مرکز مطالعات راهبردی و بینالملل آمریکا (CSIS) به تازگی گزارشی را درباره ایران به قلم "آنتونی کوردزمن " ریاست این مرکز منتشر کرده است.
این گزارش تحت عنوان "ایران، خلیج فارس و رقابت راهبردی " گزینههای مختلفی را در رابطه با موضوع ایران، خلیج فارس و رقابت استراتژیک در منطقه خلیج فارس مورد بررسی قرار میدهد.
در بخشی از این گزارش به نقش و قابلیتهای فزاینده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهخصوص در دریا اشاره شده و بر توانمندی این نیرو در یورش سریع و انبوه به قوای دشمن احتمالی تصریح شده است.
در بخشی از این گزارش به توانمندی ایران برای مینگذاری در خلیج فارس تاکید شده و آمده است که با توجه به ضعف قوای آمریکایی در جنگ مقابلهای با مین، این توانمندی تهدید عمدهای برای قوای آمریکا در منطقه به شمار می رود.
با توجه به حساسیت موضوع اقدام به تهیه و ترجمه این گزارش کرده است. برخی تعابیر نادرست و افراطی مطرح شده در این گزارش و همچنین اطلاعات ناصحیحی که این مرکز از زبان خود اعلام کرده برای حفظ اصالت ترجمه می باشد.
بخش نهم این گزارش به شرح زیر است:
مدرنیزه شدن نیروی دریایی سپاه پاسداران
- شمار فراوانی از موشکهای ضدکشتی به همراه انواع مختلف سکوهای پرتاب موشک
- قایقهای کوچک حمله برقآسا مجهز به راکتها و موشکهای ضدکشتی
- تجهیزات کاشت مین با قابلیت مینگذاری سریع
- تقویت قابلیت جنگ زیرسطحی با استفاده از انواع زیردریاییها و حسگرها
- سکوهای جدید متحرک، کوچک که قابلیت ردگیری آنها دشوار است مانند نیمهشناورها و هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد)
- آموزشهای نظامی تخصصیتر
- تجهیزات امکانات اختصاصیتر یا ادوات فوق پیشرفته ساخته شده برای اهداف خاص
- تجهیزات ارتباطاتی بهتر و هماهنگی بالاتر میان یگانهای رزمی
- قابلیتهای اطلاعاتی بالاتر و تاکتیکهای ضداطلاعاتی موثرتر
- تقویت توانمندی برای اختلال در قابلیتهای فرماندهی و کنترل، ارتباطات و اطلاعاتی دشمن
- اهمیت داشتن ابتکار عمل و خودداری از درگیری مستقیم با عناصر جنگ سطحی دریایی آمریکا
- تلاش برای کاهش آسیبپذیری واحدهای دریایی در برابر حملات هوایی و موشکی
تازهترین تحولات در نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
22 ژوئن 2010
- به گفته علی فدوی، فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، "روند تجهیزاتی، مدرنیزه شدن و تغییرات در سپاه با سرعت بیشتر و تا زمانی ادامه پیدا خواهد کرد که اهداف تعیین شده محقق گردند.
24 ژوئن 2010
- فدوی در واکنش به حضور نظامی آمریکا در منطقه گفت: این قوا قدرتمند هستند و میتوانند بهطور خاص و مناسب به بازرسی کشتیهای ایرانی واکنش نشان دهند.
- فدوی درباره توانمندی نیروی دریایی سپاه پاسداران گفت: ... هماکنون ما مجهز به صدها شناور موشکانداز در کنار هزاران شناور دیگر هستیم و نیروهای آمریکایی کاملا نسبت به توانمندیهای نیروی دریایی ایران ناآشنا هستند.
19 ژوئیه 2010
- سردار احمد وحیدی، وزیر دفاع ایران نیز عنوان کرد که "زیردریاییها زیردریاییهای جدید ساخت داخل تا 27 ژوئیه 2010 تحویل نیروی دریایی ارتش ایران خواهند شد ".
- وی افزود که زیردریاییهای جدیدی که به ارتش تحویل میشوند مجهز به مدرنترین تجهیزات بوده و قابلیتهای مانور نیروی دریایی را افزایش خواهند داد.
25 ژوئیه 2010
- بنا بر گزارشهای منتشره در ایران، یکی از چهرههای ارشد نظامی ایران اعلام کرد که "هر کشتی متخاصم آمریکا در خلیج فارس مورد یورش بیش از 100 شناور نظامی ایران قرار خواهند گرفت ".
- دریادار مرتضی صفری اعلام کرد که ناوهای آمریکایی مستقر در خلیج فارس "هدفهای آسانی " هستند و ایران میتواند "خسارات سنگینی به این ناوها وارد کند ".
- سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرده موشکهایش می توانند هر هدفی را در نقاط مختلف خلیج فارس مورد اصابت قرارداده و همه کشتیهای جنگی آمریکا در تیررس ایران هستند.
10 اوت 2010
- شبکه استانی استان هرمزگان گزارش داد که ایران چهار فروند زیردریایی ساخت ایران از کلاس غدیر را به ناوگان دریایی خود افزوده است.
- صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نیز گزارش داد: امروز با به آب انداخته شدن این چهار زیردریایی در کنار ساخت انواع مختلف شناورهای موشکانداز که پیش از این تحویل شدهاند، زنجیره تولیدات دفاعی دریایی کشور تکمیل شد.
- سردار وحیدی، وزیر دفاع ایران نیز در این ارتباط گفت: این زیردریاییها که کاملا به صورت بومی و توسط متخصصان صنایع دفاعی و با همکاری، همفکری و مشاوره عزیزان ما در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ساخته شدهاند دارای ویژگیهای خاصی هستند. قدرت جابجایی سریع و مانور بالا در کنار سیستم ناوبری زیرسطحی دوربرد و قدرت شناسایی و ردگیری اهداف در زیردریا و روی سطح در کنار دارا بودن تجهیزات مناسب، سیستمهای دقیق صوتی، سامانههای دقیق اژدری و سامانههای خودکار ناوبری به این زیردریاییها قابلیتهای خیلی خوبی داده است.
- دریادار حبیبالله سیاری گفت: ما اعتقاد داریم با استفاده از زیردریاییهایی که در این کشور وجود دارند و با به کارگیری تاکتیکهای مناسب قادر خواهیم بود تا در صورت نیاز حضور زیرسطحی داشته باشیم.
- گزارشگری که روی تصاویر صداوسیمای ایران درباره این زیردریاییها سخن میگفت، تاکید کرد که زیردریایی کلاس غدیر 948 دارای پیشرفتهترین سامانههای تسلیحاتی و ناوبری است. شناورهای زیرسطحی در اندازههای کوچک، متوسط و بزرگ ساخته میشوند و ایران تولید انبوه زیردریاییهای کوچک و متوسط را بهطور کامل در داخل کشور انجام میدهد. از 3 هزار کیلومتر مرز آبی ایران با دیگر کشورها، 2200 کیلومتر در مناطق جنوب کشور واقع هستند. پیوستن این شناورهای زیرسطحی به ناوگان ارتش نقش مهمی در حفاظت از مرزهای آبی کشور ایفا خواهد کرد... آنها برای آبهای مختلف طراحی شدهاند. زیردریاییهای کوچک برای آبهای کمعمق و زیردریاییهای متوسط و بزرگ نیز برای آبهای عمیق هستند.
تاسیسات نیروی دریای سپاه پاسداران
- سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دارای پایگاههای متعددی در مناطق مختلف است و شبهنظامیان بسیجی خود را در کنار افراد محلی برای انجام عملیات حمایتی بسیج کرده است
- نیروی دریایی سپاه نیز دارای پایگاه ها و تاسیسات عملیات احتمالی در خلیج فارس است که بسیاری از آنها نزدیک مسیرهای کشتیرانی و برخی از آنها نیز در تنگه هرمز قرار دارند.
- این پایگاهها شامل تاسیساتی در الفارسیه، حلول (که یک سکوی نفتی است)، جزیره سیری، ابوموسی، بندر عباس، خرمشهر و لارک میشوند.
- ایران اخیرا شروع به ساخت پایگاههای جدید دریایی در امتداد سواحل خلیج فارس و دریای عمان کرده تا بهوسیله آنها "خط دفاعی غیرقابل نفوذ " ایجاد کند.
- در هفتم اکتبر 2008، ایران پایگاه دریای جدیدی در جاسک که در جنوب دهانه تنگه هرمز واقع است، بنا کرده است. این پایگاه ایستگاه بازرسی راهبردی برای نفت خلیج فارس خواهد بود.
نیروهای نبرد دریایی نامتقارن ایران
- ایران دارای 18 هزار نیروی دریایی ارتش، 12 الی 15 هزار نیروی دریایی سپاه است. نیروی دریایی ارتش وظیفه امنیت در دریای خزر و خلیج عمان را بهعهده دارد. نیروی دریایی سپاه نیز مسئول عملیات در خلیج فارس است که تمرکز توانمندیهای دریایی و آبیخاکی برای جنگ نامنظم بر این دریا قرار دارد.
- هر دو نیرو فاقد توانمندی مدرن شناورهای سطحی هستند و متکی به چهار ناو قدیمی و سه ناوچه از زمان شاه هستند که از آن زمان تاکنون چندان مدرنیزه نشدهاند و آمادگی رزمی آنها نامعلوم است.
- به نظر میرسد که ایران مشغول ساخت نمونه ناوشکنهای کلاس موج در داخل کشور است اما این ناوشکنها هنوز عملیاتی نشدهاند.
- نیروی دریای ارتش نیز دارای 3 زیردریایی کلاس کیلو است که بنا بر برخی گزارشها توانایی کاشت مین و شلیک اژدرهای دوربرد هدایت شونده را دارا هستند. سپاه پاسداران نیز دارای 7 زیردریایی سبک یونس و نهنگ ساخت مشترک ایران و کرهشمالی است . این نیرو همچنین نیمه شناورهای کوچک در اختیار دارد.
