دستگاه های جاسوسی غربی و اسراییلی و به تبع آنان ، امپراطوری رسانه ای غرب، طی 15 سال گذشته، انبوهی از افتضاحات سیاسی و نظامی خود را به «عماد مغنیه» نسبت داده اند و همواره وی را به عنوان مسئول ده ها عملیات ضد غربی از سال 1983 معرفی کرده اند. تفحصی در آرشیو رسانه های عمده غربی نشان می دهد که طراحی و اجرای چنین پروژه تبلیغاتی علیه یک شخصیت حقیقی به نام عماد مغنیه قدمت زیادی ندارد.آن چه خواهید خواند نتیجه جستجویی دقیق محققان خبرگزاری فارس در آرشیو روزنامه آمریکایی«نیویورک تایمز» تا سال 1995 میلادی است. هر خبر یا گزارشی که حتی برای یک بار نامی از «عماد مغنیه» در آن برده شده بود استخراج شده، ترجمه گردیده و تصاویر صفحاتی که استخراج شده اند نیز در بخش، تصاویر مرتبط (گوشه چپ صفحه) با مشخص شدن قسمت مربوطه ضمیمه شده اند.بدیهی است که صحت و سقم مطالب منتشر شده در روزنامه«نیویورک تایمز» بر عهده روزنامه نگاران شریف! آمریکایی است که بار ها صداقت بیش از حد خود را به رخ جهانیان کشیده اند(ترجمه متون انگلیسی توسط«جواد قلوبی» انجام شده است):

**در مورخه 14 مارس 1986 برای اولین بار نام عماد مغنیه توسط روزنامه نیویورک تایمز در آمریکا به صورت عمومی منتشر شد که متن آن به این قرار است:

مقامات آمریکایی اظهار داشتند که دولت فرانسه فرصت دستگیری شیعه لبنانی ، عماد مغنیه ، به اتهام اینکه مغز متفکر ماجرای سرقت هواپیمای خطوط هوایی Trans World Airlines در سال گذشته بود را از دست داد . به اعتقاد آنان ، باوجودیکه ماموران فرانسوی تروریست مظنون را در داخل خاک فرانسه تحت نظر داشتند اما هیچ اقدام جدی در رابطه با دستگیری وی نکردند .

**تفصیل خبر فوق در صفحه همین روزنامه آمده است که محتوای آن به قرار زیر است:

*تیتر:آمریکا معتقد است که فرانسه فرصت دستگیری مظنون لبنانی در ماجرای هواپیماربایی را از دست داد
نویسنده:استفان انگلبرگ

واشنگتن - 13 مارس : مقامات آمریکایی می گویند که فرانسه فرصت دستگیری شیعه لبنانی به اتهام اینکه مغز متفکر ماجرای سرقت هواپیمای خطوط هوایی Trans World Airlines در سال گذشته بود را از دست داد .
آنها چنین عنوان می کنند پس از آنکه مقامات اطلاعاتی آمریکا دریافتند عماد مغنیه در حال برنامه ریزی برای ورود به خاک کشور فرانسه است ، در اواخر سال گذشته از دولت فرانسه خواستند تا این شیعه لبنانی را بازداشت و علیه وی اقامه دعوی کنند . آنان بر این باورند که ماموران فرانسوی نامبرده را تحت نظر داشتند اما هیچ گونه اقدامی برای دستگیری وی انجام ندادند .
به اعتقاد مقامات آمریکایی : "این فرصتی بود که از دست رفت "
مقامات رده بالای کابینه ریگان اظهار داشتند که تصمیم فرانسه برای عدم دستگیری مغنیه احتمالآً با این امید اتخاذ گردید تا با تداوم تلاشهای دیپلماتیک خود ، بتوانند زمینه آزادی چار گروگان فرانسوی در لبنان را فراهم نمایند . با وجود اعطای برخی امتیازات ، عدم موفقیت در دست یافتن به هدف موردنظر تاکید بر وجود مشکلی دارد که دولت آمریکا با آن روبروست ، اینکه ایالات متحده نیز در تلاش است تا برای آزادی شش شهروند خود وارد مذاکره شود که در لبنان مفقود شده اند و معتقدند که این عده نزد گروه شیعی ملقب به جهاد اسلامی اسیر می باشند .
ضمناً جورج پی شولتز ، وزیر امور خارجه امروز به کمیته فرعی سنا گفت که طرح استفاده معقول از زور در راستای ربودن مظنونین به حملات تروریستی که سبب کشته یا مجروح شدن شهروندان آمریکایی در خارج از کشور می شوند و انتقال آنها به دادگاههای آمریکا را صادر کرده است .
مقامات آمریکایی گفتند آقای مغنیه طراح و مجری پرونده هواپیماربایی پرواز 847 خطوط هوایی T.W.A. در 14 ژوئن سال گذشته بوده است . در جریان این واقعه ، سه مرد مسلح رابرت دین استاتم ، غواص نیروی دریایی آمریکا را مورد ضرب و شتم قرار داده و سپس به سوی او تیراندازی کردند . سه مرد مسلح 39 آمریکایی دیگر را به مدت 17 روز در لبنان به گروگان گرفته بودند .
رئیس جمهور ریگان سال گذشته دستور داد تروریستهایی که در پشت پرده ماجرای هواپیماربایی T.W.A. بودند باید محاکمه شوند . حکم دستگیری سه مظنون موردنظر در ماه جولای گذشته صادر و بنا بر اسناد موجود در دادگاه هویت نامبردگان با اسامی محمد حمدی ، علی اطوا و حسن عزالدین محرز گردید .
آقای مغنیه نیز به دست داشتن در این ماجرا متهم گردید اما پرونده مربوطه در دادگاه در رده اسناد محرمانه طبقه بندی گردید . یکی از مقاماتی که خود با این پرونده آشنا بود ، چنین اظهار داشت که : عماد مغز متفکر هواپیماربایی T.W.A. بود .
ردپای مغنیه در این هواپیماربایی پیش از این برملا نشده بود اما در اواخر ماه گذشته مطبوعات فرانسه گزارش کردند که دولت فرانسه می دانست وی قصد ورود به این کشور را دارد اما هیچ اقدامی نکرد .

