واژهنامه هستهای به زبانی ساده و به منظور فهم بیشتر خوانندگان به تعریف و تببین اصطلاحات هستهای میپردازد.
این بخش واژهنامه به «چشمه براکی تراپی - ید125» میپردازد، از نظر خوانندگان میگذرد.
داروهای نشاندار رادیواکتیو که به مریض تزریق یا خورانده میشوند، به نام رادیو داروها معروف هستند و یکی از پروژههای بسیار مهمی که به ویژه در چند سال اخیر در سازمان انرژی اتمی ایران در پژوهشگاه علوم و فنون هستهای مد نظر قرار گرفت تولید پرتوداروها و یا رادیوداروهایی است که برای تشخیص و درمان بیماریهای مختلف در بدن مورد استفاده قرار میگیرند.
در زمینه تولید رادیوداروها در سالهای گذشته موفقیتهای چشمگیری توسط متخصصین و پژوهشگران کشور کسب شد. در واقع تولید رادیوداروها در چند سال گذشته در کشور انقلاب بسیار بزرگی در رابطه با تشخیص و درمان بیماریها به وجود آورد.
بدین منظور به تازگی چشمه براکی ترابی ید - 125 به منظور درمان تومورهای مغزی در پژوهشگاه علوم و فنون هستهای سازمان انرژی اتمی تولید شد و بررسی بالینی آن در درمان تومورهای مغزی با موفقیت انجام شد.
این داروها بیشتر جنبه درمانی دارد و برای اولین بار در سطح کشور اجرا میشود.
این چشمه پرتوزا در بیماران دارای تومور مغزی با آهنگ رشد پایین قابل استفاده بوده و از طریق جراحی استریوتاکتیک که نوعی روش جراحی برای هدایت دقیق چشمه پرتوزا به درون بافت سرطانی مغز میباشد، مورد استفاده قرار میگیرد.
چشمه کپسوله حاوی ماده رادیواکتیو ید - 125 دارای اندازهای معادل نصف یک دانه برنج میباشد. (به طول 4.5 میلیمتر و قطر 0.8 میلیمتر) رادیواکتیویتهای معادل 10 میلی کوری دارد.
این رادیودارو به طریقی در داخل تومور قرار گرفته و نسبت به درمان آن اقدام میشود و تاکنون 10 بیمار به وسیله این رادیودارو تحت مداوا قرار گرفته و گزارشهای اولیه حاکی از این است که این رادیودارو جواب مثبتی داده و حالت بالینی خود را طی میکند.