پایگاه خبری المنار لبنان، در گزارشی به بررسی سفر "محمود احمدی‌نژاد " رئیس‌جمهور کشورمان به لبنان پرداخته و پیامدها و نتایج این سفر را بررسی می‌کند.
"نادر عزالدین " نویسنده این مقاله ضمن اشاره به شرایط منطقه‌ای و جهانی، این سفر را یک سفر تاریخی می‌داند که نتایج مثبت بسیاری به همراه داشته است.
بر اساس این گزارش، انتظار می‌رود سفر محمود احمدی‌نژاد به لبنان که به اختصار می‌توان آن را یک دیدار استراتژیک تاریخی دانست، روند جدیدی در تاریخ روابط ایران و لبنان به وجود آورد.
دو کشور توافقنامه‌های متعدد و بسیار مهمی را به امضا رساندند. این توافقنامه‌ها تنها در زمینه تغییر در ابعاد اقتصادی نبوده بلکه به طور مستقیم به روابط دیپلماتیک میان دو کشور نیز کشیده خواهد شد.
دیدار رئیس‌جمهور ایران هسته‌ای از کشور پیروز بر رژیم صهیونیستی، برای از بین بردن سوءظن‌هایی بود که برخی تلاش کردند از هر گوشه‌ای به آن دامن بزنند مبنی بر اینکه ایران از حمایت مقاومت لبنان شانه خالی کرده است. اما حضور احمدی‌نژاد در بنت جبیل و اعلام اینکه: "ما با شماییم و با شما خواهیم ماند " چیزی نبود جز پیامی به غرب و تمامی آنانکه این مسئله برایشان مهم است که ایران هرگز اجازه نداده و نخواهد داد که لبنان لقمه لذیذ و چربی در دهان اژدهای صهیونیستی باشد. از همین جا می‌توان دریافت که چرا جنون آمریکایی به اوج رسیده و سفر احمدی‌نژاد را "تحریک‌آمیز " توصیف کرده و دیوانگی فرانسه نیز تحریک شده و سخنان احمدی‌نژاد را نفرت‌انگیز قلمداد کرده است.

*نتایج منطقه‌ای و بین‌المللی*

دکتر "عماد رزق " مشاور مدیر کل مطالعات استراتژیک در گفت‌وگو با پایگاه اینترنتی شبکه المنار گفت که سفر محمود احمدی‌نژاد یک معماری جدید شرقی است که از خلیج فارس تا دریای مدیترانه امتداد دارد. سرزمینی که در آن ادیان آسمانی در همزیستی با یکدیگر به سر می‌برند و بر سرتاسر این سرزمین رؤیای رژیم صهیونیستی در اشغال فلسطین سایه افکنده است. این سفر به نوبه خود استراتژی ایران در بعد بین‌المللی به شمار می‌آید.


*زمانبندی سفر*

عماد رزق در رابطه با زمانبندی سفر به این نکته اشاره دارد که "شرایط و اوضاع بسیار متشنج منطقه، که احمدی‌نژاد در ورزشگاه الرایة در جنوب ضاحیه به پاره‌ای از آنها اشاره کرد منجر به این سفر شد. "
رزق می‌افزاید "به نظر من پاسخ این سؤال در مصاحبه احمد موسوی مشاور رئیس جمهور و سفیر تهران در دمشق با روزنامه "الرأی " پنهان است، وی سفر احمدی‌نژاد به لبنان را تاریخی توصیف کرده و بر این مطلب تأکید داشت که "دولت و ملت ایران با تمام توان در کنار لبنان مقابل تهدیدات رژیم صهیونیستی ایستاده‌اند و احمدی‌نژاد نیز در ضاحیه، بنت جبیل و قانا بر این سخنان تأکید کرد که "ما همیشه با شمائیم. "
رزق در ادامه گفت: بدون شک سفر این دوره، در تحکیم مقاومت ملت لبنان سهیم بوده و تلاش برای ایجاد فتنه میان مردم لبنان را نابود می‌سازد و این همان مسأله‌ای است که قدرت و بازدارندگی محور مقاومت را در منطقه افزایش می‌دهد.