- نیروی دریایی ایران دارای قوای هوایی است که از سه هواپیمای قدیمی P-3F گشت دریایی و یک هواپیمای فرماندهی و کنترل سود می برد. این نیرو همچنین سه هواپیمای فالکون تغییریافته برای جنگ الکترونیک و اطلاعاتی و بالگردهای ضدزیردریایی در اختیار دارد
- ایران همچنین دارای بین 3 الی 5 هزار تفنگدار دریایی است.
- نیروی دریایی سپاه دارای تعداد زیادی از قایقهای کوچک گشتی مدرن مجهز به موشک و قابلیت کاشت مین است این قایقها همچنین مسلح به موشکهای ضدکشتی ساخت چین یا ساخت ایران هستند.
- شناورهای موشکانداز ضدکشتی سپاه شامل 13 فروند شناوری کلاس کمان و شناورهای 38 متری تندر [هودونگ] مجهز به موشکهای ضد کشتی سی-802 و 9 کشتی گشت موشکانداز کوچکتر از نوع سی-14 و 10 کشتی گشت موشکی از نوع امکی-13 مجهز به موشکهای کوتاه برد ساخت چین است. ایران همچنین دارای دستکم 25 قایق موشکانداز کلاس پیکاپ Peykapp II و 15 شناور گشت ساحلی کلاس پیکاپ I است.
- نیروی دریایی سپاه پاسداران دارای حدود 100 قایق کوچکتر گشتی است که بسیاری از آنها به اندازهای کوچک هستند که توسط رادارهای قوی قابل ردیابی نیستند. شماری از قایقهای گشتی ایران نیز مجهز به اژدرافکن و موشکهای کوتاهبرد دوشپرتاب ضدهوایی هستند.
- نیروی دریایی سپاه پاسداران دارای سکوهای پرتاب موشک ضدکشتی زمینپایه است از قبیل موشکهای HY-2 با برد 100 کیلومتر. این موشکها همچنین می توانند توسط یک جنگنده یا هواپیمای بدون سرنشین به سمت اهداف مورد نظر شلیک شوند. (چین همچنین دارای موشکهای ضدکشتی با برد 200 الی 280 کیلومتری است اما اعتقاد بر این است که این نوع موشکها را به ایران نفروخته باشد).
کارشناسان آمریکایی اذعان دارند که ایران میتواند با استفاده از موشکهای سی-701، سی- 801 و سی-802 و همچنین موشکهای کروز ضدکشتی ساخت ایران از سواحل، جزایر، سکوهای نفتی کشتیها را هدف قرار دهد و میتواند از موشکاندازهای متحرک کوچک نیز در این راستا بهره گیرد.
- نیروی دریایی ارتش و نیروی دریایی سپاه توانمندی بالایی در مینگذاری دارند.
- نیروی دریایی سپاه پاسداران میتواند از پایگاههایی که در امتداد سواحل ایران در خلیج فارس دارد و از جزایر و پایگاههایی که در نزدیک مسیرهای کشتیرانی در سراسر تنگه هرمز و دریای عمان دارد دست به عملیات بزند. نیروی دریایی و سپاه پاسداران نمیتوانند خلیج فارس را برای بلندمدت ببندند اما میتوانند تهدید حداکثری اعمال کنند به گونهای که کشتیرانی را برای مدت 5 الی 10 روز به شدت محدود سازد.
توانمندی جنگ مین ایران
- نیروی دریایی ارتش و نیروی دریایی سپاه پاسداران بهطور مرتب عملیات مینگذاری را تمرین کردهاند. نیروی دریایی می تواند از زیردریاییهای خود در این راه بهره گیرد. این نیرو نیز 5 کشتی قدیمی خاص جنگ مین در اختیار دارد. اما همه شناورهای گشتی سپاه پاسداران میتوانند در کار کاشت مین شرکت داشته باشند و سپاه حتی میتواند از کشتیهای تجاری در این راستا بهره گیرد.
- کارشناسان اطلاعاتی نیروی دریایی آمریکا تخمین میزنند ایران دارای مینهای ضدکشتی مدل EM52 است و اینگونه عنوان میکنند که خرید زیردریاییهای کلاس کیلو از روسیه از سوی ایران احتمالا با خرید مینهای دارای حسگر فشاری، صوتی و مغناطیسی مدرن همراه بوده است.
- ایران همچنین مینهای ساخت خود را تولید میکند، اگرچه این مینها از طراحی سادهتر برخوردار هستند. کارشناسان آمریکایی تخمین میزنند که ایران تا سال 2004 دستکم 2 هزار مین داشته و اکنون ممکن است تعداد آنها به بیش از 4 هزار برسد.
- این تعداد مین تهدیدی مهم به شمار می رود چرا که نیروی دریایی آمریکا معمولا شمار معدودی از قابلیتهای جنگ مین خود را در منطقه مستقر میکنند و توانمندی دریایی کشورهای حاشیه خلیج فارس تنها شامل 5 کشتی مینگذار متعلق به عربستان سعودی و شماری بالگرد است که معلوم نیست آموزشها و آمادگی لازم برای اینگونه نبرد داشته باشند.