محققان دانشگاه واشنگتن با مطالعه بر روی گیاهانی که در برابر خطرات به صورتی طبیعی به تولید نوعی آسپیرین در سلولهای خود می پردازند دریافتند که عامل اصلی تولید این دارو، ماده کلسیم است.

 مطالعات جدید نشان می دهد کلسیم در گیاهان بیمار پس از اتصال به پروتئینی به نام کالمودولین، تولید اسید سالیسیلیک می کند. اسید سالیسیلیک یا SA یکی از نزدیکترین عوامل شیمیایی به آسپیرین است و در گیاه به عنوان یک سیگنال مولکولی عمل کرده و یک سری از واکنشها را به منظور محافظت از گیاه در برابر تهدید های خارجی فعال می کند.

به گفته محققان گیاهانی که SA تولید می کنند از صدها سال پیش شناسایی شده بودند اما نقش کلسیم در این گیاهان تا به حال نامشخص باقی مانده بود.

محققان با بررسی ساختار این گیاهان دریافتند که کلسیم در میان سلولهای گیاهان نقش یک دربان را به عهده دارد که سطح تولید SA  را کنترل کرده و با هدایت اطلاعات ورودی گیاه را در برابر حملات بیماریها و آفات حمایت می کند.

آزمایشها نشان می دهند گیاهان نرمال و سالم سطح پایینی از SA را در میان سلولهای خود دارند. زمانی که سطح این ماده افزایش می یابد به این معنی است که گیاه در برابر فشارهای محیطی و یا حملات آفتها قرار گرفته است.

به گفته محققان در مواجه با خطر به دلیل عدم توانایی در گریختن از مهلکه، گیاهان سیستم های درونی حفاظتی خود را از قبیل SA فعال ساخته و از خود محافظت می کنند. این ماده اقدامات محافظتی را از جمله واکنشهای فوق حساس به گیاه القا می کند. در این شرایط سلولهای اطراف عوامل بیماری زا و یا آفت می میرند و با تشکیل حصاری سلولی از انتشار این عوامل به کل گیاه جلوگیری می کنند. این ماده همچنین مقاومت اکتسابی را نیز در گیاه فعال می کند، خصوصیتی که گیاه را در برابر حمله های آتی بیماریها مصون می سازد.

بر اساس گزارش ساینس دیلی، وجود این ماده در سلولهای گیاهان از سرعت رشد گیاه به شکلی کاملا محسوس می کاهد و به همین دلیل سطح SA در گیاهانی که در محیط امن زندگی می کنند بسیار پایین است. همچنین تنظیم میزان پروتئینی به نام AtSR1 در گیاه نیز می تواند در کاهش میزان ماده SA و افزایش رشد گیاه موثر واقع شود.


دسته ها : علمی
چهارشنبه 1387/10/25 18:55
X