*نتایج مستقیم*

به اعتقاد رزق نتایج مستقیم این دیدار شامل دو بخش است: نکته اول شامل پیام به جهان عرب و تأکید بر این موضوع است که روابط سوریه و ایران دوستانه و برادرانه باقی مانده و در آینده شاهد گسترش آن در لبنان و عراق نیز خواهد بود. این رابطه الگویی از روابط دوستانه و انقلابی است که در فراهم نمودن امنیت، ثبات و عدالت در تمام نقاط منطقه مؤثر خواهد بود. ایران دست تمام کسانی که پایبند به عدالت هستند را می‌فشارد و به تمامیت ارضی ملت‌ها احترام می‌گذارد و حضور اجانب که منجر به استمرار ظلم و خشونت بیشتر در منطقه شود، را محکوم می‌نماید. در این شرایط سفر به لبنان تاریخی بوده و در واقع مکمل نشست دمشق است که رئیس جمهور ایران، همتای سوری وی و نیز سید حسن نصرالله را کنار هم جمع نموده بود.
نکته دوم پیام به آمریکایی‌ها و رژیم صهیونیستی است مبنی بر اینکه "ستاره شما افول کرده و وقت رفتن است. ما صاحبان این خانه و قادر به اداره آن هستیم. " تثبیت پیروزی جنگ 33 روزه از دیگر مفاد این پیام است.

*نتایج غیرمستقیم*

هر چند سفر احمدی‌نژاد در راستای تحقق بخشی از چشم‌انداز تحکیم روابط دوجانبه و امضای توافقنامه‌ها است، ولی آنچه در این دیدار مهم‌تر می‌نماید، بازدید وی از مردان مقاومت است. چه آنانکه که شهید شدند و چه آنانکه در قید حیاتند، تا با نزدیکی به ایشان رایحه وجودشان را استشمام و در بنت جبیل و مارون الراس به ایشان تبرک جوید؛ آنجا که پرچم امام حسین (علیه السلام) در مرزهای فلسطین اشغالی به اهتزاز در آمده بود وی به مشرق اسلامی جدید می‌اندیشید و به خوبی می‌دانست که مدرنیته غرب با جهانی‌سازی زندگی و وسایل ارتباطی، جوامع اسلامی را به آتش می‌کشد، اما او می‌تواند بر این ویرانی، پیروزی و جامعه اسلامی جدیدی را به وجود آورد.
به اعتقاد رزق، جنگ احمدی نژاد با غرب و رژیم صهیونیستی است؛ غربی که یک سری مفاهیم را با شستشوی مغز انسان غربی و عربی و اسلامی بر جهان تحمیل نموده و مانع تغییر این اصول و به خطر افتادن آنها می‌شود. به همین خاطر احمدی‌نژاد که معتقد است جنگ باید به زمین دشمن منتقل شود و اعلام می‌کند که باید کمیته مستقل حقیقت‌یاب پیرامون حوادث 11سپتامبر سال 2001 در ایالات متحده آمریکا تشکیل شود.
با همین شیوه احمدی نژاد معتقد است که اگر با غرب در لبه پرتگاه، تاکتیکی برخورد شود، غرب ناچار به عقب‌نشینی است. وی می‌گوید "تو بایستی به خودت و دشمن تلقین کنی که قویتری و بدین شکل برنده نیمی از جنگ هستی. "

روش کار او به طور خلاصه به دو شکل است:
اول: زیرکی و سازماندهی مناسب: او چینش دوستان و هواداران خود را بر مبنای اسلامی انجام می‌دهد، نه بر پایه روش هرمی غرب، او به مانند رؤسای جمهور پیش از خود که ترتیبات و رتبه‌های مختلف و پیچیده‌ای را قائل بودند و آن را از زمان پیش از انقلاب به ارث برده بودند، عمل نمی‌کند.
دوم: تلفیق میان دین و ملی‌گرایی، اسلام و تمدن ایران: با این پیش زمینه زمانی‌ که احمدی‌نژاد اعلام می‌کند "شما جبهه حق علیه باطل هستید " قادر به درک اندیشه وی و نقش لبنان و اهمیت آن در انقلاب علیه ظلم و استکبار جهانی خواهیم بود.

