شبكه‏ي تلويزيوني «من و تو »، از 28 اكتبر مقارن با 6 آبان 1389 برنامه‏هاي خود را بر روي ماهواره‏ي هاتبرد شروع و با ارايه برنامه‏هاي تفريحي و سرگرمي با جهت‏گيري خلاف شئونات اخلاقي و بومي مردم ايران عملاً مكمل شبكه‏هايي همچون «فارسي وان» است. اين شبكه متعلق به شركت تلويزيوني مرجان است و از بريتانيا پخش مي‏شود.

نكته‏ي ابتدايي انتخاب اسم براي اين شبكه است، دست‏اندركاران آن با انتخاب اسم «من و تو» عملاً خواستار تعامل و ارتباط با مردم ايران هستند و سياست خود را پخش فيلم، سريال، اخبار و گزارش‏هاي متنوع قرار داده‏اند.

بايد دقت داشت كه مخاطب هدف اين شبكه، «مادران و زنان» جامعه‏ي ايران است و در اين راستا سعي شده با چاشني‏هايي از جمله آشپزي، طنز و حتي رقص به جذب مخاطب هدف خود بپردازند. استفاده از خوانندگان خارج‏نشين و كپي‏برداري از برنامه‏هاي شبكه‏هاي انگلستان ديگر استراتژي اين شبكه است.

اين شبكه با رويكردي كاملاً ضد ايراني حتي در تيتر يك اخبار سايت خود، خبري را با عنوان «پشتيباني جمهوري‏خواهان از حمل? نظامي به ايران» آورده كه كاملا دست‏هاي چدني از پشت دستكش مخملين آن را هويدا مي‏كند.

اگرچه ساير بخش‏هاي اين شبكه رويكردي سرگرم كننده دارند، اما اهداف آن كاملاً مغاير با فلسفه‏ي نظام اسلامي كه توجه به تعالي زندگي انسان بر اساس تعليمات دين مبين اسلام است مي‏باشد و دقيقاً رويكردي اومانيستي و مادي‏محور را دنبال مي‏كند.

نكته‏ي آخر اين كه رويكرد شبكه‏ي «من و تو1» را عليرغم همه‏ي تحليل‏ها بايد در جايي ديگر جستجو كرد. جايي كه سال‏هاست، فيلم‏هاي سينمايي درصدد هستند آن را به جامعه ايراني تزريق كنند و آن نيز القاي سبك زندگي غربي است كه در محتواي تمام برنامه‏هاي اين شبكه مشاهده مي‏شود؛ البته به نظر هدف اصلي اين شبكه مي‏باشد. تغيير رفتار و سبك زندگي و الگوي رفتاري كه بيشتر زنان جامعه ايراني را هدف قرار داده و نشان مي‏دهد كه هدف‏‏گزاري مسؤولان اين شبكه كدام قشر از جامعه ايراني را نشانه گرفته است.

* مدير شبكه‏ي «من‌ و تو1»
-----------------------------

عمده برنامه‏هاي اين شبكه به تهيه‏كنندگي مرجان عباسي و كيوان عباسي پخش مي‏شود. كيوان عباسي پيش از اين مدير و پايه‏گذار سايت اينترنتي «ببين تي‏وي» با سرمايه‏گذاري يك آمريكايي، در ماه ژوييه 2006(م) بود كه در زمينه پخش ويديو و فيلم‏هاي كوتاه كه معمولاً به ايران مربوط بود. وي سابقه همكاري با تلويزيون‏هاي مختلف در آمريكا، مثل «آزادي» و «تپش» را دارد.
سايت اينترنتي «ببين تي‏وي» در سال 2008 به دليل رويكرد غيراخلاقي و غير ديني خود به دستور مقام قضايي در ايران فيلتر شد...

