در مورد حوادث مربوط به اوضاع دانشگاه اسلامی غزه ، توضیحی دارید ؟

*دکتر ریاض آغا : من می خواهم سؤالی را از جناب شیخ احمد یاسین بپرسم .

*احمد منصور : بفرمایید .

*دکتر ریاض آغا : سؤال اول ،هنگامی که قرار شد دکتر ریاض آغا از ریاست دانشگاه بر کنار و دکتر صقر جانشین ایشان شود ، آقای احمد یاسین و اعضای مجمع اسلامی چگونه رفتار کردند ؟
سؤال دوم،بعد از قتل اسماعیل خطیب ، بیانیه ای به دستور آقای احمد یاسین منتشر شد که در آن ، من و افرادی چون شهید اسعد صفطاوی به قتل اسماعیل خطیب متهم شدیم اما آقای احمد یاسین در همین برنامه فرمودند که عاملان قتل اسماعیل خطیب همچنان در زندان هستند ، آیا جنبش حماس ، بیانیه ای را در پوزش خواهی به خاطر وارد آوردن چنین اتهامات بزرگی به دکتر ریاض آغا ، منتشر نموده است ؟
سؤال سوم آخر ،بعد از تصدی پست ریاست دانشگاه از سوی دکتر ریاض آغا با تصمیم هیأت امنا و آنگاه بر کناری دور از شئونات اخلاقی ایشان ، آیا نام دکتر ریاض آغا - که مدتی ریاست دانگاه را بر عهده داشت - در دفاتر دانشگاه ثبت شد ؟ آیا برای شرکت در جشن های فارغ التحصیلی دانشجویان دانشگاه اسلامی غزه از ایشان دعوت به عمل آمد ؟ یا اینکه نام دکتر ریاض آغا برای همیشه از دفاتر دانشگاه خط خورد ؟ برادر احمد منصور ! از شما متشکرم .

*احمد منصور : از آقای دکتر ریاض تشکر می کنم ، جناب آقای شیخ احمد یاسین ! همانطور که ملاحظه نمودید آقای دکتر ریاض سه سؤال را درباره اظهارات شما پیرامون ایشان مطرح کردند ؛ سؤال های ایشان را به یاد دارید یا اینکه آنها را تکرار کنم ؟

*احمد یاسین : هر کدام را جداگانه تکرار کنید .

*احمد منصور : پرسیدند ، هنگامی که قرار شد دکتر ریاض آغا از ریاست دانشگاه اسلامی ، کنار زده شود ، مجمع اسلامی چه کار کرد ؟

*احمد یاسین : اولاً از آقای دکتر ریاض می خواهم که کمی به حافظه خود رجوع کنند.ایشان به عنوان کار گزار رئیس دانشگاه انتخاب شد نه رئیس اصلی دانشگاه . ریاست اصلی دانشگاه آقای دکتر صقر بود که از طرف هیأت امنا انتخاب شد . بعد از از آن که دکتر صقر برای تصدی پست ریاست دانشگاه به غزه آمد ، آقای دکتر ریاض مخالفت نموده و دو دستی ، صندلی ریاست دانشگاه را که از آن دکتر محمد صقر بود ، چسبیده بود و اصرار داشت که وی رئیس دانشگاه باشد .

احمد منصور : جناب آقای شیخ احمد یاسین ! دکتر ریاض آغا می گوید که شما بعد از حادثه قتل اسماعیل خطیب بیانیه را منتشر کردید که درآن دکتر ریاض آغا و چند تن دیگر را به دست داشتن در قتل اسماعیل خطیب متهم نموده اید اما اکنون می گویید که قاتلان ایشان از اعضای یکی از گروه های زیر مجموعه فتح هستند و هم اکنون در زندان های تشکیلات خود گردان به سر می برند ، آیا شما بیانیه را در پوزش خواهی از دکتر ریاض آغا به خاطر متهم نمودن ایشان به قتل اسماعیل خطیب ، صادر فرموده اید یا نه ؟

احمد یاسین : اولاً می بایست سخنان ایشان را اصلاح کنم .اولاً ،قاتلان اسماعیل خطیب از گروه های وابسته به فتح بودند و اکنون در زندان های اسرائیل هستند نه در زندان های تشکیلات خود گردان .
دوماً ، هنگام قتل اسماعیل خطیب رحمت الله علیه ، من در زندان بودم و هیچ بیانیه ای را صادر نکردم و نمی دانستم که چه اتفاقاتی در خارج از زندان می افتد بنابراین صدور بیانیه از طرف من ، منتفی است .
سوماً ، حال که قتل اسماعیل خطیب از سوی یک گروه مسلح صورت گرفته است ، باید این مسأله روشن شود که این گروه از چه کسی دستور می گرفته است ؟
چهارماً، من در اموردانشگاه دخالت نمی کنم و کاری با عزل و نصب ها ندارم . دکتر ریاض آغا با کارهایی که انجام داد ، مقدمات برکناری خود را فراهم کرد . ایشان از این گله مندند که مجمع اسلامی از عوامل برکناری ایشان از ریاست دانشگاه اسلامی است ، بسیار خوب! من از ایشان سؤال می کنم ،آقای دکتر ریاض آغا ! شما دانشکده علو م و تکنولوژی خان یونس را تأسیس نمودید اما اکنون از آن جا اخراج شده اید. آیا اسلامگرایان شما را اخراج کردند یا این که اخراج شما علت دیگری دارد ؟