مذاکرات چندماهه

در همین ایام پیر ژوکس ، وزیر کشور فرانسه ضمن اشاره به مقر سابق فرانسه در لبنان که در سال 1983 مورد حمله یک کامیون بمب گذاری شده قرار گرفت ، بیانیه ای صادر کرد و از طریق آن قاطعانه تکذیب نمود که نیروی پلیس اطلاعات مورد نیاز برای دستگیری مقصران حمله داکار را در اختیار داشت .
نه تنها مطبوعات فرانسه ذکری از پرونده پرونده T.W.A. به میان نیاوردند بلکه بیانیه آقای ژوکس به اینکه آیا پلیس امکان فرار مظنونین این پرونده را فراهم کرده بود ، اشاره ای نداشت .
سخنگوی سفارت فرانسه امروز در مورد این ماجرا هیچ اظهارنظری نکرده است .
تلاش فرانسه در راستای مذاکره پیرامون آزاد کردن چهار گروگان ، چند ماهی است که ادامه دارد و در شرف برگزاری انتخابات مجلس ملی در روز یکشنبه حتی سرعت بیشتری به خود گرفته است . اما هنوز موفقیتی در این رابطه حاصل نشده است .
مقامات عالی رتبه دولت ریگان اظهار داشتند مغنیه احتمالاً به چند دلیل بازداشت نشده است .
چنانچه جرم اتفاق افتاده سیاسی تلقی شود ، فرانسه به طور سنتی با استرداد مجرم مخالفت می کرد . پیش از این دولت فرانسه از بازگرداندن اشخاص فراری به ایالات متحده آمریکا سرباز می زد که به اتهام فعالیتهای تروریستی تحت تعقیب بودند و در چند مورد تصریح داشت که قضات آمریکایی نیز به طور مشابه از استرداد اعضای ارتش آزادیبخش ایرلند به انگلستان خودداری کرده بودند .
مقامات آمریکایی مگرراً اذعان داشتند که همکاری میان کشورها ، سلاحی قوی و کارآمد در مبارزه علیه تروریسم است . از گزارشی که تیم ویژه جورج بوش ، معاون رئیس جمهور ریگان برای مبارزه علیه تروریسم در ماه گذشته منتشر کرد چنین استنباط می شود که "عدم همکاری همه جانبه و بلندمدت ، سبب می گردد تا تروریسم و حامیان آن از اقدام ناهماهنگ قربانیان خود منتفع گردند . "
بنا بر گزارشات منتشره در مطبوعات فرانسه ، برای آزاد کردن چهار گروگان فرانسوی در ماه ژانویه معامله ای ترتیب داده شده بود اما در لحظه آخر همه چیز به یکباره به هم ریخت .
مقامات آمریکایی اشاره می کنند که فرانسه بیشتر از دولت آمریکا تمایل داشت تا با گروههای ناشناس شیعی در لبنان معامله کنند که گروگانهای فرانسوی و آمریکایی را در اختیار داشتند .
یکی از مقامات دولت آمریکا اظهار داشت که "به زعم ما ، فرانسوی ها کاری را انجام دادند که نمی بایستی انجام می دادند . "

**در 6 آوریل 1986 نام عماد مغنیه در گزارش خبری دیگری به این مضمون آمده است:

*تیتر:فرانسه 2 تبعه لیبی را به اتهام ارتباط با تروریستها از کشور اخراج کرد
نویسنده:جودیت میلرز

پاریس - 5 آوریل : سخنگوی وزارت کشور امروز اعلام کرد که فرانسه به دو دیپلمات لیبی دستور داد تا خاک این کشور را هر چه زودتر ترک کنند و حداقل 2 عرب دیگر را به منظور پیشگیری از حملات تروریستی علیه تاسیسات آمریکا در اروپا از کشور خود اخراج کرد .
وی هویت نامبردگان را فاش نکرد اما اعلام داشت این افراد با اشخاصی در ارتباط بودند که به اعتقاد ما به طرح ریزی حملات تروریستی علیه کارکنان و تاسیسات آمریکا در کشور اروپا و سایر کشورهای اروپایی مبادرت می کردند .
مقامات چنین اظهار کردند که اخراج این افراد پس از تحقیقات سازمان ضد جاسوسی فرانسه و از روز چهارشنبه آغاز گردید . مقامات و دیپلماتها معتقدند که این عمل نشان دهنده تصمیم قاطع نخست وزیر ژاک شیراک برای اتخاذ اقدامی جدی تر علیه تروریسم در چند روز مانده به انتخابات می باشد .
خبر اخراج این افراد در گزارشی در روزنامه لوس آنجلس تایمز نیز منتشر گردید مبنی بر اینکه فرانسه و ایتالیا در دهه 1970 به گروههای تروریستی اجازه دادند تا در کشورشان آزادانه رفت و آمد کنند با این تضصمین که هیچ حادثه ای در دو کشور مزبور روی نخواهد داد . مقامات وزارت امور خارجه فرانسه قاطعانه این گزارش را تکذیب کردند اما کارشناسان خارجی در بخش تروریسم تایید کردند که علاوه بر سایر کشورهای اروپایی ، فرانسه نیز در مرحله ای زمینه فعالیت آنان را فراهم کرده بود . کارشناسان معتقدند پس از وقوع حملات تروریستی در فرانسه و ایتالیا توسط شاخه ای از گروههای تروریستی ، این طرز تلقی ها کنار گذاشته شد .
سخنگوی اداره اتباع لیبی در پاریس ، که جایگاهی هم تراز با سفارت دارد ، از اینکه از کارکنانش خواسته شده تا خاک فرانسه را ترک کنند ، اظهار بی اطلاعی کرد .
منابع فرانسوی هویت اعرابی که ظرف روز چهارشنبه از کشور اخراج شدند را به شرح زیر فاش ساختند : فتحی شریف تبعه الجزایری و روینی هادی بن علی تبعه تونسی . هیچ اطلاعات دیگری در مورد این اشخاص در دست نیست به جز آنکه افراد مزبور دیپلمات نبودند .
خبرگزاری فرانسه امروز گزارش کرد که دو لبنانی نیز ای کشور اخراج شدند اما اندکی بعد گزارش خود را پس گرفت . با این وجود علائمی وجود دارد که نشان می دهد اتباع خاورمیانه ای اخراج شده بیشتر از آن تعدادی است که دولت اعلام کرده است .
نمی توان مشخص کرد که آیا دیپلماتهای لبنانی با اعراب اخراج شده در ارتباط بودند و یا اینکه آیا این اخراج ها می تواند خود سرچشمه تهدیدی مستقل یا وابسته تلقی گردد .
دفاتر امنیتی سفارت و کنسولگری های آمریکا در فرانسه و سایر کشورهای اروپایی پس از حمله تروریستی لیبی به ناوگان ششم ایالات متحده در خلیج سیدرا در اواخر ماه گذشته تقویت شدند . پس از این حمله ، سرهنگ معمر قذافی رهبر لیبی تهدید کرد که به سایر منافع آمریکا در اروپا نیز حمله خواهد کرد .
پس از به قدرت رسیدن دولت محافظه کار شیراک بعد از برگزاری انتخابات پارلمان در 16 مارس ، فرانسه در صدد آن برآمد تا با کاهش حضور خود در لبنان ، از میزان آسیب پذیری فرانسه در برابر تهدیدات تروریستها بکاهد و تلاشهای خود در راستای مبارزه با گروههای تروریستی که در فرانسه فعالیت می کردند را بیشتر نماید .
این هفته ، فرانسه یک نیروی ناظر 45 نفره را که بر نقض پیمان آتش بس در میان احزاب لبنانی به مدت دو سال نظارت داشتند را از لبنان خارج کرد .
در 28 مارس ، پلیس فرانسه آندره اولیور را بازداشت کرد . بنا بر اظهارات مسئولان ، وی یکی از اشخاص مهم و تاثیرگذار در گروه تروریستی فرانسه موسوم به Direct action بود .


