پایگاه اطلاع رسانی "الاسری " گزارشی از یک کتاب منتشر شده با عنوان "60 سال در اطلاعات اسرائیل " که توسط مسئولین بلندپایه اطلاعات اسرائیل که شامل ناکامی‌های سرویس‌های اطلاعاتی است، منتشر کرده که متن این گزارش بدین شرح است.
سرویس اطلاعات اسرائیل به دلیل وظایف حساسی که بر عهده دارد از جهتی و نقش مهمی که این سرویس در خدمت به رژیم صهیونیستی برای شکست دادن دشمنانش در داخل و خارج ایفا می‌کند در هاله‌ای از ابهام به سر می‌برد و سخنگویان این رژیم همواره بر این نکته تاکید می‌کنند که اگر اطلاعات به دست آمده توسط سرویس اطلاعاتی اسرائیل نبود این رژیم نمی‌توانست به جنگ‌های متعددی دست بزند.
این کتاب که اخیرا با نام "60 سال در اطلاعات اسرائیل ... نگاهی از درون " در اسرائیل به چاپ رسیده است جنبه دیگری از چهره نامرئی این سرویس را برای خواننده به نمایش می‌گذارد به ویژه این‌ که برداشت خواننده از مطالب این کتاب و نقش این سرویس متفاوت با آن چیزی است که مقصود نویسنده و گردآورندگان آن بوده است.
این کتاب برای نخستین بار به زبان عبری و توسط ژنرال بازنشسته "عاموس غلبواع " و دوست وی ژنرال "افرایید لابید " توسط مرکز میراث اطلاعات اسرائیل و روزنامه "یدیعوت آحارونوت " منتشر شده است.

ثبت شکست‌ها:
این کتاب با بیان نمونه‌هایی از شکست‌های سرویس اطلاعاتی اسرائیل در جمع‌آوری اطلاعات چهره‌ای متفاوت از نقش این سرویس که گاه به قداست هم می‌رسد به نمایش می‌گذارد، به علاوه این‌که نام موساد مربوط به یک سری از عملیات‌های ناموفق است که خود را سلسله‌‌ای طولانی از عملیات‌های موفقیت‌آمیز نشان داده است که بارها موجب هزینه‌های گزافی برای اسرائیل شده و گاه موجب ضربه زدن به روابط این رژیم در سطح بین‌الملل شده است.
از بارزترین این شکست‌ها آنچه در سال 2003 اتفاق افتاد که اطلاعات ارتش به اشتباه عنوان کرد که "صدام حسین " نوعی اسلحه‌ جدید دارد.
نویسندگان این کتاب در ابتدا از این که اسرائیل، آمریکا را برای حمله به عراق تشویق کرد، ابراز ندامت و پشیمانی می‌کنند زیرا مدعی‌اند اگر عراق از نظر نظامی و اقتصادی قدرتمند باقی می‌ماند، تهران جرأت نمی‌کرد برنامه‌ای هسته‌ای خود را به راه ‌اندازد.
این کتاب برای نخستین بار از گفت‌وگو‌های محرمانه "موشیه شاحال " نماینده اسرائیل با صدام حسین در ابتدای سال 1994 پرده برمی‌دارد که این گفت‌وگوها به خواست "بیل کلینتون "رئیس‌جمهور وقت آمریکا متوقف شد با این که مصلحت اسرائیل در گفت‌وگو با بغداد بود، زیرا عراق برای آن تهدید استراتژیکی به شمار نمی‌رفت.
در همان سال ناگهان اطلاعات اسرائیل از اعلام کناره‌گیری لیبی از برنامه‌های هسته‌ای خود و دستیابی به یک سلاح جدید برای از سرگیری روابط خود با ایالات متحده شگفت زده شد.
با وجود این ‌که هر شش قاره، میدان عمل سرویس اطلاعات اسرائیل است، فلسطین بخش مهمی از فعالیت‌های این سرویس را به خود اختصاص داده است، با وجود این، این سرویس در این میدان ناکامی‌های امنیتی فراوانی را به دست آورده است.
اما در سال 2005 اطلاعات ارتش و موساد گزارشی از قدرت حزب‌الله ارائه کرد و از آن آشکار شد که اطلاعات اسرائیل در ارزیابی توان نظامی خود دچار اشتباه شده است.
در پی شکست جنگ 2006 لبنان، ارتش اسرائیل متوجه عدم صحت گزارشات سرویس اطلاعاتی که در طراحی نقشه‌های عملیاتی برای جنگ با حزب‌الله به آن تکیه کرده بود شد که می‌توان گفت: شکست اصلی اسرائیل در لبنان در درجه اول شکست اطلاعاتی است.
در سال 2006 ناگهان امنیت داخلی (شاباک) و اطلاعات نظامی (امان) اسرائیل با پیروزی جنبش حماس در انتخابات قانون‌گذاری در اراضی اشغالی فلسطین روبه رو شد و در سال 2007 اطلاعات اسرائیل با سیطره غیر منتظره نظامی حماس بر نوار غزه روبه رو شد.
اینجا نیز گزارشات اشتباهی از جانب اطلاعات اسرائیل داده شده بود که اسرائیل را بسیار در سختی انداخت مهمترین آنها قتل عام "باروخ گلدشتاین " در حرم ابراهیمی در شهر خلیل در سال 1994 بود که به وقوع عملیات استشهادی که توسط جنبش حماس انجام شد منتهی گردید به علاوه ناتوانی "شاباک " در پیش‌بینی ترور "اسحاق رابین " نخست‌وزیر سابق در اواخر سال 1995 از این موارد به شمار می رود.
با وجود افشا شدن این شکست‌ها، کتاب به تحسین برای گرفتار نشدن در چنین خطاهای سرنوشت سازی پرداخته؛ با این حال کسانی که در سرویس اطلاعات به خطاهای خود اعتراف کنند کم هستند و کسانی که از خطاهای خود پند بگیرند نیز کمترند.
در این کتاب به نوعی از تاکید بر اینکه سرویس امنیتی اسرائیل با مرو زمان به دلیل سری بودن و جاسوسی بودن آن و انجام فعالیت‌ها در خارج از چارچوب‌های قانونی و قضایی، دچار فساد شده، دوری گزیده شده است.
به همین دلیل این سرویس همواره شاهد فراخوان‌های متعدد است به ویژه این که بعد از هر شکستی به اصلاحات داخلی و بازنگری در تشکیلات ریشه‌ای و بدنه خود و حتی وظایف و دستورالعمل‌های خود می‌پردازد با علم به اینکه حجم بودجه‌ای که دولت برای آن در نظر گرفته می‌شود اعلام نمی‌گردد.

