محققان دانشگاه کمبریج به تازگی چگونگی تاثیر رنگ گلها بر جذب حشرات گرده افشان مانند زنبورها را کشف کردند.

زنبورها در جهانی زندگی می کنند که گلها در آن دارای رنگهای متفاوتی هستند و انسان قابلیت مشاهده این رنگها را ندارد. به این معنی که این رنگها نسبت به دید انسان نامرئی هستند. دانشمندان با بررسی انواع  گلها در یافته اند که گلبرگها در انواع گل دارای خاصیتی به نام خاصیت رنگین کمانی هستند که با استفاده از آن قادر به جذب زنبورها است.

خاصیت رنگین کمانی بر اساس رنگدانه های موجود در ماده ایجاد نمی شود بلکه با ساختار سطح ماده در ارتباط بوده و متناسب با تغییر زاویه دید تنالیته رنگها را تغییر می دهد. نمونه صنعتی این خاصیت را می توان در سطح انواع سی دی ها یافت.

به گفته دانشمندان حشرات، پرندگان، ماهی ها و انواع خزندگان از گذشته از این خصوصیت ماده در شناسایی گونه های مختلف استفاده می کنند. با این حال تحقیقات جدید نشان می دهد که گیاهان نیز از این خصوصیت برای جذب حشرات سود می برند.

محققان با بررسی خصوصیات گلها در یافتند که زنبورها در برابر گلی مانند لاله می توانند میان خصوصیت رنگین کمانی و رنگ گلها تفاوت قائل شوند. طی آزمایش زنبورها برای تشخیص دیسکهایی با خصوصیت رنگین کمانی دارای رنگهای زرد، آبی و بنفش آموزش داده شده و شکر به عنوان پاداش برای آنها قرار داده شد. زنبورها در نهایت آموختند که تنها به سمت دیسکهای رنگین کمانی پرواز کنند و از رفتن به سمت دیسکهایی با رنگهای مشابه اما بدون خصوصیت رنگین کمانی اجتناب کردند. به گفته زیست شناسان این امر نشاندهنده تاثیر این خصوصیت در گلها بر روی جذب حشرات است.

دلیل نامرئی بودن خصوصیت رنگین کمانی در گلبرگها طول موج ماورا بنفش در آنهاست که این طول موج توسط انسان قابل مشاهده نخواهد بود اما حشراتی مانند زنبور توانایی مشاهده این طیف را داشته و به سمت گلها کشیده می شوند.

بر اساس گزارش ایندیپندنت، افزایش سیر نزولی جمعیت زنبورها باعث افزایش توجه جهان علم به این حشرات باهوش شده است. وجود این حشرات در کشاورزی و گرده افشانی گلها بسیار حیاتی بوده و انسان نیازمند حضور این حشرات است.


دسته ها : علمی
يکشنبه 1387/10/22 8:47
X