اعمال فشار بر دولت پیشین

دولت پیشین به ریاست فرانسوا میتران از حزب سوسیالیست ، بواسطه ناتوانی در آزاد کردن چهار شهروند فرانسوی تحت فشار شدید سیاسی قرار گرفت . یکی از این افراد که گمان می رفت کشته شده باشد ، عضو گروه چهار نفره تلویزیون فرانسه بود که در دستان گروههای مسلمان شیعی لبنان اسیر شده بود .
آقای میتران از اظهارات مقامات بی نام و نشان آمریکایی در واشنگتن که سه روز قبل از انتخابات مطرح شده بود ، دچار آشفتگی و سردرگمی شد . آنان چنین عنوان کردند که فرانسه نتوانست اواخر سال گذشته عماد مغنیه شیعه لبنانی را بازداشت و علیه وی اقامه دعوی کند . اتهام مغنیه این بود که در جریان هواپیماربایی T.W.A. به مقصد لبنان در سال گذشته ، وی نقش مغز متفکر این طرح را بر عهده داشت .
با نزدیک شدن به انتخابات ، به نظر می رسد که آقای میتران با هدف پیروزی در مبارزه با آقای شیراک موضع نسبتاً قاطع تری علیه تروریسم اتخاذ کرده است . این هفته ، رئیس جمهور مخالفت دیرینه خود با هماهنگی بیشتر برای تبادل اطلاعات با دولتهای متحد را کاملاً تغییر داد .

**این هم خبری در 19 ژانویه 1987:

*تیتر:ایالات متحده آمریکا خواهان اعدام متهم پرونده هواپیماربایی نیست
نویسنده:فیلیپ شنون

آمریکا با شرط بن برای استرداد تبعه لبنانی که در فرانکفورت دستگیر شده است ، موافقت می کند

واشنگتن - 18 ژانویه : وزارت دادگستری امروز اعلام کرد که خواهان اعدام تبعه لبنانی متهم در پرونده ربودن هواپیمای جت آمریکا در سال 1985 نیست .
این اظهارنظر راه را برای استرداد متهم مذکور جهت محاکمه در ایالات متحده هموار می نماید .
مقامات آلمان غربی بیانیه ای صادر کردند که حاکی از عدم تمایل این کشور به استرداد مظنون محمد علی حمدی بود مگر آنکه وزارت دادگستری آمریکا تضمین کند وی را اعدام نخواهد کرد . امروز وزارت امور خارجه آلمان در بن اعلام داشت که در اقدامی تلافی جویانه به بازداشت آقای حمدی ، چند مهاجم ناشناس یکی از شهروندان آلمان غربی را ربودند .

هدف ، مجازات مرگ بود

حمدی 22 ساله هفته گذشته در فرانکفورت دستگیر و به عنوان یکی از دو تروریستی معرفی گردید که در ماجرای هواپیماربایی T.W.A. در ژوئن 1985 شرکت و آن را به سمت بیروت هدایت کردند . در جریان این هواپیماربایی یکی از غواصان نیروی دریایی آمریکا نیز در خارج از هواپیما کشته شد .
وزارت دادگستری آشکارا خواستار مجازات مرگ حمدی بود که در اینجا علیه وی به اتهام هواپیماربایی و قتل غواص آمریکایی ، رابرت دین استاتم ، کیفرخواست تنظیم شده بود .
وزارت دادگستری در بیانیه ای کتبی اعلام کرد که هدف اصلی ایالات متحده آمریکا در این مجادلات یافتن راهی برای انتقال بازداشت مظنون بود تا بدینوسیله نتواند از مجازات مرگ بگریزد .
اما امروز اذعان نمود که "به منظور اجرای مفاد قرارداد دو جانبه استرداد مجرم ، با توجه به قانون آلمان ، آمریکا باید موافقت کند حکم مجازات مرگ علیه مظنونی که جرم مستوجب اعدام مرتکب شده است را در دادگاههای ایالات متحده تحمیل نخواهد کرد . "

موعد درخواست رسمی تا پایان هفته

پاتریک کورتن ، سخنگوی وزارت دادگستری گفت ایالات متحده امیدوار است که بتواند حکم بازداشت حمدی را برای مدت کوتاهی به دست آورد . وی افزود : "به من گفته شده است به شرط آنکه تمام کارها به خوبی پیش رود ، این مهم تا آخر هفته اتفاق می افتد . "
این وزارتخانه تا اواخر هفته درخواست خود مبنی بر استرداد مظنون را به دولت آلمان غربی تقدیم می کند . کارشناسان حقوقی معتقدند که آقای حمدی می تواند با استیناف نسبت به رای استرداد از طریق نظام دادگاهی آلمان غربی ، این انتقال را تا چند ماه دیگر به تاخیر بیاندازد . با این وجود ، مقامات آمریکایی و آلمان غربی موافقت کردند که این متهم در نهایت به ایالات متحده آمریکا تحویل داده خواهد شد .
همزمان با برملا شدن ماجرای فروش تسلیحات به دولت ایران که از نظر خود آمریکائیان به عنوان کشوری تروریست قلمداد می شود ، مقامات کابینه ریگان آشکارا از اقامه دعوی علیه حمدی نگران هستند و بر موضع خود در برابر تروریسم بین المللی مجدداً تاکید می کنند .
بنا بر اظهارات مقامات آلمان غربی ؛ آقای حمدی سه شنبه گذشته در حالی در فرودگاه فرانکفورت دستگیر شد که در چمدان وی مواد منفجره مایع کشف گردید . منابع آلمانی گفتند چنین به نظر می رسید که آقای حمدی با پرواز بیروت به این کشور وارد شده بود اما از پاسپورت جعلی لبنانی استفاده می کرد و قصد داشت تا مواد منفجره را به تروریستهایی تحویل دهد که از آنها برای حملات تروریستی بهره می گرفتند .
آقای حمدی یکی از چهار نفری است که هیئت منصفه فدرال در واشنگتن در سال 1985 علیه آنان کیفرخواستی تنظیم شده بود . آنها به هواپیماربایی و قتل آقای استاتم متهم بودند که جسد وی را بلافاصله پس از آغاز ماجرای هواپیماربایی 17 روزه بر روی باند فرودگاه بیروت رها کردند . تنها با در نظر گرفتن پرونده هواپیماربایی در دادگاه فدرال آقای حمدی می توانست به مجازات مرگ محکوم گردد .
مارس گذشته ، مقامات ایالات متحده به دولت فرانسه گفت که فرصت دستگیری یکی دیگر از مظنونین با نام عماد مغنیه را از دست دادند . به اعتقاد آنها ؛ آقای مغنیه طراح و مجری پروژه هواپیماربایی بود و اینکه وی پس از رسیدن هواپیما به بیروت ، سوار آن شد .
وزارت دادگستری مظنونین دیگری همچون حسن عزالدین را نیز شناسایی کردند که به مشارکت در هواپیماربایی متهم بود و علی اطوا که بنا به اظهارات منابع وزارت دادگستری وی یکی از همدستان حمدی بود که نتوانسته بود در پرواز T.W.A. صندلی برای خود روزو نماید .

هواپیما دو هفته در کنترل ربایندگان بود

هواپیما در 14 ژوئن 1985 ربوده شد ، درست زمانی که هواپیما بین آتن و رم در پرواز بود . ربایندگان به زور هواپیما را به مقصد بیروت هدایت کردند که در آنجا مردان مسلح شیعی 39 آمریکایی را پس از خارج کردن از هواپیما ، به مدت تقریباً دو هفته در بازداشت نگاه داشتند .
آقای کورتن ، سخنگوی وزارت دادگستری گفت ، این وزیر دادگستری آقای ادوین میس سوم و دستیار وی استفان اس تروتی بودند که تصمیم گرفتند مجازات اعدام آقای حمدی را لغو کنند .
مذاکرات میان آلمان غربی و ایالات متحده آمریکا چند ساعت بعد از دستگیری حمدی آغاز و تا چند روز بعد به طول انجامید .