از نظر منطقه‌ای استراتژی ایران حول دو محور میچرخد:

1-یک محور رویارویی با استعمار و استکبار جهانی است که سرزمین را اشغال، ثروتهای ملی را به غارت برده و تصمیم گیری‌ها و آینده ملت‌های منطقه را تحت کنترل خود می‌گیرند.

2-محور دوم ساختن جامعه‌ای تکامل یافته است که از طریق هماهنگی و همکاری در تمامی زمینه‌ها اداره می شود، بر اساس همین روش وی بیش از 15 توافقنامه با لبنان امضا کرد که با یک توافقنامه منطقه‌ای گسترده تکمیل خواهد شد که در ضمن آن دریاهای چهارگانه و سه قاره با یکدیگر مرتبط و در آنها معابر آبی، نفتی و تجاری وجود خواهد داشت.

در ادامه این گزارش آمده است که انتظار می‌رود این دیدار تأثیرات مثبتی بر بحران‌های موجود داشته باشد؛ این سفر با هدف صلح عربی و ایرانی و حمایت از ثبات منطقه صورت پذیرفت؛ مسئله‌ای که احمدی‌نژاد سعی داشت آن را به طرف‌های لبنانی ابلاغ کند؛ وی در تماس تلفنی خود با ملک "عبدالله بن عبدالعزیز " پادشاه عربستان و "عبدالله دوم " پادشاه اردن تأکید کرد که سفر وی علیه هیچ یک از گروه‌های لبنانی نبوده، همان طور که به دنبال ارسال پیام‌های هشدار به دو کشور عربستان و اردن نیز نمی‌باشد. روابط استراتژیکی که ایران و سوریه را کنار هم قرار می‌دهد مجال وسیعی است برای ائتلاف شش‌جانبه فرماندهی منطقه توسط ایران، سوریه، عراق، ترکیه، عربستان و اردن.

نتایج این رویکرد در سه روند ظاهر خواهد شد:

1- عراق: موضع‌گیری تهران در برخورد با تشکیل دولت عراق. مفاد آن عبارتست از "پذیرفتن آنچه عراقی‌ها بر آن اتفاق نظر دارند. "

2- فلسطین: زمانی که احمدی‌نژاد در بنت جبیل اعلام می‌کند "فلسطین به فضل و برکت مقاومت از ننگ اشغالگری آزاد خواهد شد " مسیر و روند خود را مشخص می‌سازد. وی در ادامه اظهار می‌دارد: پرچم عدالت آمدنی است و گریزی از آن نیست.
3- لبنان، احمدی‌نژاد معتقد است از آگوست 2006 تا مه 2008 نقطه خیزشی برای تحقق تغییرات در منطقه شکل گرفته است. وی در سخنان خود اظهار می‌دارد: اگر مقاومت و پایداری قهرمانانه شما نبود، معلوم نمی‌شد مرز لبنان و رژیم اشغالی کجا قرار می‌گرفت.


