محققان موسسه ARS پس از گذشت 67 سال از ابداع هنری فورد در تلاشند بر اساس یافته های وی و با استفاده از مواد زیستی و گیاهی مانند سویا، پلاستیکهای زیستی قابل بازیافت تولید کنند.

هنری فورد در سال 1941 در تولید مواد پلاستیکی تحولی ایجاد کرد که تأثیر آن تا به حال باقی مانده و منجر به گسترش فعالیتهای جهانی به منظور تولید لاستیکهای زیستی شده است. وی در این سال موفق به تولید اتومبیلی شد که بدنه آن کاملا پلاستیکی بوده و در ساختار این پلاستیک از ترکیبات سویا استفاده شده بود. با وجود اینکه این ابداع توجه بسیاری را به خود جلب کرد هیچگاه به خود چهره تجاری نگرفت و با مرور زمان به دست فراموشی سپرده شد. با این حال محققان برخی موسسه ها از جمله موسسه خدمات تحقیقاتی کشاورزی (ARS) تاکنون به بررسی این ایده ادامه داده اند.

محققان این موسسه در تلاشند با استفاده از آرد سویا به عنوان ماده پر کننده پاک و بدون زیان برای محیط زیست به تولید لاستیک چرخ اتومبیل و دیگر انواع لاستیک ها بپردازند.

مواد پرکننده ای که به صورت رایج مورد استفاده قرار می گیرند دارای ساختار نفتی به نام کربن سیاه هستند و تولیدکنندگان لاستیک چرخ اتومبیل از این ماده به منظور بهبود مقاومت کششی و مقاومت اصطکاک استفاده می کنند اما به دلیل موانعی که بر سر راه استفاده از منابع نفتی و پتروشیمی به وجود آمده است از قبیل افزایش قیمت این مواد و محدودیت استفاده به دلیل آلودگی محیط زیست، توجه صنایع به سمت جایگزینهایی با ساختار زیستی به خصوص موادی که کشت و زرع آنها بسیار ساده است، متمرکز شده است.

آرد سویا ماده ای غذایی است که محققان موسسه ARS در ایالت ایلینویز آمریکا به تازگی به توانایی این ماده ارزان قیمت در جایگزینی کربن سیاه پی برده اند.

محققان آرد سویای بدون روغن را که به منظور افزایش تراکم در آب قرار گرفته بود به لاستیک خام افزوده و این ترکیب را در خلا و سرمای فراوان خشک کردند. این فرایند باعث شکل گیری شبکه ای از اتصالات داخلی در لاستیک شد. سپس در محیط آزمایشگاه این لاستیک به اشکال متفاوت تبدیل شده و تحت نیروهای متفاوتی از قبیل برش قرار گرفت.

آزمایش میزان کشسانی این ماده ترکیبی جدید نشان می دهد که استفاده از آرد سویا لاستیک را در برابر نیروی کشسانی نسبت به لاستیکهای بدون پر کننده 20 برابر مقاوم تر می کند. با این حال این ترکیب همچنان در مقابل لاستیکهایی که با استفاده از کربن سیاه تولید شده اند از مقاومت کمتری برخوردارند.

بر اساس گزارش ساینس دیلی، محققان با همکاری متخصصان صنایع لاستیک سازی همچنان در تلاشند با گسترش مطالعات خود بر روی این ماده و دیگر مواد طبیعی تکنولوژی تولید لاستیکهای طبیعی را وسعت بخشیده و جایگزینی مناسب برای مواد نفتی رایج بیابند.


دسته ها : علمی
شنبه 1387/10/21 0:51
X