هله داله " کارشناس دیپلماسی عمومی اندیشکده هریتیج در مقاله ای به نیاز آمریکا برای برنامه ریزی و اتخاذ راهبردی جدید برای پخش برنامه‌های بین المللی خود اشاره می کند و می‌نویسد: یکی از سوال‌های مهم درباره‌ رسانه‌های بین‌المللی آمریکا این است که چرا با وجود افزایش بودجه سالیانه آنها، با گذشت زمان نتیجه‌ کمتری عاید آمریکا می‌شود؟ کارگزاران جدید کنگره باید درباره‌ اهداف راهبردی طولانی مدت رسانه‌های بین‌المللی آمریکا برنامه‌ریزی دقیقی به عمل آورند و بکوشند خط مشی متناسب با تغییرات جدیدی که در محیط بین‌الملل در حال شکل‌گیری است، تعیین کنند.

* کاهش شدید مخاطبین جهانی رادیو موج کوتاه آمریکا طی 20 سال گذشته

سرویس‌های بین‌المللی رادیویی صدای آمریکا، در زبان‌های مهمی مانند اسپانیایی، فرانسوی، اندونزیایی و... یکی پس از دیگری در حال تعطیل شدن هستند.

با توجه به آماری که موسسه "اینترمدیا "، نهادی که وظیفه مخاطب پژوهی شورای پخش برنامه دولتی آمریکا (BBG) را بر عهده دارد منتشر کرده است، مخاطبین جهانی رادیو موج کوتاه آمریکا در 20 سال گذشته به شدت کاهش یافته‌اند؛ عمده این مخاطبین در کشور‌هایی قرار گرفته‌اند که در سیاست خارجی آمریکا بسیار حائز اهمیت هستند و از طرق دیگری دسترسی به آنها بسیار دشوار است.

در مناطق کلیدی دیگر همچون آسیای مرکزی، قفقاز، چین و کره شمالی از آنجا که دولت‌ها کنترل شدیدی بر رسانه‌ها دارند، رادیو تنها راه دسترسی به مخاطبین است. رادیوی آزاد آسیا که برای مخاطبین چینی نیز فعالیت می‌کند، از طریق رادیو موج کوتاه برنامه‌های خود را پخش می‌کند.

* افزایش 100 میلیون دلاری بودجه برنامه‌های بین‌الملل آمریکا در 5 سال گذشته

مدیران رسانه‌های آمریکا دلیل کاهش مقبولیت رادیو را کاهش بودجه‌ در سال 2011 می‌دانند، اما حقیقت این است که بودجه پخش‌ برنامه‌های بین‌المللی آمریکا در 5 سال گذشته بیش از 100 میلیون دلار افزایش یافته است.

پس از اینکه نمایندگان مجلس از تعطیلی پخش برنامه به زبان‌های مذکور با خبر شدند، در مورد فعالیت‌های بخش برنامه بین‌المللی دولتی آمریکا ابراز نگرانی کردند. همچنین طرح تعطیلی تنها مرکز مخابره امواج کوتاه که در کارولینای جنوبی قرار دارد، نیز نگرانی‌های مشابهی را به وجود آورده است.

* بررسی طرح‌های استراتژیک رسانه‌های آمریکایی توسط بی‌بی‌جی

خوشبختانه با تلاش‌های "والتر لساکسون "، مدیر جدید شورای پخش برنامه دولتی آمریکا، هر دو طرح مذکور به حالت تعلیق درآمد. وی از بدو ورود خود به این مرکز، یعنی ماه جولای 2010، بررسی طرح‌های استراتژیک طولانی مدت را آغاز کرده است. اقدام این گروه به منظور محدود ساختن خودکامگی‌های دولتی در مورد رادیو و جلوگیری از هدر رفتن سرمایه‌های ملی آمریکا و نیز کاهش تبعیضی که میان تلویزیون و اینترنت از سویی و رادیو از سوی دیگر وجود دارد، بسیار حیاتی است.

استراتژی کنونی شورای پخش برنامه دولتی آمریکا، طرحی 5 ساله است که از سال 2008 آغاز شده است. طرح مذکور بر اینترنت، رسانه‌های اجتماعی، تکنولوژی‌‌های جدید و ماهواره و پخش‌های تلویزیونی متمرکز است. همین سرمایه ‌گذاری‌های کلان روی تکنولوژی‌های جدید، سبب کاهش فعالیت‌ها و نفوذ قابل توجه رادیو شده است.

* سرویس‌های پخش برنامه خاورمیانه آمریکا همواره از ضعف کیفی و محتوایی برخوردار بوده‌اند

دلیل دیگر کاهش نفوذ رادیو، افزایش بیش از حد موازی کاری در سیستم‌های پخش است. هیچ هماهنگی میان داشته‌های رسانه‌ای بین‌المللی آمریکا وجود ندارد. حتی نهاد‌های پخش برنامه‌ای که روی خاورمیانه متمرکز هستند برای مثال تلویزیون الحورا و بخش فارسی زبان صدای آمریکا کاملاً مستقل از یکدیگر و بدون هماهنگی عمل می‌کنند. با اینکه رسانه‌های مذکور در طرح‌های استراتژیک فعلی شورای پخش برنامه دولتی آمریکا جایگاه حائز اهمیتی دارند، اما سرویس‌های پخش برنامه خاورمیانه آمریکا همواره به دلیل ضعف کیفی، محتوایی و ... مورد انتقاد قرار گرفته و نیازمند بازبینی و بررسی عمیق هستند.

پیشنهادات:

* کنگره باید از برنامه‌های استراتژیک شورای پخش برنامه آمریکا حمایت کند. از آنجا که سنا نیز قدم به این عرصه نهاده است، اکنون کنگره باید با به کار گرفتن کمیته روابط خارجی و انجمن دیپلماسی عمومی و ارتباطات استراتژیک کنگره، نقش فعال‌تری را ایفا کند.

* از هر گونه موازی کاری بیشتر در شورای پخش برنامه دولتی آمریکا جلوگیری شود. اختلافات تکنولوژیک میان مخاطبین مختلف جهانی، فعالیت مجموعه‌ای متشکل از رسانه‌ها و رادیو موج کوتاه را در کنار تلویزیون و ایننترنت می‌طلبد.

* شورای امنیت ملی می‌بایست، ایجاد یک مرکز یا آژانس دیپلماسی عمومی و روابط استراتژیک میان‌دولتی را که توسط کنگره نیز تصویب شده، بررسی کرده و در دستور کار قرار دهد.


دسته ها : سیاست
دوشنبه 1389/11/25 14:12
X