تعداد بازدید : 4475678
تعداد نوشته ها : 10297
تعداد نظرات : 320
"ریچارد واکر "، روزنامهنگار مطرح آمریکایی طی مقالهای در آخرین شماره هفتهنامه "امریکنفریپرس "، نوشت: اقدام اخیر عربستان سعودی در بمباران روستایی واقع در یمن نشانگر تمایل این کشور برای انجام جنگهای نیابتی و مداخله در سیاستهای عراق و پاکستان است.
واکر همچنین مینویسد: عربستان سعودی به عنوان خانه دینی مسلمانان سنی، نقش مهمی در توسعه دسترسی به وهابیسم که چهرهای افراطی از اسلامی است که طالبان و القاعده آن را معرفی میکنند، داشته است.
این گزارش در ادامه با اشاره به تامین تسلیحاتی عربستان توسط آمریکا مینویسد: سختافزارهای پیچیده نظامی از جمله هواپیماهای جنگنده، توپخانههای دوربرد و هواپیماهای بدون سرنشین تنها بخشی از زرادخانه تسلیحاتی عربستان هستند که از تامینکنندگان تسلیحاتی آمریکا خریده شده و ارتش این کشور نفتخیز را به یکی از پیشرفتهترین ارتشهای خاورمیانه تبدیل کرده است.
این در حالی است که برخی از تسلیحات پیشرفته عربستان در جنگ نیابتی این کشور در کوههای شمالی یمن علیه شیعیان قبیله حوثی به کار گرفته شدهاند.
نویسنده این مقاله با اشاره به حمایت عربستان از القاعده و طالبان میافزاید: سعودیها نمایانگر نوعی مکانیسم حمایت پنهانی و سایهوار از وهابیسم و مدارس وهابی هستند که در افغانستان، عراق، پاکستان، اندونزی و برخی کشورهای اسلامی دیگر تاسیس شده و فعالیت میکنند. وظیفه اصلی این مدارس تامین جنگجویان خط مقدم طالبان، القاعده و دیگر گروههای شورشی برای مبارزه با نیروهای ناتو در افغانستان است.
همچنین طی دوران اوج درگیریهای عراق، تسلیحات بسیاری از شورشیان سنی که به نیروهای آمریکایی حمله کرده و آنها را کشتند، با هزینه سعودیها تامین شده بود.
بنابراین گزارش، عربستان سعودی همچنان به استفاده از جنگجویان نیابتی در عراق ادامه داده و الگویی را معرفی کرده است که بر اساس آن عربهای سنی تشویق به مبارزه با شیعیانی میشوند که به خیال آنها نمایندگان ایران هستند. بطوریکه عربستان کوشیده است تا دولت شیعه نوریالمالکی را تضعیف کند.
واکر مینویسد: اخیرا، المالکی از واشنگتن انتقاد کرده و اظهار داشته است که عربستان سعودی همچنان از عملیاتهای تروریستی در عراق حمایت میکند. در همین حال، در لبنان نیز سعودیها بطور پنهانی در صدد هستند تا حزبالله را تضعیف کرده و از بین ببرند. به همین منظور نیروهای اطلاعاتی عربستان اقدام به ارایه پول و تسلیحات به احزاب لبنانی مخالف حزبالله میکند.
گزارش امریکنفریپرس میافزاید: سعودیها در افغانستان و پاکستان نیز از بنیادهای وهابی و طالبان حمایت میکنند که این امر خشم سران واشنگتن و لندن را نیز برانگیخته است. با این حال به دلیل تسلط عربستان سعودی بر منابع نفتی، آنها اقدام خاصی برای محدود کردن عربستان صورت ندادهاند. و حتی در مقابل، سال گذشته واشنگتن از سعودیها خواست تا با طالبان گفتگو کرده و دریابد که کدام یک از گروههای مخالف غرب حاضر به صلح با ناتو هستند.