نظارت نظامی:

کتاب گزارش مفصلی را از بارزترین دستاوردها و ناکامی‌های اطلاعات اسرائیل و مهمترین عملیات‌ تاریخی که به آن دست زده است و بر آینده این رژیم تاثیرات خوب یا بدی گذاشته است بیان می‌کند.
با این وجود، نویسندگان این کتاب به خوبی می‌دانند که در تحلیل‌هایی که از نظارت نظامی ارائه می‌دهند با مشکلات جدی روبه‌رو هستند زیرا انتشار هر خبر جدیدی در عالم اطلاعات اسرائیل ممکن است به امنیت این رژیم خدشه وارد کند به همین دلیل این کتاب به امور سری موثر در تصمیمات آینده رژیم صهیونیستی نپرداخته است.
این کتاب همچنین در تفصیل دستیابی سرویس‌های اسرائیل به منابع اطلاعاتی و اهدافی که پیرو این اطلاعات و موقعیت‌های جغرافیایی برای خود ترسیم می‌کند و چگونگی وظایف سیاسی و نظامی آن وارد می شود.
این کتاب به نقطه مبهمی اشاره می‌کند و آن سلایق شخصی رهبران اطلاعاتی اسرائیل است و آنچه که مولفان این کتاب آن را سپاه‌های شخصی می‌‌نامند زیرا اثر خود را بر اهداف استراتژیک سرویسهای امنیتی می‌گذارد.
آنچه در کتاب بسیار مشهود است روابط مربوط به سطوح امنیتی و اطلاعاتی است در دو سطح سیاسی و نظامی با اشاره به اینکه، نکته مهم مربوط به اشتباه اساسی روسای اطلاعات اسرائیل درنگه داشتن وقت در ترسیم صورت امنیتی است که حکومت و بزرگان را راضی نگه دارد نه آنگونه که برای آینده حکومت در دراز مدت مفید است .
در ادامه از برخی دلایل در برخی مشکلات اطلاعاتی که سرویس‌های امنیتی به ویژه موساد با آن روبه‌رو هستند سخن به میان می‌آورد که این مشکلات موجب ناکامی‌های اطلاعاتی شده که در ارائه اطلاعات خام و غیردقیق به رهبران، خود را نشان داده و در کنار ضعف رهبری نقش مهمی در شکست‌ها بازی می‌کند.
و در ادامه شکست‌های پی در پی انعکاس منفی بر واقعیت رژیم اسرائیل و روابط خارجی و سیاست‌های آن با جامعه بین‌الملل دارد و به همین دلیل مسئولیت بزرگ بر عهده حکومتی است که سزاوار است در بسیاری از سیاست‌های امنیتی، نظامی و سیاسی خود تجدید نظر کند.
این کتاب تاکید می‌کند: برخی از روسای بخش امنیتی اسرائیل و مسئولین بلندپایه دارای برخی از ویژگی‌هایی که می‌بایست داشته باشند نیستند به ویژه عدم تسلط به زبان انگلیسی مسئله‌ای که در ارتباط آنها با شرکاء خود در سرویس‌های امنیتی بین‌المللی به ویژه آمریکا و انگلستان با وجود ترجمه گفت‌وگوهای محرمانه و ببانات منتشر شده و اظهارات مطبوعاتی اثرگذار است زیرا کار اطلاعاتی از عهده مترجم عادی بر نمی‌آید بلکه نیازمند کسی است که مفهوم همه تعبیرات و اصطلاح‌ها و کلمات را بداند.

