طبق ماده 1024 قانون مدنی، اگر اشخاص متعدد در یک حادثه تلف شوند فرض بر این است که همه آنها در آن واحد مرده‌اند؛ مفاد این ماده مانع از اجرای مقررات مواد 873 و 874 جلد اول این قانون نخواهد بود.

بر اساس ماده‌ 1011 قانون مدنی غایب مفقودالاثر کسی است که از غیبت او مدت نسبتاً زیادی گذشته باشد و از او به هیچ وجه خبری به‌ دست نیاید.

غایب مفقودالاثر دارای وضع حقوقی خاصی است و حقوق و تکالیفی برای او در قانون مقرر شده است؛ این حقوق و تکالیف تحت دو عنوان امور مالی و غیر مالی بررسی می‌شود.

همچنین در ماده 1025 قانون مدنی، وراث غایب مفقودالاثر می‌توانند قبل از صدور حکم موت فرضی او نیز از محکمه تقاضا کنند که دارایی او را به تصرف آنها بدهد مشروط بر اینکه غایب مزبور، کسی را برای اداره اموال خود معین نکرده باشد و دو سال تمام از آخرین خبر غایب گذشته باشد بدون اینکه حیات یا ممات او معلوم باشد.

* حفظ اموال غایب قبل از تعیین امین

بعد از اینکه مفقودالاثر بودن غایب محرز شد، برای حفظ و اداره اموالش، امینی به وسیله‌ دادگاه تعیین خواهد شد.

قبل از تعیین امین، قانونگذار حفظ و نظارت اموال غایب را بر عهده دادستان قرار داده است؛ بنابراین دادستان یا نماینده‌ او باید اقدامات لازم برای حفظ اموال غایب را به عمل آورد؛ مثلاً آنها را مهر و موم کند، اموال ضایع‌شدنی را بفروشد و طلب غایب را وصول کند.

هر گاه غایب مفقودالاثر در خارج از ایران اموالی داشته باشد، حفظ و نظارت اموال مزبور تا تعیین امین به عهده‌ مأموران کنسولی خواهد بود و وظایف و اختیارات آنان همان است که برای دادستان‌ها مقرر شده است.

بر اساس ماده 1026 قانون مدنی، در مورد ماده قبل، وراث باید ضامن یا تضمنیات کافیه دیگر بدهند تا در صورت مراجعت غایب یا در صورتی که اشخاص ثالث حقی بر اموال او داشته باشند از عهده اموال یا حق اشخاص ثالث برآیند؛ تضمینات مزبور تا موقع صدور حکم موت فرضی غایب باقی خواهد بود.

همچنین در ماده 1027 این قانون، بعد از صدور حکم فوت فرضی نیز اگر غایب پیدا شود کسانی که اموال او را به‌ عنوان وراثت تصرف کرده‌اند باید آنچه را که از اعیان یا عوض یا منافع اموال مزبور حین پیدا شدن غایب موجود است، مسترد دارند. 

بر اساس ماده 1028 قانون مدنی، امینی که برای اداره کردن اموال غایب مفقودالاثر معین می‌شود باید نفقه زوجه دائم یا منقطعه که مدت او نگذشته و نفقه او را زوج تعهد کرده باشد همچنین اولاد غایب را از دارایی غایب تأدیه کند؛ در صورت اختلاف در میزان نفقه تعیین آن به ‌عهده محکمه است

طبق ماده 1029 این قانون، هر گاه شخصی چهار سال تمام غایب مفقودالاثر باشد زن او می‌تواند تقاضای طلاق کند؛ در این صورت با رعایت ماده 1023حاکم او راطلاق می‌دهد.

در ماده 1030 قانون مدنی آمده است که اگر شخص غایب پس از وقوع طلاق و قبل از انقضا مدت عده مراجعت کند نسبت به طلاق حق رجوع دارد ولی بعد از انقضا مدت مزبور، حق رجوع ندارد.


دسته ها : عمومی
شنبه 1389/11/23 21:49
X