آيا تا به حال شنيده اند كه اگر شيريني زياد بخوريد دندان تان كرم مي گذارد، يا جرم گيري ميناي دندان تان را از بين مي برد و عمر دندان هاي شيري فقط تا هفت سالگي ست؟
شايد باورش برايتان سخت باشد اما اين نوع حرف ها باورهاي غلطي است.
مبناي علمي ندارد زيرا هيچ يك از متخصصان دهان و دندان تا به حال اين مطالب را تاييد نكرده اند.
دندان كرم زده
به گزارش شبكه ايران گروهي از محققان دريك پژوهش جديد تصاوير ميكروسكوپي از ساختارهاي بسيار كوچك و عجيب شبيه به كرم را در درون دندان كرسي انسان به دست آورده اند. براساس اين گزارش، از زمان هاي بسيارقديم و در بسياري از فرهنگ ها، اين اصطلاح دربين مردم رواج داشته است كه دندان ها دچار كرم خوردگي شده و پوسيده و تخريب مي شوند و اكنون محققان با كشف اين ساختارهاي جديد و بسيار كوچك، اين باور قديمي را اثبات كرده و نشان داده اند. محققان دانشكده پزشكي دانشگاه مريلند كه كاشف اين اجزاي كرمي شكل هستند، دراين باره مي گويند: "ما مي دانيم كه اين ساختارها كرم نيستند اما ماهيت اصلي آن ها هنوز نامعلوم است. "
دراين پژوهش معلوم شده است كه درون يك دندان انسان بيش از 500 هزار عدد از اين استوانه ها درهر ميلي مترمربع وجود داد كه به عنوان كانال هاي كشيده شده از اعصاب به سمت دندان عمل مي كنند؛ اين استوانه ها احساس گرما و سرما را به اعصاب دندان منتقل مي كنند.
ميناي دندان
بيشتر مردم تصور مي كنند جرم گيري دندان موجب نازك شدن ميناي دندان و پوسيدگي آن مي شود اما در واقع، هنگامي كه جرم روي دندان ها تشكيل مي شود، لايه اي روي دندان ها قرارگرفته و آن را از تحريكات سرما و گرما حفظ مي كند.
به هنگام جرم گيري اين لايه برداشته مي شود و حساسيت به سرما وگرم در دندان ها رخ مي دهد و اين باور غلط را به وجود مي آورد كه دندان ها دراثر جرم گيري تراشيده شده وخالي شده اند اما بايد توجه داشت كه اساسا دستگاه جرم گيري قادر به تراش دندان نيست و اين حساسيت تنها به علت برداشته شدن لايه جرم است.
عمردندان هاي شيري
شايد شما هم شنيده باشيد كه عمر دندان هاي شيري تا 7 سالگي است. اين تصور غلط باعث شده درحفظ و بهداشت دندان هاي شيري سهل انگاري شود.
زود از دست دادن دندان هاي شيري كه بايد تا 10تا 12 سالگي حفظ شوند. باعث مي شود فضاي خالي آنها توسط دندان هاي مجاور پرشود كه اين مشكل باعث مي شود جايي براي رويش دندان هاي دايمي وجود نداشته باشد و ناهنجاري هاي دنداني و فكي ايجاد شود.
افتادن دندان هاي شيري از 6 و 7 سالگي آغاز مي شود و تا 10-12سالگي ادامه مي يابد. بنابراين والدين بايد درست مانند دندان هاي دايمي از دندان هاي شيري هم مراقبت كنند و براي ترميم وعصب كشي اين دندان ها به دندانپزشك مراجعه كنند.
از بين رفتن دندان درد با دود سيگار
حتما شما هم افرادي را ديده ايد كه وقتي دندان شان درد مي گيرد، سيگار مي كشند كه دود آن در اطراف دندان باعث كاهش درد شود يا از داروخانه يك اسپري بي حسي مي خرند و به دنداني كه درد مي كند مي زنند تا درد دندانشان بهتر شود اما اين هم يك باور غلط است؛ زيرا اسپري بي حسي فقط لثه را بي حس مي كند و موقتاً شما احساس بي دردي مي كنيد ولي در واقع اين احساس گذرا است و با عصب كشي دندان تان درد آن واقعا بهبود پيدا مي كند.
بارداري و از بين رفتن دندان ها
يكي ديگر از باورهاي غلط رايج درباره دندان درخصوص زن باردار است كه مي گويند: "زنان به ازاي هر بارداري، يك دندان خود را از دست مي دهند " اما اين يك عقيده كاملاً اشتباه است و واقعيت آن است كه علت از دست رفتن دندان در بيشتر زنان باردار رژيم غذايي پرشكر همراه با بي توجهي به بهداشت دهان و دندان و مراجعه نكردن مادر به دندان پزشك است.
دندان پزشكان معتقدند، بارداري به خودي خود هيچ اثري روي دندان ها ندارد و اين باور غلط از آنجا شكل گرفته است كه درگذشته تصور مي شد جنين كلسيم مورد نياز را از دندان هاي مادر مي گيرد اما امروزه ثابت شده كه جنين كلسيم و ساير موارد مورد نياز خود را از مواد غذايي كه مادر مي خورد، دريافت مي كند.
منبع: روزنامه كيهان 90/01/21