اینترنت، دنیای شگرف ارتباطات است. یک ساختار، برای برقراری روابط میان اندیشه‌ها، روش‌ها و پردازشهای دیجیتالی؛ شبکه پیچیده و درهم تنیده اینترنت، ابزاری است بدیع، منسجم با فن‌آوری پیشرفته و مدرن اطلاعاتی و تعداد نامحدودی کاربر، یک فضای مجازی را به اشتراک گذاشته‌اند که توسط مرزهای جغرافیایی و ملی محدود نمی‌شود.

هیچ مکان جغرافیایی در اینترنت نیست و فقط انتزاعی از آن وجود دارد. در این پدیده ارتباطی، می‌توان یک ملیت واقعی داشت که توسط علائق انتخابی و روابط مشترک، یافت می‌گردد.

بروس تاگنازینی(1) که اغلب او را با نام خانوادگی کوتاه شده «تاگ» می‌شناسند و یکی از اَپل(2) کاران کهنه کار است می‌گوید: راز وب سایتهای موفق، همان اسرار کار جادوگران و شعبده‌بازان موفق است؛ سایتهایی که از طریق اطلاع‌رسانی قوی، طراحیهای مدرن و حرفه‌ای، برقراری ارتباطات بی‌عیب و نقص با مخاطب، ایجاد پست الکترونیکی رایگان، (E - mail)، ارتباطات همزمان بروی شبکه (Chat)، خدمات تجاری و تبلیغاتی بدیع و دهها عامل تأثیر گذار دیگر، مردم را پشت صفحه مانیتور، مسحور و میخ‌کوب می‌کنند و دنیای پر رمز و راز و شگفت‌آور عاری از تنش، تضاد و تقابل را مقابل چشمان شیفته‌ای که به آنها دوخته شده‌است به نمایش می‌گذارند. در دسترس بودن آسان این انقلاب تراشه که تنها با یک رایانه، خط تلفن و یک کارت اشتراک ممکن است، کارآمدی این سیستم را دو چندان می‌سازد و زمینه‌ساز تحولاتی بنیادی و ژرف در باورها و اعتقادات مردم می‌گردد که می‌تواند به نحو چشمگیری شاخصهای گوناگون موجود در جوامع را به تبعیت از خود وادار سازد.

این فرآیند و تکنولوژی، جهان را به دهکده‌ای بر اساس ارتباطات و انتقالات الکترونیکی مبدل کرده‌است و این گونه است که عصر حاضر را عصر ارتباطات و فن‌آوری نامیده‌اند.

اما این رسانه با سیستم کارا، تأثیر گذار و منسجمی که دارد در تعامل خود با نظامهای فرهنگی، سیاسی، امنیتی ، آنها را با مسائلی روبرو می‌سازد که تأمل و تدبری جدی برای استفاده از این تکنیک روز، دنیا را به چالش می‌طلبد که به اجمال به بررسی تأثیر گذاری این فن‌آوری بر نظامهای مختلف، اشاره می‌کنیم.


1ـ بررسی و پردازش کلیه اطلاعات ورودی با (ISP)ها (3) :

Ispها ابر رایانه‌های کوانتومی با سرعتی معادل 2 برابر رایانه‌های شخصی (pc) (4) هستند. این تراشه‌های عظیم دیجیتالی که بیشتر از 5 تای آن در جهان موجود نیست وظیفه ارائه account و pass word برای هر کاربر برعهده دارند. اتصال هر کاربر به سایتهای وب، سبب می‌گردد تمامی اطلاعات موجود در رایانه، توسط رایانه‌های کوانتومی که تنها در آمریکا، اروپا و ژاپن وجود دارند، کپی، پردازش و دسته‌بندی گردد و این بدان معناست که کشورهای دارای ابر رایانه‌ پوشش جامعی از تمامی اطلاعات کاربرهای خود دارند و این گونه‌است که خطری بالقوه متوجه تمامی نهادهای سیاسی، امنیتی و بطور کلی اطلاعات محرمانه وجود دارد.


2ـ جهت دهی نظام اجتماعی و فرهنگی:

عدم محدودیت و نیز عدم کنترل ورودی‌ها، باعث می‌گردد هر گروه و دسته‌ای با هویت و شناسه‌ای که برای خود تعریف می‌کند از این فن‌آوری اینترنت برای تبلیغ آراء و افکار خود استفاده نماید. عدم انطباق فکری و فرهنگی و بعضاً‌ تقابل و تضاد برخی از سایتهای اینترنتی می‌تواند باعث از هم گسیختگی فرهنگ جامعه گشته و با تبلیغات فریبنده، شبهه افکنی‌ها، ایجاد اغتشاش فکری، تشنج و تنش‌های سیاسی، ترویج شایعات بی‌اساس ومواردی از این قبیل، تهاجمی تمام عیار را علیه شاکله نظامهای سیاسی و فرهنگی سبب شود.