**متنی دیگر از روزنامه «نیویورک تایمز» مورخه 30 ژانویه 1987:

*تیتر:به زعم شولتز ایرانی ها ارتباط نزدیکی با ربایندگان دارند
نویسنده:الن سیولینو

واشنگتن - 29 ژانویه : جورج پی شولتز وزیر امور خارجه آمریکا امروز اعلام کرد ایران روابط بسیار تنگاتنگ با گروهی دارد که هفته گذشته مسئولیت ربودن 3 استاد دانشگاه آمریکایی در بیروت را بر عهده گرفتند .
این نظریه برای اولین بار در کنفرانس خبری با حضور گزارشگران اروپایی ، اسرائیلی و ژاپنی مطرح شد که از طریق ماهواره پخش می گردید . شولتز با اعلام این نظریه مدعی شد که دولت مدارکی در دست دارد که ارتباط ایران را با جدیدترین آدم ربایی ثابت می کند . در روز چهارشنبه ، یکی از مقامات ارشد کاخ سفید چنین ارتباط مستقیمی را رد کرد اما درعین حال معتقد بود که ایران از گروههای لبنانی درگیر در ماجرای آدم ربایی قبلی شهروندان آمریکایی حمایت می کند .
اظهارات امروز آقای شولتز ، جدیدترین بیانات وی بود مبنی بر اینکه ایران هنوز در فعالیتهای تروریستی نقش دارد . بلافاصله پس از افشای راز معامله تسلیحاتی با ایران در ماه نوامبر ، رئیس جمهور ریگان گفت که هیچ مدرک مستدلی مبنی بر حمایت ایران از فعالیتهای تروریستی علیه آمریکا وجود ندارد . اما آقای شولتز مصرانه اظهار می کرد که ایران در پشت پرده ماجرای آدم ربایی گروگانهای آمریکایی در لبنان قرار دارد.

از ارتباط گروههای تروریستی سخن به میان آمد

آقای شولتز تلویحاً اظهار داشت این گروهها مسئولیت ربودن 8 آمریکایی را برعهده گرفتند که در حال حاضر در لبنان نگهداری می شوند و سایر گروهها نیز در ارتباط بودند .
این پرسش مطرح گردید که آیا گروه جدیدی مسئولیت تازه ترین آدم ربایی را بر عهده گرفته است و شولتز در پاسخ چنین گفت که "اطلاعات اولیه ما نشان می دهد هر گروهی با هر نامی که ایجاد می گردد ، اساساً با گروهی دیگر در ارتباط است . و ما همچنان شاهد ارتباط تنگاتنگ آنان با ایران هستیم . "
آقای شولتز همچنین خواستار "تصمیم فوری " آلمان غربی به استرداد محمد علی حمدی گردید ، تبعه لبنانی که متهم به قعالیتهای تروریستی بود و به نظر می رسد که به دلیل دست داشتن در گروگان گیری اخیر در آلمان غربی بازداشت شده است .
دولت آلمان غربی هیچ اقدامی در قبال درخواست آمریکا برای استرداد آقای حمدی انجام نداده است . ایالات متحده آمریکا علیه نامبرده به اتهام ربودن هواپیمای خطوط هوایی T.W.A. در سال 1985 و هدایت آن به سوی بیروت کیفرخواست صادر کرده است که از قضا در جریان این هواپیماربایی رابرت دین استاتم ، غواص نیروی دریایی این کشور نیز کشته شد .
آقای شولتز این عقیده را رد می کند که ایالات متحده در تلاش است تا با ابطال درخواست استرداد آقای حمدی ، گروگانهای خود را آزاد نماید .
وی گفت : "تلاشها و درخواست ما برای استرداد وی همچنان پا برجاست و من مطمئن هستم که این تلاشها همچنان ادامه خواهد داشت . "
شولتز افزود : "اگر علیه کسی کیفرخواست تنظیم شود و مدرک مشارکت وی در جرمی هولناک نظیر هواپیماربایی و قتل یکی از مسافران و نیز شکنجه سایرین وجود داشته باشد ، در یک جامعه متمدن باید این پرونده را دنبال کرده و افرادی که چنین جرائمی را مرتکب می شوند را مجازات نماییم . "
اظهارات شولتز برخی از آن چیزی است که مقامات وزارت امور خارجه آن را تلاش در راستای جلب توجه بر ربایندگان می دانند و اینکه در عوض توجه به وضع اسفناک گروگانها ، ابتدا باید به دنبال مجازات مجرمین بود . در روز چهارشنبه ، دولت ریگان سفر به لبنان را با پاسپورت آمریکایی ممنوع کرد زیرا تهدید به آدم ربایی در این کشور بسیار جدی به نظر می رسید .
یکی از مقامات وزارت امور خارجه گفت که بیانیه روز 13 نوامبر آقای ریگان که در آن به عدم دخالت ایران در فعالیتهای تروریستی علیه شهروندان آمریکایی در 18 ماه پیش از افشای راز معاملات تسلیحاتی اشاره شده بود ، در واقع "یک حرکت نابجا و اشتباهی بزرگ " بود .