*برنامه‏هاي شبكه‏ي «من و تو1»
------------------------------------
- بفرماييد شام
«بفرماييد شام» يكي از برنامه‏هاي تلويزيون «من و تو» مي‏باشد، امتياز آن از شركت «ITV GLOBAL» انگلستان خريداري شده. در اين برنامه 4 فرد عادي دعوت مي‏شوند كه هر كدام براي يك شب آشپزي كنند و رقابت شروع مي‏شود. هر شب يك نفر ميزبان است و بايد براي 3نفر ديگر آشپزي كند، در هرشب 3نفر ميهمان به ميزبان به صورت كاملاً مخفيانه امتياز مي‏دهند تا اينكه شب آخر فردي كه بيشترين امتياز را كسب كرده برنده 1000 پوند خواهد شد.
اين برنامه با هدايت صداي يك نفر كه نقش راوي را ايفا مي‏كند آغاز مي‏شود و اين فرد در طول برنامه اشكالات شركت‏كنندگان را به صورت تمسخرآميز بيان مي‏كنند. جالب اين جاست كه در اين برنامه هر شب شروع سفره غذا با سرو مشروب است و اگر احياناً فردي تمايلي به خوردن مشروب نداشته باشد به صورتي كاملاً زيركانه از سوي راوي تخريب مي‌شود.

نكته‏ي مهم اين برنامه ،آشناسازي بيننده با زندگي ايرانيان ساكن انگلستان، خلقيات آنان و شايد بتوان گفت، ايجاد تصويري از يك زندگي خوب و عادي در ميان آنان است كه به شكلي غيرمستقيم، با ذهنيت قبلي بسياري از ايرانيان مبني بر زندگي سخت در غربت، به مبارزه بر مي‏خيزد.

نكته‏ي مهم ديگر اين كه هدف عمده‏ي اين برنامه عادي‏‏سازي روابط ميان افراد مرد و زن است و شركت‏كنندگان در اين برنامه عموماً از تعريف مسايل و رفتارهاي غيرمتعارف خود ابا ندارند.

- سالي تاك «Sali Talk»
يك برنامه تاك‏شو با با سرك كشيدن به گوشه و كنار جهان موارد جالب و بعضاً عجيب را از اينترنت جستجو كرده و براي مخاطبان پخش مي‏كند. اين برنامه كه در اشكال مختلف پخش مي‏شود حتي خوانندگان لس‏آنجلسي را نيز به تمسخر كشانده و هر هفته بدترين ويديوها و آهنگ‏هاي آنان را به انتخاب ببيندگان معرفي مي‏كند. آموزش زبان فارسي به كارگردان اين برنامه كه يك انگليسي مي‏باشد از نكات ديدني اين بخش است. اين برنامه معمولاً در انتخاب سوژه‏ها نيز به تمسخر فرهنگ و آداب و رسوم مردم ايران پرداخته و اكثر اوقات نيز به تمسخر دكتر احمدي‏نژاد رييس جمهور كشور مي‏پردازد.

- اتاق خبر
«اتاق خبر» تنها برنامه‏اي در اين شبكه است كه به صورت مستقيم به سياست مي‏پردازد و مي‏توان در آن ردپايي از سياست‏هاي خصمانه دولت انگليس و ساير دول غربي را مشاهده كرد. در اين برنامه كه به شيوه‏اي متفاوت اجرا مي‏شود، گويندگان خبر به شكلي غيررسمي بر پشت مانيتورهاي خود مستقر هستند و همگي به صورت هماهنگ بخشي از يك خبر را مي‏خوانند.رويكرد اين خبرها نيز اكثراً به سمت مسايل داخلي با رويكردي كاملاً يك‏طرفه و با هماهنگي سياست‏هاي دول غربي مبني بر ايران‏هراسي مي‏باشد.


حمايت از فتنه سبز نيز يكي از محورهاي ثابت اين برنامه خبري مي‏باشد، بعد از جريانات 25بهمن 1389 رويكرد اين بخش خبري كاملاً در خدمت روحيه دادن به فتنه‏گران و مخابره اخبار و اطلاعات دروغ مي‏باشد.