*محتوای سفر*

از آنجا که احمدی‌نژاد به خوبی می‌داند در لبنان چه می‌گذرد و حساسیت بحران داخلی و پیچیدگی‌های منطقه‌ای و فشارهای بین‌المللی را درک می‌کند، نمی‌تواند دست به اقدامی بزند که روابط لبنان، ثبات و اوضاع آن را بر هم بزند، لذا بنا به گفته دکتر رزق، اقدام به یک سخنرانی سیاسی ایرانی متعادل و هوشمندانه می‌کند و با وجود آنکه این دیدار در راستای گفت‌وگوهای منطقه‌ای و چه بسا به دنبال توافقات بین‌المللی برای دوره بعد از پایان تک قطبی بودن آمریکا صورت گرفته، اما هدف این دیدار جمع‌آوری نیروهای دوست است که لبنان را در چارچوب اتحادیه عرب، سازمان کنفرانس اسلامی و دوستان اروپایی‌اش قرار می‌دهد.
رزق در ادامه می‌گوید: در میان هجمه‌های سیاسی و تحریم‌های اقتصادی آمریکا و غرب علیه ایران که آخرین آنها قطعنامه 1929 است، انتظار می‌رفت این دیدار با شکست مواجه شود، اما ایران و لبنان توانستند این دیدار رسمی را با موفقیت برگزار کنند؛ دیدار رئیس جمهور یک کشور از رئیس جمهور کشور دوست. دیداری که لبنان را به زحمت نیانداخته و نخواهد انداخت، چرا که یک مشارکت ملی و استقبال رسمی از رئیس جمهور ایران صورت گرفت؛ همان گونه که امکان ندارد کمک‌های همه جانبه ایران به لبنان را به ویژه در سازندگی پس از جنگ 33 روزه سال 2006 فراموش کنیم؛ لبنان با ارتش، ملت و مقاومت خود سپاسگزار این سفر احمدی نژاد است.
المنار می‌افزاید: جمهوری اسلامی ایران پشتیبانی صادق است و با وجود تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران هیئت همراه از وزرای اقتصادی و تجاری تأکیدی است بر ایمان آوردن ملت لبنان و تمامی طوائف آن به ریشه‌دار بودن اعتقادات ایرانی‌ها بر اینکه مراحل بزرگنمایی رسانه‌ای و سیاسی و ناآگاهی به پایان رسیده و با پیروزی نظامی بر طرح آمریکایی- صهیونیستی در منطقه، روز تحقق پیروزی اعتقادی، فرهنگی و اجتماعی فرا رسیده است.
با این دیدگاه محمود احمدی‌نژاد، پیرامون اعتقادات دینی سخن گفته و اظهار داشت: پرچم عدالت در راه است و مستضعفان به آزادی و به مهدی (عج) که به خواست خدا خواهد آمد و حضرت مسیح یار او خواهد بود، خواهند رسید. وی در رابطه با پشتیبانی از مقاومت اسلامی لبنان گفت: شما همچون کوهی استوار هستید و ما به شما افتخار کرده و تا ابد با شما خواهیم ماند. وی همچنین در مورد پیروزی الهی در سطوح دینی و دنیایی اظهار داشت: هیچ قدرتی در جهان وجود ندارد که بتواند مقاومت را شکست دهد و شما این را اثبات کردید.
احمدی‌نژاد برای پیروزی و کنترل درگیری با دشمن صهیونیستی به منظور تحقق تغییرات و ساخت مشرقی جدید اعلام کرد: علم سیاست علم اداره جامعه است و بایستی در خدمت صلح دوستانه و عدالت باشد " وی در جایی دیگر گفت: در زندگی اجتماعی، مردم و طبقات ملت مکمل و دوستان یکدیگرند، امکان ندارد کسی به تنهایی زندگی کرده و سعادت خود را فراهم آورد، بایستی جمع به کمک جمع بیاید.
احمدی‌نژاد بر این مطلب تأکید نمود که علم ویژگی دیگری نیز دارد که آن را در شخصیت عالم می‌یابیم و آن فروتنی و بردباری است؛ عالم نیز متواضع است، مردم را دوست داشته و در خدمت مردم است " لذا بخش مهمی از این دیدار رساندن پیام به دانشمندان است که بدانند علوم و تکنولوژی برای انسان و بکارگیری در اهداف صلح‌آمیز است؛ درست مانند برنامه هسته‌ای ایران که زمینه اقتصادی را فراهم نموده و بکارگیری منابع طبیعی که امروزه یکی از اسباب شکست و بحران نظام جهانی در قرن 21 شده است را متوقف می‌سازد.


دسته ها : سیاست
دوشنبه 1389/7/26 8:14
X