معمولا افزایش فشارخون سیستمیک در بزرگسالان به وجود می‌آید و اگر درمان نشود به علت اصلی سکته‌های مغزی، قلبی و نارسایی کلیوی تبدیل می‌شود. گفته می‌شود شیوع افزایش فشارخون با سن رابطه‌ای مستقیم دارد و ثابت شده 15 درصد افرادی که در سنین پایین مبتلا به فشارخون هستند، وقتی سن آنها به بالای 60 الی 65 سال می‌رسد، حدود 60 درصد، بیماری افزایش می‌یابد.

اما هیچ می‌دانستید کودکان هم به بیماری فشارخون مبتلا می‌شوند؟

دکتر وقار گنجوی چنگیزی، متخصص بیماری‌های کودکان و فوق‌تخصص نوزادان  اظهار می‌کند: افزایش فشار خون سیستمیک در کودکان ناشایع است و شیوعی کمتر از 1 درصد  دارد ولی اگر فشارخون در دوران کودکی مشاهده شود زمینه‌ بیماری فراهم می‌شود که به آن فشارخون ثانویه گفته می‌شود.

در حالی که در بزرگسالان فشارخون معمولا اولیه است، یعنی بدون هیچ علت زمینه‌ای این بیماری در آنها  به وجود می‌آید اما مشاهده شده است کسانی که در دوران کودکی، به هر دلیلی مبتلا به فشارخون هستند شانس افزایش فشارخون در بزرگسالی، در آنها  حدود 4/2 برابر بیشتر از سایرین است.

به گفته این پزشک متخصص، افرادی که در بزرگسالی مبتلا به فشارخون جدی هستند کسانی اند که در دوران کودکی، بالاترین حد فشارخون مجاز را (یعنی بیشتر از 90 درصد)‌ دارند.

دکتر گنجوی با اشاره به این که رابطه مستقیمی بین افزایش فشارخون ایام کودکی و پیدایش بیماری تصلب شرایین وجود دارد ، می‌افزاید: با این حساب باید اندازه‌گیری فشارخون، قسمتی از معاینه و بررسی‌های روتین کودکان 3 سال به بالا باشد و این مساله باید در افرادی که زمینه افزایش فشارخون در سابقه فامیلی دارند، قدری جدی‌تر مد نظر قرار گیرد.

ولی آنچه که در این حین مهم است این که اندازه‌گیری فشارخون  مساله مهمی است و وقتی  اندازه‌گیری صورت می‌پذیرد آرام بودن بیمار و استفاده صحیح از دستگاه فشارخون یکی از مهم‌ترین اصولی است که باید اجرا شود، چرا که اندازه‌گیری دقیق فشارخون کودک یکی از سخت‌ترین و وقت‌گیرترین معاینات پزشک اطفال است و به هنگام مضطرب بودن کودک، فشارخون بالا خواهد رفت و موجبات تشخیص اشتباه بیماری فراهم می‌شود.

به همین دلیل اندازه‌گیری فشارخون کودک در سنین مختلف، طبق استاندارد خاصی دور بازو قرار می‌گیرد که اندازه بازو و وزن کودک در اولویت است و برای اندازه‌گیری دقیق هر چهار اندام (دو دست و دو پا)‌ بررسی می‌شوند.

بررسی‌ها نشان می‌دهند که فشارخون با افزایش سن اضافه می‌شود و به قد و وزن افراد مرتبط است. این فوق تخصص نوزادان با بیان این مطلب متذکر می‌شود: به همین علت است که پزشکان برای تعیین میزان فشارخون طبیعی در دوران کودکی از جداول و منحنی‌های بررسی فشارخون استفاده می‌کنند.

وی می‌گوید: بالاترین حد طبیعی فشار خون در نوزادان 85 تا 90 میلی‌متر جیوه و پایین‌ترین حد آن 55 تا 65 میلی‌متر جیوه است.

عوامل افزایش فشار خون کودکان

وراثت، نوع تغذیه، استرس و چاقی می‌توانند در بروز فشار خون اولیه نقش داشته باشند؛ ولی وقتی شخصی در سنین بزرگسالی به این بیماری مبتلا می‌شود، نمی‌توان به دنبال بیماری‌های زمینه‌ای گشت و یا علتی برای آن پیدا کرد و بالعکس  فشار خون دوران کودکی که بر اثر عوامل زمینه‌ای همانند برخی از بیماری‌ها همچون بیماری‌های کلیوی ایجاد می‌شود که همیشه باید به احتباس آب و نمک در این خصوص توجه خاصی شود.

دکتر گنجوی چنگیزی با عنوان این مطلب می‌افزاید: ناهنجاری‌های مادرزادی کلیه و عروق، بیماری‌های کلیوی ناشی از انسداد مجاری ادراری، عفونت‌های ایجاد شده در کلیه (سیستم ادراری)‌، ضربه‌هایی که به سیستم ادراری وارد و باعث خونریزی می‌شود، وجود تومورها در سیستم ادراری، جراحی کلیه و پیوندهای کلیه از عوامل افزایش‌دهنده فشار خون کودکان است.

پس از بیماری‌های دسته کلیوی، بیماری‌های قلبی و عروقی و در راس آنها کوارک تاسیون آئورت از عوامل مخرب افزایش فشار خون است که پس از آن بیماری‌های سیستم عصبی مرکزی، عامل مهمی در این زمینه‌اند و مغز و اعصاب در آن درگیرند و عفونت‌های سیستم عصبی مرکزی، تومورهای سیستم عصبی، صدمه‌ها و خونریزی‌ها را شامل می‌شوند.

این متخصص اطفال دسته آخر از عوامل افزایش فشار خون در کودکان را مصرف برخی از داروها ذکر کرده و یادآور می‌شود در برخی از موارد، تماس بیش از حد با جیوه، سرب و همچنین مسمومیت با ویتامین D (دی)‌ عامل افزایش فشار خون است.

وی در پایان تصریح کرد: اجتناب از استرس، تغذیه صحیح، ورزش و پیشگیری از چاقی می‌تواند از عوامل  عدم بروز بیماری به شمار آید.



دسته ها : تندرستی
سه شنبه 1387/10/17 16:28
X