عده اندکی این گروه را می شناسند

این مقام مسئول همچنین گفت بواسطه حمایت ایران از تروریسم ، تلاشهای دولت ریگان برای بهبود روابط با ایران هیچ پیشرفتی نداشته است .
در روز چهارشنبه ، گروه ناشناخته ای که خود را جهاد اسلامی برای آزادی فلسطین می نامند ، مسئولیت ربودن چهار استاد دانشگاه آمریکایی از محوطه دانشگاه بیروت را بر عهده گرفت . بنا بر اظهارت منابع لبنانی ، نام این گروه و این حقیقت که اعلامیه آنها با آیه قرآن آغاز نشده بود همچنان که معمولاً جهاد اسلامی در ارتباطات خود در مورد گروگانها انجام می دهد ، نشان دهنده ارتباط این گروه با گروه های فلسطینی است .
با وجود این ، مقامات وزارت امور خارجه اعلام داشتند که آنها این گروه جدید را متقاعد کردند تا به حزب ا... ، یکی از گروههای نظامی نه چندان سازمان یافته متشکل از شیعیان لبنانی بپیوندند که مقامات وزارت امور خارجه آمریکا معتقدند حمایت های مالی ، ایدئولوژیکی ، لجستیکی و آموزشهای نظامی خود را از جانب ایران دریافت می دارند . اعتقاد بر این است که در پشت پرده آدم ربایی دیگر شهروندان آمریکایی در لبنان و یک سری از بمب گذاریهای تروریستی که از سال 1985 در اروپای غربی انجام گرفته ، حزب ا... قرار دارد .
این باور وجود دارد که آقای حمدی نیز با حزب ا... در ارتباط است .
مقامات کابینه اذعان دارند که هنوز اطلاعات چندانی در مورد این سازمان ندارند . روز چهارشنبه یکی از مقامات ارشد دولت برای اولین بار گروه کوچکی را در داخل حزب ا... شناسایی کرد که عماد مغنیه آن را رهبری می کرد . وی مدعی بود که آدم ربایی اخیر شهروندان آمریکایی احتمالاً باید توسط این گروه انجام شده باشد . کیفرخواستی علیه آقای مغنیه به دلیل طرح ریزی و هدایت عملیات هواپیماربایی T.W.A. که حمدی از متهمان آن بود ، در آمریکا تنظیم شده است .
مقامات دیگری که گروههای تروریستی لبنان را به دقت تحت نظر دارند ، اظهار می کنند که عماد مغنیه یکی از افرادی است که در گذشته با تری وایت ، فرستاده اسقف اعظم کانتربری در جهت آزاد کردن گروگانها در لبنان دیدار و گفتگو کرده است . اما آنها می گویند که مغنیه یکی از رهبران جناح اقلیت در داخل حزب ا... است که گروگانها را در اختیار دارند .
مقامات همچنین افزودند این جناحها برای کسب جایگاه مناسب ، منابع مالی و سایر حمایتها از جانب گروههای مختلف در ایران با یکدیگر رقابت می کنند و ربودن گروگانها احتمالاً بخشی از این استراتژی است .
یکی از مقامات وزارت امور خارجه گفت ، اظهارات آقای شولتز تا حدی بر این پایه مطرح گردید که به رهبران ایران نشان دهد ایالات متحده از سیاست این کشور در قبال تروریسم به هیچ وجه آسوده خاطر نمی باشد ، به ویژه از زمانیکه برخی مقامات ایرانی اخیراً در تمجید از بیانات رئیس جمهور ریگان مبنی بر عدم دخالت ایران در فعالیتهای تروریستی علیه آمریکا اظهاراتی نمودند که این اظهارنظرها می تواند به عنوان گامی موثر در جهت بهبود روابط تلقی گردد .
امروز در ارتباط با این واقعه ، باب دال ، رهبر حزب جمهوری خواه سنا از کانزاس گفت خطری که شهروندان آمریکایی را در لبنان تهدید می کند بسیار جدی است بطوریکه ایالات متحده باید سفارتخانه خود را در بیروت هر چه زودتر تعطیل کرده و دیپلماتهای خود را فرا خواند .
وی به سنا گفت : وضعیت امنیتی در لبنان در شرایط بسیار بدی قرار دارد و توانایی ما در کنترل این وقایع بسیار اندک است . سخت است که بفهمیم سفارتخانه آمریکا چگونه می تواند در این ماجرا نقش موثری ایفا نماید .
رابرت سی بیرد ، رهبر حزب دموکرات سنا از ویرجینیای غربی نیز اعلام داشت ، دیگر وقت آن رسیده است که سفارتخانه آمریکا در بیروت را تعطیل کنیم .
رابرت سیمز ، سخنگوی وزارت دفاع امروز گفت : ضمناً ایالات متحده آمریکا میزان حضور نیروی دریایی خود را در منطقه شرقی مدیترانه و خلیج فارس افزایش داده است . اعزام دو ناو هواپیمابر رزمی به منطقه مدیترانه به عنوان اقدامات احتیاطی انجام گرفته تا به رئیس جمهور این اطمینان خاطر داده شود کلیه گزینه هایی را که ممکن است بخواهد روزی انتخاب کند را در اختیار دارد .
علاوه بر این ، کشتی حامل نیروهای آبی - خاکی با آمادگی کامل که در دریای آتلانتیک مستقر بودند ؛ در روز شنبه وارد منطقه روتا در اسپانیا خواهند شد . سیمز این اقدام را تغییر رویکردی عادی توصیف کرد .

**در 16 آوریل 1988 روزنامه «نیویورک تایمز» به صورت تخصصی تری نام «عماد مغنیه» را در میان آواری از اتهامات به میان کشیده و مدعی می شود او در ماجرای هواپیماربایی معروف در خطوط کویتی«الجابریهـ نیز نقش داشته است:

تیتر:ایالات متحده آمریکا معتقد است متهم پرونده سرقت هواپیمای کویتی در ماجرای هواپیماربایی سال 1985 نیز دخالت داشته است
نویسنده:الن سیولینو

گروگانهای سابق جزئیات بیشتری را در اختیار مسئولان قرار می دهند

چنین تصور می شود که مظنون این پرونده همان فردی است که به جرم قتل غواص نیروی دریایی در بیروت علیه وی اعلام جرم شده است

واشنگتن - 15 آوریل : مقامات دولت ریگان بر این باورند که یکی از ربایندگان هواپیمای کویتی در الجزایر ، تبعه لبنانی است که آمریکا در سال 1985 به اتهام دست داشتن در ماجرای هواپیماربایی و قتل غواص نیروی دریایی آمریکا تحت پیگرد قانونی قرار داده بود .
این مظنون که با هویت حسن عزالدین شناسایی گردید ، یکی از چهار فردی است که در سال 1985 توسط هیئت منصفه اعظم فدرال به اتهام هواپیماربایی و قتل در جریان ماجرای سرقت هواپیمای پرواز 847 T.W.A. کیفرخواستی علیه آنان صادر گردید .
مقامات دولتی گفتند که آقای عزالدین در قتل رابرت دین استاتم ، غواص نیروی دریایی دخالت مستقیم داشته است ، فردی که توسط مظنونین مورد ضرب و شتم قرار گرفته و پیش از آنکه جسدش از هواپیمای T.W.A. در بیروت به بیرون پرتاب شود ، با سلاح گرم کشته شد .

کیفرخواست 1985

در کیفرخواستی که با امضای 15 نفر از اعضای هیئت منصفه اعظم در نوامبر 1985 صادر گردید ، آقای عزالدین و محمد حمدی به اتهام دخالت در هواپیماربایی T.W.A. ، حمله به مسافرین با نارنجک های دستی و کلت و نیز قتل آقای استاتم قبل از سوار شدن به هواپیما در آتن در آلمان غربی تحت پیگرد قانونی قرار گرفتند .
امروز در الجزایر ، دو تن از گروگانها که 11 روز در هواپیمای ربوده شده کویتی سپری کرده اند ، تقاضا کردند که با خواسته اصلی ربایندگان موافقت شود : آزادی 17 تروریست محکوم شده که در کویت زندانی بودند .
مقامات آمریکایی اعلام کردند که هویت آقای عزالدین را از روی اطلاعات مسافرینی شناسایی کردند که از دست ربایندگان هواپیمای جت کویتی خلاص شده بودند . هنوز مشخص نیست که آیا مقامات ایالات متحده این اطلاعات تایید شده را از منابع اطلاعاتی دریافت کرده اند .


هشدار به الجزایر

مقامات آمریکایی گفاتند که آمریکا به الجزایر اطلاع داده بود که آقای عزالدین در داخل هواپیما است و اینکه آنها قصد دارند تا به اتهام مشارکت در ماجرای هواپیماربایی T.W.A. که در جیان آن 39 آمریکایی به مدت 17 روز به گروگان گرفته شدند ، وی را بطور علنی محاکمه نمایند .
آمریکا اعلام کرد که به الجزایر گفته بودیم کلیه هواپیماربایان باید به دلیل ربودن هواپیمای کویتی تحت پیگرد قانونی قرار گیرند .
یکی از مقامات وزارت امور خارجه گفت که "آزاد بودن هواپمارباین هیچ پیامد مثبتی نخواهد داشت . "
به نقل از مقامات دولتی ؛ بازداشت عزالدین بطور بالقوه حائز اهمیت است زیرا دستگیری وی می تواند به اثبات این نظریه کمک کند که تروریستهای لبنانی در هواپیماربایی دیگر نیز دخالت دارند .
مقامات دولت آمریکا بر وجوه اشتراک پرونده هواپیماربایی T.W.A. و هواپیمای خطوط هوایی کویت تمرکز کرده اند . ظاهراً هر دو هواپیماربایی با برنامه ریزی بسیار دقیق و کاملاً حرفه ای انجام گرفته بود . درهر دو مورد درخواست هواپیماربایان تنها یک چیز بود : آزادی 17 زندانی که در سال 1984 به اتهام بمب گذاری در سفارت آمریکا و فراسنه و تاسیسات کویت محکوم شده بودند .