*احمد منصور : بسیار خوب ! سؤال سوم ایشان در این مورد است که چرا نام ایشان را به عنوان رئیس دانشگاه از تمامی دفاتر دانشگاه خط زده اید و در هیچ مراسمی از ایشان دعوت به عمل نیاورده اید ؟ پاسخ شما چیست ؟

*احمد یاسین : من از این موضوع بی خبرم و در این ایامی که دکتر ریاض در ریاست دانشگاه حضور داشت به هیچ عنوان در امور دانشگاه دخالت نمی کردم .تنها در برخی موارد و آن هم به خواسته خود ایشان ، نظراتم را بیان میکردم و الا دخالتی در کار نبود . امور مربوط به دانشگاه به دانشگاهیان مربوط می شود نه من ، در حالی که دربرخی موارد آقای دکتر ریاض به نزد من می آمد وکمک و راهنمایی می خواست ، گناه من چیست ؟ من در امور دانشگاه دخالت نمی کنم بلکه این امور را شأن اصحاب دانشگاه می دانم .

*احمد منصور: در پایان از جناب شیخ احمد یاسین می خواهیم تا یک نگاه کلی به اظهارات خودشان در مصاحبه با من داشته باشنند و نظر نهایی شان را در مورد نقطه نظرات مطرح شده در این برنامه از سوی طرف های اصلی مذکور دراظهارات شان ، بیان نمایند . جناب شیخ احمد یاسین ! بفرمایید .

*احمد یاسین : بسم الله الرحمن الرحیم ، من بار دیگر در برابر همه فلسطینیان و سایر اعراب و مسلمان بر این نکته تأکید می کنم که همه فعالان ومبارزان وابسته به تمامی گروه های فلسطینی که به خاطر فلسطین آزادی آن می جنگند مورد اطمینان من هستند. من تلاش های همه کشورهای عربی و اسلامی و سایر کشورهای جهان را در پشتیبانی وحمایت از مردم فلسطین ، حقوق آینده ، زندگی آزاد سازی سرزمین ومیهن فلسطینیان ، ارج می نهم .به همبین خاطر اجازه نخواهم داد هیچ گونه اختلافاتی در میان مردم فلسطین پدید آید وتا جان در بدن دارم در برابر فتنه گری خواهم ایستاد زیرا ما با خدا معامله می کنیم و در راه او می جنگیم و دراین راه یا به شهادت می رسیم و یا آن شاءالله فلسطین را آزاد می کنیم ؛ این راه ماست . از همه مسلمانان آزادگان جهان به خاطر تلاش ها و مواضع آنان در حمایت از مسأله فلسطین تشکر می کنیم و می دانیم که آزاد سازی فلسطین فقط از طریق اتحاد فلسطینیان ، عرب ومسلمانان تحقق می پذیرد زیرا مسأله فلسطین تنها مختص فلسطینیان نیست. این آرزوی همه ماست که به فضل الهی محقق خواهد شد. ازخداوند برای خودم وشما طلب آمرزش می نماییم .والسلام علیکم و رحمت الله و برکاته .

احمد منصور : از جناب آقای شیخ احمد یاسین ، بنیانگذار و رهبر جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس تشکر می کنم و سخنان ایشان را ارج می نهم .

*چهار سال پس از انجام این مصاحبه، شیخ احمد یاسین، بنیانگذار و رهبر «حماس» توسط هلی کوپتر های آپاچی رژیم صهیونیستی،؛ بر روی ویلچر خود هدف قرار گرفت و به شهادت رسید.به فاصله چند روز بعد، جانشین ایشان«دکتر عبدالعزیز الرنتیسی» نیز به همان شکل شربت شهادت نوشید.سه سال بعدآ جنبش حماس در انتخابات پارلمانی فلسطین موفق به کسب اکثریت آرای مردم فلسطین شد و دولتی اسلامگرا را تشکیل داد. جنبش فتح پس از این شکست با تمام قوا برای ناکارآمد جلوه دادن «حماس» و حذف آن تلاش نمود و در نهایت نیز دست به اسلحه برده و جمعی از اعضای حماس را به خاک و خون کشید. در این مرحله «حماس» خویشتنداری خود را رها کرده و به مقابله با فتح پرداخت. در عرض کمتر از 12 ساعت تمامی اعضای فتح از«نوار غزه» گریختند و دولت خودگردان در این منطقه ساقط شده و به کرانه باختری منتقل شد.بر اثر همکاری دولت خودگردان با رژیم صهیونیستی، نوار غزه نزدیک به دو سال در محاصره کامل قرار گرفت و در نهایت جنگی سخت از سوی ارتش صهیونیستی به آن تحمیل شد که با پیروزی «حماس» در این جنگ، برگ زرینی بر کارنامه مبارزات ضدصهیونیستی مردم مسلمان فلسطین افزوده شد.
امروز بقایای دولت خودگردان به ریاست محمود عباس، در پناه رژیم صهیونیستی در کرانه باختری به تلاش های خود برای بقا و نبرد سیاسی و امنیتی با حماس ادامه می دهد اما به عنوان بزرگ ترین غایب در جنگ غزه و متهم به همکاری با اشعالگران در این جنگ و محاصره غزه، دیگر عملا آبرویی در میان توده های مردم فلسطین ندارد.


دسته ها : سیاست
پنج شنبه 1387/12/29 10:35
X