فرهنگنامه اطلاعات:

این کتاب برای نخستین بار مفاهیم عملیاتی و مصطلحات امنیتی و کلمات اختصاری مشخصی را که در نگاه اول به نظر می‌آمد لغتی خارجی باشد منتشر کرد و این کار در غالبی که فرهنگ مفاهیم نامیده شد و برای سهولت کار کسانی که به موسسه امنیتی می‌پیوستند، انجام شد. برای اینکه زبان اختصاری مختص به خود را بفهمند. زیرا مفاهیم کامل اطلاعاتی به هر کس این اجازه را می‌دهد بر مفاهیم جاسوسی و تحلیل نامه‌های سری عناصر موساد اطلاع پیدا کند.
این کتاب در کتابخانه اسرائیل از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا مشتمل بر مقالاتی است که مسئولین بلندپایه در دستگاه‌های امنیتی اسرائیل نوشته شده است مانند سرویس امنیت داخلی و سرویس اطلاعات خارجی و شعبه اطلاعات نظامی.

ایجاد امنیت اسرائیلی
این دو کتاب دو پیوست عمومی دارد اول مشتمل بر اصطلاح‌هایی است که در سرویس امنیتی به کار می رود که از آن سخن به میان آمد و دوم پیوست مختص به بارزترین حوادث مهم در تاریخ اطلاعات اسرائیل به علاوه اشاره به روسای دستگاه امنیتی با اختلاف ویژگی‌های آنان از زمان تاسیس سرویس امنیتی در 60 سال پیش و حتی قبل از نوشته شد.
این کتاب از آن جهت که شامل مجموعه‌ای از مقالات است که توسط مسئولین بلندپایه سرویسهای امنیتی اسرائیل مانند سرویس امنیت داخلی و اطلاعات خارجی و اطلاعات ارتش نوشته شده است از اهممیت ویژه‌ای برخوردار است.
علاوه بر آن مولفین کتاب 37 مقاله از بارزترین افراد اطلاعات اسرائیل از سرویس‌های مختلف را که مهمترین آنها " مائیر داغان " رئیس موساد، "یوفال دیسکین " رئیس شاباک و ژنرال " عاموس یادلین " از شعبه امان هستند، به آن ملحق می‌کنند.
اهمیت این کتاب به دلیل مولفان آن است که دارای موقعیت‌های مهمی در اسرائیل داشته اند و آنان عبارتند از " افرایم لابید " ژنرال بازنشسته 66 ساله دارای مدرک فوق لیسانس علوم سیاسی از دانشگاه حیفا که هم اکنون از مسئولین رده بالا و سخنگوی آژانس یهود است و در گذشته نیز به عنوان سخنگوی ارتش و مسئول اول رادیو نظامی و رئیس مرکز علمی پژوهشهای ارتباطات و سخنران در دانشکده امنیت ملی اسرائیل مشغول به فعالیت بوده است.
و " غاموس غلبواع " ژنرال بازنشسته که هم اکنون به عنوان مشاور سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل و متخصص در امور خاورمیانه در دانشگاه عبریو پژوهشگر در زمینه‌های مختلف در مرکز "هرتسیلیا " و صاحب مقالات دوره‌ای در روزنامه "معاریف " مشغول به فعالیت است و در گذشته نیز موقعیت‌های متعددی در موسسه امنیتی داشته که مهم‌ترین آنها رئیس هیئت پژوهش‌های اطلاعات ارتش و معاون رئیس این رژیم در امور عربی و مشاور وزیر سابق دفاع فعالیت می‌کرده است.

دسته ها : سیاست
شنبه 1388/1/29 10:36
X