این گزارش میافزاید: اما یکی از مسایل قابل توجه در رابطه با حمایت عربستان از گروههای افراطی طی سه دهه گذشته این است که القاعده بعد از فروپاشی شوروی و زمانی که مجاهدین با حمایت مالی سعودیها توانستند با شوروی بجنگند، بوجود آمد.
واکر تصریح میکند: اگرچه وقتی پادشاهان سعودی پیشنهاد اسامه بن لادن برای بیرون راندن آمریکا از عربستان سعودی را رد کردند، القاعده علیه عربستان شروع به فعالیت کرد، اما خانواده سلطنتی عربستان و اطرافیان بسیار ثروتمند آنها نزدیک به یک دهه با تطمیع بنلادن و ارایه میلیونها دلار به وی و طرفدارانش، مانع از آن شدند که القاعده به عربستان حمله کند.
در ادامه این گزارش، واکر با اشاره به ارتباط عربستان با طالبان مینویسد: نیروهای اطلاعاتی عربستان ارتباطات نزدیکی با سران طالبان برقرار کردند تا اگر ناتو از افغانستان بیرون رفت و طالبان به عنوان متحد عربستان بار دیگر به قدرت رسید، سعودیها مطمئن باشند که القاعده نمیتواند پایگاه قدرتش در افغانستان را بازسازی کند.
اما مسئله مهمتر برای سعودیها آن است که دولت طالبان که روابط نزدیکی نیز با عربستان داشته باشد میتواند منجر به کاهش تاثیر ایران در افغانستان شود. عربستان همچنین عقیده دارد که روابطش با مدارس وهابی و سران طالبان در پاکستان میتواند این اطمینان را بوجود آورد که شبهنظامیان طالبان قادر به هدایت حملات نیابتی در ایران هستند. اتفاقی که طی سال گذشته بطور فزایندهای اتفاق افتاد.
نویسنده این گزارش با تاکید بر آنکه ایران مرکز توجه هر اقدامی است که عربستان در منطقه انجام میدهد، مینویسد: سعودیها علاقه دارند تا عراق تجزیه شود تا به واسطه تضعیف شیعیان این کشور، تاثیرگذاری ایران در عراق نیز کاهش یابد. که البته این همان هدفی است که اسرائیل نیز آن را در منطقه دنبال میکند.
واکر توضیح میدهد: اسرائیل روابط نزدیکی با کردهای شمال عراق داشته و در نتیجه گروههای شورشی کرد نیز حملاتی را در داخل ایران صورت دادهاند.
گزارش امریکنفریپرس با اشاره به عملیاتها اخیر عربستان در داخل خاک یمن مینویسد: عربستان بیم دارد، بیثباتی یمن موجب تضعیف قدرت شکننده خاندان سعودی حاکم بر عربستان شود. از طرفی دولت یمن نیز که روابط بسیار نزدیکی با عربستان دارد، در سرکوب معترضان قبیله حوثی چندان موفق نبوده و همین امر موجب شده تا عربستان بطور مستقیم وارد جنگ با شیعیان قبیله حوثی شود.
این در حالی است که قبیله حوثی مدتهاست نسبت به فشار سعودیها و وابستگان آنها در یمن به شیعیان این کشور اعتراض کرده و تاکید میکنند که این فشارها موجب آزار و اذیت شیعیان یمن شده است.
واکر در ادامه با اشاره به آنکه نزدیکی یمن به عربستان موجب شده تا سران این کشور چشم خود را به روی حملات اخیر عربستان در داخل خاک یمن ببندند، مینویسد: یمنیها همچنین در حالی ایران را به تسلیح قبیله حوثی متهم میکنند که تاکنون هیچ مدرکی که دال بر صحت ادعاهایشان باشد، ارایه نکردهاند.
