محققان آلمانی با استفاده از ماهواره های مادون قرمز موفق به کشف چگونگی تاثیر کوههای آنتراکتیکا بر تخریب لایه اوزون شدند.

مطالعات جدید نشان می دهد که امواج کوهستانی موجود بر فراز کوههای منطقه آنتراکتیکا منجر به ایجاد ابرهای کمیابی می شوند که می تواند در تخریب لایه اوزون موثر واقع شوند.

طی دو دهه گذشته عوامل CFC که توسط فعالیتها صنعتی بشر در جو زمین آزاد شده است منجر به ایجاد حفره ای بزرگ در لایه اوزون اتمسفر زمین بر فراز آنتراکتیکا شده است.

مطالعات محققان موسسه تحقیقاتی ژولیخ در آلمان نشان می دهد واکنشهای شیمیایی کلیدی که به تخلیه گاز اوزون از اتمسفر زمین منجر می شود بر روی سطح ابرهای خاص استروسفریکی قطبی شکل می گیرند که در قسمتهای بالایی اتمسفر جا گرفته اند.

در این سطح از ارتفاع نور خورشید عوامل CFC را به ذراتی تبدیل می کند که با انجام واکنشهایی به کلورین تبدیل می شوند که این ماده باعث از بین رفتن اوزون می شود.

به منظور درک چگونگی شکل گیری این ابرها محققان با استفاده از ماهواره های مادون قرمز به بررسی حرارتهای هوا در اتمسفر پرداخته و موفق به کشف بسته هایی از هوای گرم و سرد بر روی اتمسفر شدند که این بسته ها تنها بر فراز کوه ها قابلیت شکل گیری دارند.

بر اساس گزارش نیوساینتیست، این پدیده که به امواج کوهستانی معروف است در اثر شدت بالای جریان هوا شکل گرفته و سرمای آن به حدی است که امکان شکل گیری ذرات PSC را به وجود خواهد آورد. این امواج با ایجاد فعالیتهای شدید جوی حرارت متغیر را در اتمسفر ایجاد می کنند.


دسته ها : علمی
شنبه 1387/10/21 8:53
X