3ـ کنکاش در سایتهای جستجو:

سایتهای جستجو را در حقیقت می‌توان بنگاههای دنیای پر رمز و راز اینترنت تلقی کرد. این سایتها که میلیاردها آدرس را در ضمیر خود پنهان دارند، مرجع مناسبی برای کاربران محسوب می‌گردند. طراحی و جهت‌گیری این سایتهای جستجو، به سبکی است که گونه‌هایی از سایتهایی که بعضاً‌ در تقابل فکری با طراحان این نرم افزار هستند، جستجو نمی‌شوند و بر این اساس بسیاری از سایتهای اسلامی، دینی و ضد صهیونیستی از چشم منتظر کاربران دور می‌افتند و مهجور می‌باشند و این به نوبه خود سانسوری خبری در امپراطوری عظیم اینترنت، محسوب می‌گردد. سایتهای google،gooya، yahoo بر این اساس عمل می‌کنند.


4ـ خرابکاری، سرقت و جرم اینترنتی (Hake ):

با وجود کاربران حرفه‌ای و هکرها، هرگونه اطلاعاتی، در هر حوزه‌ای و با هر انسجامی با ضریب اطمینان بالا قابل حفظ کردن نیست؛ از طرفی با توجه به این که هنوز قوانین کشور ما، در زمینه جرایم اینترنتی موضع مشخصی را اعلام نکرده‌است، به نظر می‌رسد عرض اندام هکرها در جامعه، بیش از هر زمان دیگری باشد و هیچ تضمینی جهت حفظ حریم شبکه‌ها و سایتهای رایانه‌ای وجود نخواهد داشت.


5ـ وادادگی اطلاعاتی :

تبادل نظر و تعامل فکری با دنیای شگرف اینترنت، در نگاه اول خارق‌العاده، ستودنی، شگفت‌آور و قابل دسترسی است، اما آنچه جای تأمل و تدبر دارد عدم وجود اطلاعات علمی روز دنیا و از آن مهمتر، عدم کاربرد آنهاست؛ پژوهشگر کنجکاوی که اینترنت را می‌کاود، کمتر به اطلاعاتی دست می یابد که بتواند از آن کارکردی استخراج نماید و آنچه را که می‌یابد مربوط به بحث درباره مسائل کلی، ناکارآمد و تاریخ گذشته‌است. از سویی دیگر خود را میان انبوهی از اطلاعات، مسائل پیچیده و چندین هزار فرمول و مطلب، در محاصره می‌بیند که این خود باعث سردرگمی، سرخوردگی و وادادگی اطلاعاتی می‌گردد.


6ـ چُت (5) و بحران روحی:

مطابق نظر سنجی‌ها، اکثر کاربرانی که صبورانه منتظر می‌مانند تا به تکنولوژی اینترنت متصل شوند، علاقه زیادی به چت کردن دارند واین خود زمینه‌ساز چالشهای مهمی برای کاربراست. دوست یابی‌های بی‌حاصلی که برخی اوقات علاوه بر زمان مفیدی که از کاربر می‌گیرد، او را با بحرانهای روحی مواجه می‌سازد و باعث تحقیر روحی و روانی او می‌گردد. اعتماد به چند سطر تایپ، پذیرش وعده‌های فریبنده و واهی و… سرآغازی است برای شروع روابط مستمری که در انتها، جز به تیرگی روحی و روانی نمی‌انجامد .

و در نهایت، شبکه درهم تنیده و لایه‌لایه‌ی اینترنت، جهان را شیفته و محسور خود نموده و راهی جز پذیرش و استفاده از آن را باقی نگذاشته است. سزاوار است با بررسی صحیح، حساب‌شده و موشکافانه این انقلاب عظیم الکترونیکی و اطلاعاتی فرآیند کارآمدی و چگونگی آن تشریح گردد تا بر اساس آن شاهد آینده‌ای پویا در این عرصه باشیم.


منابع

1ـ brucetagnazini

2ـ Apple Computer سیستم‌های رایانه‌ای که بصورت کامل توسط یک شرکت آمریکایی مونتاژ می‌گردند.

3ـ ISP : Internet Seruice Prouided

4ـPC = Personal Camputer ، کامپیوترهای شخصی

5ـ Chat : مکالمه اینترنتی همزمان.

دسته ها : فن آوری
چهارشنبه 1387/11/9 17:26
X