روزنامهنگار با سابقه آمریکایی با تاکید بر اینکه اقدامات عربستان میتواند منجر به بروز جنگ داخلی در یمن شود، میافزاید: عربستان سعودی پیش از این کوشیده بود تا واشنگتن را متقاعد کند که انگیزهاش برای انجام حملات در داخل یمن، خطر القاعده است. به همین خاطر عربستان ادعا کرده بود که القاعده قصد دارد تا مناطق کوهستانی شمال یمن را به پایگاه و سنگر جدید خود تبدیل کرده و حوثیها نیز به حوزههای نفتی عربستان حمله خواهند کرد؛ در نتیجه افزایش شدید بهای نفت، آسیبهای بیشماری را متوجه اقتصاد آمریکا و غرب میکند.
واکر ادامه میدهد: از لحاظ تاریخی نیز عربستان سعودی تمایل داشته تا با مداخله در سیاستهای یمن، و در راستای پیروی از روش و سبک اسرائیل اقدام به ساخت یک دیوار حایل مرزی به طول هزار مایل نموده است. در عین حال این تصمیم عربستان موجب خشم بسیاری از یمنیها شده است که همانند فلسطینیان ساکن کرانه باختری، آزادی حرکت خود را بطور دائمی از دست دادهاند.
همچنین برخی از قبایل یمنی با اعلام اعتراض خود نسبت به ساخت دیوار مرزی، اظهار داشتهاند که سعودیها در برخی از قسمتهای دیوار حایل، کیلومترها وارد قلمرو یمن شدهاند. در همین حال ساخت این دیوار حایل موجب تغییر شیوه زندگی قبایل شده و داد و ستد مرزی این قبایل را که قرنها ادامه داشته نیز متوقف ساخته است.
بنابراین گزارش عربستان در پاسخ به اعتراضات قبایل یمنی به ساخت دیوار حایل مدعی شده است که دیوار مرزی را برای جلوگیری از ورود شورشیان مسلح و اعضای القاعده و همچنین به منظور محدودسازی قاچاق اسلحه، مواد مخدر و مشروبات الکی، ساخته است.
گزارش امریکنفریپرس حاکیست، آخرین حملات هوایی ارتش عربستان در مقیاس وسیعی صورت گرفت بطوریکه وسعت این حملات نشانگر تصمیم عربستان برای ورود به یک جنگ نیابتی است که میتواند به سراسر یمن گسترش یابد.
واکر با اشاره به شباهتهای شیوه جنگی عربستان و رژیم صهیونیستی مینویسد: استراتژی نظامی آنها (عربستانیها) احتمالا ایجاد یک منطقه تامین در نزدیکی مرز خواهد بود که یادآور روشی است که ارتش اسرائیل در لبنان به کار گرفت و با استفاده از بمبهای خوشهای بخشهای عظیمی از خاک لبنان را غیرقابل سکونت نمود.
این گزارش میافزاید: حوثیها همچنین میگویند که توپخانههای سعودی همانند نظامیان اسرائیلی اقدام به شلیک بمبهای فسفری به داخل روستاهای یمن کردهاند.
نویسنده این گزارش تصریح میکند: تمایل عربستان به قدرتنمایی نظامی، نشاندهنده بروز نسل جدی در این کشور نفتخیز است که میخواهد اعلام کند که آماده دفاع از خودش در برابر هر هدفی و به ویژه ایران است. واکر با تاکید بر اینکه احتمالا عربستانیها دچار درجهای از جنون و یا پارانویا شدهاند، مینویسد: این حقیقتی گریزناپذیر است که یمن نیز میتواند به آسانی مسیر سومالی را دنبال کرده و تبدیل به یک کشور منفور شود که انواع تروریستها در آن حضور دارند. در این صورت نیز خاندان سلطنتی سعود حتی بیش از پیش احساس آسیبپذیری خواهد کرد.
نویسنده این گزارش در انتها مینویسد: عربستانیها با هدف نابودسازی تهدیدی که خود معتقدند در نزدیکی مرزهایشان وجود دارد، آماده استفاده از سرمایههای وسیعشان برای انجام جنگهای نیابتی هستند که گاهی حتی علیه دشمنان نادیده انجام میشود. این در حالی است که عربستان در راه رسیدن به اهداف خود موجب بوجود آمدن تهدیدات بالقوه زیادی علیه کشورهای دیگر شود.