هیچ پیمانی مبنی بر استرداد مجرم وجود ندارد

ولو اینکه الجزایر بتواند هواپیماربایان را بازداشت کند ، این کشور هیچ پیمانی مبنی بر استرداد مجرم با ایلات متحده آمریکا منعقد نکرده است و بعید است که آقای عزالدین را به مقامات آمریکایی تحویل دهد .
چارلز ئی ردمن ، سخنگوی وزارت امور خارجه ، امروز در مورد هویت هواپیماربایان گفت : "قصد ندارم در مورد جزئیات عملیات یا موارد خاصی اظهارنظر کنم زیرا که ممکن است با اقدام بعدی تروریستها ارتباط داشته باشد . "
مقامات الجزایری تاکید کردند که آمریکا به الهادی خدیری وزیر کشور اطلاع دادند که باید هواپیماربایان را به اتهام دخالت در ماجرای هواپیمای کویت تحت پیگرد قانونی قرار دهند اما اینکه هویت هواپیماربایان کاملاً شناسایی شده بود و یا بحث بر سر استرداد آنها را تکذیب کرد .

سوء ظن ها به حزب ا... است

با وقوع حادثه هواپیماربایی خطوط هوایی کویت ، بسیاری از مقامات دولتی و کارشناسان مستقل در امر تروریسم متقاعد شدند که شاخه اصلی حزب ا... ، سازمانی تروریستی که از جانب ایران حمایت می شود ، مسئول این واقعه است .
در میان کارشناسانی که به این نتیجه دست یافتند ، برایان ام جنکینز از شرکت راند چنینی اظهار داشت که : "فکر نمی کنم حزب ا... قادر باشد بدون اطلاع ایرانی ها به عملیاتی در این ابعاد دست بزند . "
در میان دولت آمریکا و مقامات الجزایری این اجماع نظر وجود دارد که سرنوشت گروگانهای غربی در لبنان احتمالاً به عاقبت این هواپیماربایی مرتبط است . جهاد اسلامی ، سازمان تروریستی مخفی در لبنان بواسطه ارتباطاتی که با حزب ا... دارد ، تهدید کرده است چنانجه به هواپیمای ربوده شده حمله شود ، گروگانهای غربی را خواهند کشت . در میان گروگانهای که در لبنان نگهداری می شوند ، 9 آمریکایی نیز حضور دارند .
هرچند که می گویند هیچ گزارش اطلاعاتی دقیقی وجود ندارد ، اما مقامات دولتی بر این باورند که عماد مغنیه ، شیعه لبنانی که سعی در آزاد کردن برادر همسر خود از کویت داشت ، احتمالاً‌ مغز متفکر و طراح اصلی این هواپیماربایی خطوط هوایی کویت در لبنان می باشد . علیه آقای مغنیه به اتهام دخالت در ماجرای هواپیماربایی T.W.A. اعلام جرم و وی به عنوان مغز متفکر این عملیات معرفی شده است .

**در 17 مارس 1989 نام «عماد مغنیه» به عنوان مسئول گروگان گرفتن «تری اندرسون» جاسوس «سیا» در لبنان هم برده می شود. متن کامل این گزارش خبری به قرار زیر است:

