عارضه وزوز گوش يكي از معدود عوارضي است كه اين روزها بدون هيچ علت مشخصي بر شمار مبتلايان به آن افزوده مي‌شود؛ عارضه‌اي كه از داخل سر منشأ مي‌گيرد و اصلا منبع بيروني ندارد.
براي همين كاملا استثنايي است. البته اين يك تعريف قديمي از وزوز گوش است چون در سال‌هاي اخير با توجه به پيشرفت‌‌هاي زيادي كه صورت گرفته، مشخص شده كه وزوز علت و منشأ عصب شناختي دارد به‌طوري كه محققان معتقدند وزوز صدايي است كه به خاطر درگيري‌هاي راه‌هاي عصبي و قشر مغز اتفاق مي‌افتد. يعني زماني كه سلول‌ها و نرون‌هاي مغز فعاليت اضافه پيدا مي‌كنند.
اين عارضه يكي از اختلالات شنوايي است كه فرد را هم از نظر روحي و رواني و هم جسمي درگير مي‌كند و در واقع اسم آن را سرطان دستگاه شنوايي گذاشته‌اند. متأسفانه در اين ميان علتي هم كه بخواهيم براي وزوز گوش معرفي كنيم، وجود ندارد.
با اين حال وزوز گوش دو نوع است؛ وزوزهاي فردي و وزوزهاي عيني. وزوز فردي به اين معني است كه فقط خود فرد قادر به شنيدن صداي وزوز است و ديگران نه. ولي در وزوز عيني اگر فردي گوش خود را نزديك فرد مبتلا بكند، صداي وزوز را خواهد شنيد. ولي بيشترين نوع اين عارضه به‌صورت فردي است.
البته گاهي وزوز به‌علت بروز بيماري‌هاي ديگر هم مي‌تواند باشد. مثل ايجاد تومور روي عصب شنوايي. اگر اين بيماري‌ها برطرف شوند، وزوز هم بهبود خواهد يافت. با اين حال يك‌سري اقدامات درماني براي اين عارضه در همه جاي دنيا شناخته شده است. اين روش‌ها هم شامل درمان‌هاي پزشكي و هم توانبخشي هستند. در گذشته بيشترين درمان، همان درمان دارويي بود كه به تبع خوردن يكسري از داروها عارضه قطع مي‌شد ولي اين روش به هيچ وجه راه درمان قطعي نبود. اما توانبخشي و استفاده از سمعك راه‌هاي درماني ديگري هستند كه سال‌هاست مورد استفاده قرار دارند. به اين ترتيب كه با گذاشتن اين ابزار در گوش، صدايي وارد آن مي‌شود كه ديگر صداي وزوز شنيده نخواهد شد. اينها درمان‌هاي نسبتا موفقي بودند اما باز هم مؤثر نيستند. چون اگر از گوش برداشته شوند، وزوز همچنان پابرجاست.
درمان‌هاي ديگر مثل تحريك الكتريكي يا مغناطيسي هم درمان‌هايي هستند كه استفاده‌كنندگان از آن‌معتقدند وزوز، ناشي از اختلال در عملكرد عصب شنوايي است و اگر اين عصب تحريك شود، به حالت اوليه برخواهد گشت. متأسفانه بايد گفت كه اين روش‌هم راه درمان قطعي نيست براي همين روانشناسان و روانپزشكان از طريق درمان شناختي به اين نتيجه رسيده‌اند كه فرد مي‌تواند از طريق كنترل خودش و گرفتن مشاوره، صداي وزوز را كنترل كند. اين روش‌ها البته روش‌هايي هستند كه هر كسي قادر به انجام‌شان نيست. براي همين و در نهايت آخرين و موفق‌ترين روش درمان اين عارضه روش آموزشي بازآموزي وزوز است.
در اين روش به فرد ياد مي‌دهند كه با استفاده از كنترل‌كننده‌هاي صدا و با شركت در يكسري جلسات آموزشي، هم صداي وزوز را كنترل كند و هم در انتهاي اين جلسات اضطراب و استرس شديد از فرد دور خواهد شد. موفقيت اين درمان بالاي 80درصد است. با اين حال مهم‌ترين نكته در مورد عارضه وزوز كه ممكن است همه به آن گرفتار شوند، پيشگيري از آن است. در اين مورد به تمام كساني كه از صدا فراري هستند و فقط به‌دنبال سكوتند، توصيه مي‌شود كه گوش خود را به صدا عادت دهند و همچنين به كساني كه در معرض صداهاي بسيار بلند و آلودگي صوتي‌هستند، هم توصيه پرهيز از اين شرايط مي‌شود.


منبع : همشهري آنلاين


دسته ها : تندرستی
دوشنبه 1390/2/19 11:48
X