*تیتر:زندانبان تری اندرسون....
نویسنده:دان مل

آخرین باری که دوستم تری اندرسون خبرنگار آسوشیتدپرس را دیدم ، روز 16 مارس 1985 بود . بازی تنیس صبحگاهی خود را به پایان رسانده بودیم و تری در حال رساندن من به محل آپارتمانم بود .
زمانیکه مرسدس بنز سبز رنگی ناگهان جلوی ما پیچید ، در حال گفتگو بودیم . خودروی مزبور را دو بار در جلوی دادگاهها دیده بودم . این صحنه حالتی شوم به نظر می رسید اما در آن لحظه چندان به آن فکر نمی کردم . دیدن چنین صحنه هایی در بیرون امری عادی است .
سه مرد مسلح از ماشین بیرون آمدند . در ابتدا به آرامی نزدیک شدند اما ناگهان همچون گربه ای برای کشتن طعمه خود به سوی ما حمله ور شدند . بر سر تری فریاد کشیدم : "چنین صحنه ای را دوست ندارم ،؛ از اینجا برو " فکر می کردم آنها به دنبال من هستند .
اولین مرد مسلح کلت 9 میلیمتری خود را بر روی پیشانی من گذاشت . همزمان با حمله کردن دیگر مردان مسلح به سمت ماشین تری ، من نیز سعی کردم کمی عقب تر بروم . یکی از آنها تری را از ماشین پیاده کرد و او را همچون خرسی بغل کنان به داخل خیابان کشاند . از وحشت بر جای خود بی حرکت مانده بودم . این معامله عادلانه نبود . آدم ربایی معمولاً برای دیگران اتفاق می افتاد نه برای خبرنگاران . ما خود داستان این افراد را برای جهانیان تعریف می کردیم . در خیابانی ایستاده بودیم که برایم آشنا بود و به اسلحه سیاه رنگ خیره مانده بودم . هیچ حرفی بین ما رد و بدل نمی شد .
در یک لحظه ، چشمان تری به من افتاد که به من می گفتند : "دان ، کاری بکن " و چشمان من به او می گفت : "نری نمی توانم " . تری نگاه مردی را داشت که انگار می دانست چه سرنوشتی در انتظارش است .
مردان مسلح تری را به داخل مرسدس بنز کشاندند و به سرعت به طرف ویرانه های منطقه بی طرف که شهر بیروت را به دو بخش غربی و شرقی تقسیم می کرد ، به راه افتادند .
چهار سال بعد ، مشخص گردید که تری اندرسون هنوز یک گروگان است .
وی بیشتر وقت خود را با زنجیری به تختش در اتاقی کوچک سپری می کرد . هرچه او لاغرتر می گشت ، دستبندهای دستش محکم تر بسته می شدند . در طول روز فقط 12 دقیقه زمان داشت تا به دستشویی برود ، نه کمتر نه بیشتر .
تری اندرسون و هم بندیهای وی (در میان 15 گروگان ، 8 آمریکایی دیگر نیز حضور داشتند) همواره در تاریکی نگاه داشته می شدند .
کشور متبوع وی ، تری اندرسون را به کلی فراموش کرده و حرفه وی را نیز نادیده گرفته بود . ناامیدی تا آن حد بر وی مستولی گشت که سر خود را به دیوار اتاقش کوبید و سبب شد تا از سرش خون جاری گردد .
در همان ایامی که سلمان رشدی تهدید می گردید ، هیچ نامی از تری اندرسون و هم بندیهای او به میان نمی آمد . لااقل باید به افراد مهم توجه بیشتری می شد ، افرادی همچون خبرنگاران ، نویسندگان و روشنفکران . طبق قانون استثنائاتی وجود دارد اما این افراد - و نهادهایی که در آن فعالیت می کردند - شامل این استثنائات نمی شدند .
آیا تهدید به مرگ سلمان رشدی جدی تر از تهدید تری اندرسون است ؟ باوجودیکه برای سر سلمان رشدی جایزه تعیین شده بود ، اما تری اندرسون روز دیگری را به صورت قرضی زندگی کرد و دائماً به مرگ آنی تهدید می شد . یکی دیگر از گروگانها با نام ویلیام باکلی که در یک قدمی تری بود ؛ آشکارا برای مرگ انتخاب شده بود .
آیا حبس یک خبرنگار آن هم به مدت 1462 روز و تهدید وی بواسطه فعالیتش ، نقض اصل آزادی عقیده و بیان محسوب نمی شود ؟
خط مقدم مبارزه علیه این نوع تروریسم انتشارات بارنز و نوبل در خیابان پنجم نیویورک و یا سایر کتابفروشی های در انگلستان نیست ، بلکه در قرارگاه عبدالعزیز در جنوب بیروت در زیرزمین کثیف و پر از موشی است که تری اندرسون در آنجا زندانی شده است - جائیکه قلم وی نیز سکوت کرده است .
زمانیکه مسئله گروگانهای بیروت مطرح گردید ، آنهایی که هیچ کاری انجام نمی دانند در پشت پرده بی اطلاعی از هویت گروگانها یا دلیل ربایندگان خود را مخفی می کردند و ادعا می نمودند که نمی دانند باید به چه کسی اعتراض کنند .
آنها میگویند که هیچ شماره تماس ، آدس و طرف معامله ای وجود ندارد . خوب ، اگر کسی برای معامله وجود نداشته باشد ، پس برای تضمین آزادی تعدادی از هم بندیهای تری با چه کسی می توان وارد معامله اولیور نورث شد ؟
تری اندرسون ، توسط فردی به نام عماد مغنیه زندانی شد . آقای مغنیه از زمانیکه فعالیتهای تروریستی خود را آغاز کرد ، دیگر برای شهروندان آمریکایی فرد ناشناسی به شمار نمی رود . وی نقش مهمی در ماجرای هواپیماربایی 1985 خطوط هوایی T.W.A. از آتن به رم را بر عهده داشت . عماد در سرقت هواپیمای کویتی در سال گذشته نیز مشارکت داشته است . دولت آمریکا به دلیل دخالت وی در ماجرای T.W.A. اعلام جرم نموده است اما این اعلام جرم محرمانه بوده و از عامه مردم پنهان نگاه داشته شد .
وی امید به کسب چه چیزی داشت ؟ برادر همسر وی در سفارتخانه آمریکا در کویت در سال 1983 بمب گذاری کرد . مقامات کویتی وی را بازداشت کردند و در حال حاضر نیز به مرگ محکوم شده است . آقای مغنیه ، تری اندرسون را با امید به آزادی خویشاوند خود دزدیده بود .
آقای مغنیه سازمان خود را جهاد اسلامی نام نهاد . این سازمان بخشی از حزب ا... است ، یک سازمان شیعی بنیادگرا که از سوی عناصر ایرانی مسلح شده و حمایت مالی می شوند . حزب ا... سازمانی است که سوریه آشکارا با آن مدارا می کند زیرا نیروهای گشتی آنها بخش اعظمی از منطقه ای را که گروگانها در آنجا نگهداری می شوند را تحت نظر دارند . با وجود این ، سوری ها هرگز جرات نکرده اند که علیه این بنیادگرایان اقدامی کنند . آنها نمی خواهند اتحاد شکننده خود با ایران را مخدوش نمایند و از این نگرانند که هر اقدامی علیه تروریستها ؛ جان گروگانها را در معرض خطر قرار دهد .
نشانه رفتن انگشت اتهام به سوی ایران به عنوان مقصر اصلی ؛ کاری ساده است اما وضعیت کنونی چندان ساده نیست . در پایگاه رهبری ایران ، افراد زیادی وجود دارند که وضعیت گروگانگیری را به ضرر منافع ایران می دانند . اما متاسفانه ، آن نیروهایی که در ایران بر ربایندگان در بیرون نفوذ دارند ، اکنون مسند قدرت را در دست دارند . مسئله گروگانگیری بخش قابل توجهی از توطئه سیاسی داخلی است که در تهران طرح ریزی گردیده است .
با وجود این ، تا زمانی که آ‍زادی تری اندرسون و هم بندیهای او تضمین نگردد ، سرپوش گذاشتن و بی اعتنایی نسبت به زندگی آنها کاملاً ناموجه است .
آن عده که خود را حافظ آزادی می دانند به چالش می کشانم ،‌ آزادی که تری اندرسون با عزمی راسخ در دفاع از آن سخت می گفت و خود را در قبال آن متعهد می دانست . حال از وجدان بدور است که به خود اجازه دهیم تا این مرد برای مدت طولانی در رنج و عذاب به سر برد . از نظر تری اندرسون در مواردی از این قبیل سکوت برابر با ننگ و شرمساری است .

**در سال 1995به دنبال عملیات انفجاری علیه مقر نظامیان آمریکایی در عربستان سعودی ، «نیویورک تایمز» بار دیگر تقصیر ها را متوجه« عماد مغنیه» دانست و گزارش خبری نسبتا مفصلی را از تئوری های سازمان جاسوسی آمریکا«سیا» پیرامون او به چاپ رساند که متن کاملش را می خوانید:

*تیتر:ایالات متحده آمریکا ، عربستان سعودی را در قبال اقدام تروریستی مقصر می داند
نویسنده:الن سیولینو

طرح اف بی آی برای دستگیری مظنون عقیم ماند

واشنگتن - 21 آوریل : به نشانه سردی روابط با عربستان سعودی ، وارن کریستوفر وزیر امور خارجه آمریکا امروز عربستان سعودی را متهم کرد که در راستای تلاشهای اخیر مقامات آمریکایی به منظور دستگیری یکی از تروریستهایی که در بسیاری از کشور تحت تعقیب است ، هیچ گونه همکاری نکرده است .
دو هفته قبل سازمان اف بی آی برای دستگیری فرمانده سازمان نظامی جهاد اسلامی که یک شیعه لبنانی است ؛ ماموران خود را به فراسوی مرزها اعزام نمود . ایالات متحده آمریکا دهها سال است که در صدد دستگیری این فرد می باشد .
اما طرح دستگیری وی که برای اولین بار در روزنامه لس آنجلس تایمز به چاپ رسید ، عقیم ماند زیرا عربستان سعودی اجازه فرود برنامه ریزی شده هواپیمای حامل مظنون موردنظر را برای یک توقف بین راهی نداد .
مظنون ، عماد مغنیه در ارتباط با پرونده بمب گذاری در یک کامیون که به مرگ 241 نظامی آمریکایی در لبنان در سال 1983 منجر گردید و نیز هواپیماربایی سال 1985 که در جریان آن غواص نیروی دریایی به قتل رسید ، تحت تعقیب بود . گروه وی نیز در ماجرای گروگانگیری شهروندان آمریکایی در لبنان در دهه 1980 دخالت داشتند .
علیرغم مکالمه تلفنی آنتونی لیک مشاور امنیت ملی کاخ سفید با شاهزاده بندر ، سفیر عربستان سعودی که روابط نزدیکی با شاه فهد دارد و از وی خواسته شده بود تا مراتب این طرح را به اطلاع پادشاه عربستان برساند ، سعودی ها مانع فرود هواپیمای مزبور شدند .
روز پنج شنبه دولت آمریکا به این اقدام سعودی ها قویاً اعتراض کرد اما هیچ پاسخی دریافت نکرد . مقامات آمریکایی توضیح ندادند که چرا پیشتر به این قضیه اعتراض نکردند . آقای کریستوفر در جلسه کوتاهی با خبرنگاران اعلام کرد : علیرغم امیدواری ما ، از اینکه سعودی ها در این ماجرا با ماموران آمریکایی همکاری نکردند ، مراتب نگرانی خود را ابراز نمودیم . وی افزود که دستگیری برنامه ریزی شده به هماهنگی نسبتاً کوتاه مدتی نیاز داشت اما علیرغم تمام امیدواری که در آن لحظه بخصوص داشتیم ، نتوانستیم به این نوع همکاری دست پیدا کنیم .
دلیل عدم همکاری سعودی ها مشخص نیست . امروز برخی از مقامات دولتی در مصاحبه های خود اعلام داشتند که عربستان سعودی به این جریان شک داشته است و گفتند که احتمالاً زمان برای درخواست مجدد از شاه فهد و کسب تاییدیه لازم دیگر وجود نداشت .
اما برخی مقامات چنین اظهار کردند که سعودی ها احتمالاً به خاطر پیشینه آقای مغنیه و اقدامات تلافی جویانه پس از آن علیه عربستان سعودی تصمیم نداشتند در این مورد با ما همکاری کنند .
مقامات دولتی گفتند : آقای کریستوفر مستقیماً به همتای سعودی خود ، شاهزاده سعود اعتراضی نکرد . در این رابطه تنها کاردار سفارت عربستان ، رهاب مسعود را به وزارت امور خارجه احضار کردند .
این ماجرا زمانی روی داد که روابط با عربستان سعودی ، یکی از نزدیک ترین متحدان واشنگتن در منطقه خلیج فارس ، در شرابط نامساعدی قرار داشت .
سعودی ها بارها درخواست آمریکا برای استقرار تجهیزات مورد نیاز یک تیپ نظامی در خاک عربستان به منظور صرفه جویی در وقت و هزینه در صورت آرایش نظامی مجدد عراق در مرز عربستان را رد کردند . شاهزاده حسین وزیر دفاع عربستان ، موضع کشور متبوع خود را در جریان ملاقات اخیر خود با وزیر دفاع آمریکا ویلیام جی پری را بطور شفاف اعلام کرد .
زمانیکه آقای کریستوفر در ماه گذشته می خواست با شاه فهد در جده به صورت تلفنی گفتگو کند ، پادشاه عربستان وی را به مدت 7 ساعت پشت خط معطل نمود .
شاه فردی مودب بود اما زمانیکه آقای کریستوفر از وی خواست تا از پیشنهاد تاسیس بانک توسعه در خاورمیانه حمایت کند ، قولی به وی نداد و به کمکهای کشور خویش به مردم فلسطین برای عملیاتهای هر روزه آنها اشاره کرد و حمایت خود را از توسعه نامحدود پیمان عدم گسترش سلاح های هسته ای اعلام نمود .
امروز آقای کریستوفر در روابط خود با شاه فهد از عوامل اصلی تحریک سخنی به میان نیاورد ، عواملی همچون عدم پذیرش سعودی ها در استقرار تجهیزات آمریکایی ، عدم رعایت حقوق بشر و حمایت از برخی سعودی های ثروتمند که ازسازمان نظامی حماس فلسطین پشتیبانی می کنند .
اما نیکولاس برنز ، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که ایالات متحده در مورد واقعه دوم به عربستان سعودی اعتراض کرد ،‌ یعنی نقض تحریم های اعمال شده آمریکا علیه لیبی . این هفته سعودی ها اجازه دادند تا هواپیمای لیبایی که حامل 150 زائر بود در فرودگاه جده فرود آید . پس از آن ، هواپیمای مزبور را سرویس و برای ترک خاک عربستان آماده کردند .
شورای امنیت این هفته به قانون منع پرواز از لیبی تبصره ای اضافه کرد که به موجب آن به سازمان هواپیمایی مصر اجازه دادند تا با 45 پرواز ، زائران لیبی را به عربستان انتقال دهد ، جائیکه مسلمانان برای ادای بخشی از فریضه های دینی خود به زیارت اماکن مقدس در آنجا می روند . هواپیمای لیبی بدون اجازه ایالات متحده پرواز کرد . تحریم ها به خاطر خودداری از بازگرداندن مظنونین به بمب گذاری در دو هواپیما بر این کشور تحمیل شده بود .
شاهزاده بندر سفیر عربستان سعودی در آمریکا گفت : مقامات دولت آمریکا طرحی را برای دستگیری عماد مغنیه پایه ریزی کردند که در ابتدا نشان می داد سعودی ها می توانند کمکهای موثری در این رابطه انجام دهند اما هیچ پاسخ روشنی از جانب آنها دریافت نشد .
در این اثنا ، سازمان اف بی آی ماموران خود را از آن سوی کشورهای اروپایی برای دستگیری آقای مغنیه در توقف بین راهی هواپیمای حامل وی در عربستان به محل موردنظر اعزام کرد . هواپیمای مزبور از خارطوم سودان به مقصد بیروت به پرواز در آمده بود .
پنتاگون در نظر داشت تا آقای مغنیه را با یک هواپیمای نظامی به آمریکا انتقال دهد اما زمانیکه مقامات سعودی مانع فرود هواپیمای حامل مظنون شدند ، این طرح شکست خورد .
چنین به نظر می رسید که سعودی ها از اقدامات تلافی جویانه تروریستها ترس و واهمه داشتند . برخی از مقامات دولت آمریکا به این مطلب اشاره می کننده که دولت عربستان هنوز اجازه می دهد تا برخی از شهروندان و بنایدهای این کشور منابع مالی سازمان حماس را تامین کنند ، سازمانی که حملات تروریستی بسیاری را در مناطق اشغالی اسرائیل ترتیب داده است .
علیرغم درخواست شخصی رئیس جمهور کلینتون از شاه فهد در سال گذشته ، سعودی ها اقدام جدی در راستای مسدود کردن این نقل و انتقالات مالی نکردند .
شاهزاده بندر سفیر عربستان هم اکنون در خارج از ایالات متحده آمریکا به سر می برد و سایر مقامات عربستانی نیز به تماسهای تلفنی پاسخی نمی دهند .
این باور وجود دارد که آقای مغنیه ، رئیس امنیتی جهاد اسلامی در دهه 1980 ، در بمب گذاری سال 1983 علیه قرارگاه های نیروی دریایی آمریکا در لبنان از دو مسئول اروپایی و آمریکایی کمک گرفته بود .
به اتهام طرح ریزی و اجرای ربودن هواپیمای پرواز 847 T.W.A. که در جریان آن سه مرد مسلح رابرت دین استاتم را مورد ضرب و شتم قرار داده و سپس با سلاح گرم به قتل رساندند ؛ علیه وی به صورت مخفیانه اعلام جرم شده است . پس از آن مردان مسلح 39 آمریکایی را به مدت 17 روز در کشور لبنان زندانی کردند .
برادر همسر آقای مغنیه یکی از 17 مردی است که سال 1983 در کویت به اتهام عملیات تروریستی علیه سفارتخانه آمریکا و فرانسه و نیز ساختمانهای عمومی و تاسیسات نفتی در کویت در زندان به سر می برند . یکی از شرایط ربایندگان برای آزادی گروگانهای آمریکایی در لبنان در دهه 1980 ، آزاد کردن این زندانیان بود .

دسته ها : سیاست
يکشنبه 1387/12/4 9:24
X