- من وتو+
«من و تو+» يك برنامه‏‏اي مجري محور است با دو مجري زن و مرد كه به صورت گروهي اجرا مي‏شود و بر پايه‏ي مصاحبه با هنرمندان و عناصر فرهنگي و اجتماعي به توليد برنامه مي‏پردازد. نگاه اين برنامه معرفي افراد فعال در حوزه‏هاي هنري و فرهنگي و اجتماعي است و تمركز آن بر روي تبليغ ايران باستان و معرفي پادشاهان قديم ايران است.

- پخش فيلم‏هاي تهمينه ميلاني
پخش فيلم‏هاي خاص از سياست‏هاي اين برنامه است به نحوي كه از چند ماه گذشته پخش فيلم‏هاي «تهمينه ميلاني» از اين شبكه شروع شده است و هر هفته جمعه شب‏ها يكي از فيلم‏هاي اين فيلمساز فمينيست رأس ساعت 8شب پخش مي‏شود و در آخر همان شب تكرار مي‏شود و روز بعد در ساعت 8شب كه بهترين زمان پخش يك برنامه‏ي تلويزيوني است، به پخش پشت صحنه‏ي فيلم پخش شده در روز قبل مي‏پردازد و با بازيگران و عوامل فيلم خصوصاً تهمينه ميلاني مصاحبه مي‏شود.

جنس مصاحبه‏هاي پخش شده با خانم كارگردان نشان مي‏دهد كه اين برنامه‏ها در سال جاري به صورت اختصاصي براي اين شبكه ضبط شده و اين نشان از همكاري اين كارگردان با شبكه‏ي مذكور دارد و البته وي نيز بدون پرده‏پوشي تمام نيات خود را در ساخت فيلم بازگو مي‏كند و اكثر مواقع نيز با سياه‏نمايي از اوضاع زنان در ايران و جامعه ايراني به نقد يك‏طرفه مي‏پردازد تا آثار خود را تأييد نمايد. پخش پشت صحنه‏ي اين فيلم‏ها و روابط غيرمتعارف بازيگران و عوامل فيلم كه بعضاً بدون حجاب اسلامي ظاهر مي‏شوند، بيشتر براي حساسيت‏زدايي از احكام شرعي مثل حجاب مي‏باشد.

- آفسايد
برنامه‏ي «آفسايد» يك مجله‏ي هفتگي ورزشي است كه اتفاقات و رويدادهاي هفته به هفته‏ي فوتبال ايران را مرور مي‏كند و سعي دارد مسايل را به صورت موشكافانه بررسي كند. اما اين برنامه كه قصد دارد با نگاهي شبيه برنامه‏ي نود حركت كند به نقاط ضعف فوتبال ايران مي‏پردازد، سعي دارد كه نشان دهد فوتبال ايران را عده‏اي فرصت‏طلب كه وابسته به نهادهاي نظامي هستند نشان دهد. تمسخر مديران ورزش ايران نيز در اين برنامه رايج است.

- ترويج اباحي‏گري و بي‏بند و باري در قالب برنامه «شيمي» و تبليغات همه جانبه خواننده لس آنجلسي با عنوان برنامه «آكادمي موسيقي ...» از ديگر اهداف مديران اين شبكه است.

- در برنامه‏هايي چون «زرشك » كه در ظاهر به آموزش آشپزي فوري براي كارمندان مي‏پردازد و«گارد ساحلي»كه روايت‏گر نجات شناگران و گردشگران در ساحل است نيز سازندگان در صدد عادي جلوه‏دادن مصرف مشروبات الكلي و از بين بردن قبح حيا در خانواده‏ها هستند.

چند نكته در خصوص شبكه من و تو قابل اشاره است:
در خصوص گروه هدف اين رسانه دو نكته وجود دارد: يك نگاه معتقد است مخاطب هدف اين شبكه مادران و زنان جامعه است و براي اثبات نگاه خود، به وجود و محبوبيت برنامه‏هايي با چاشني‏هاي مختلف از جمله آشپزي، طنز و حتي رقص اشاره دارد. اما نگاه ديگر، غير از زنان، بيشتر معتقد به توجه خاص شبكه به افراد دوره‏هاي سني نوجوان و جوان است.

در بيشتر برنامه‏هاي شبكه‏ي من و تو ناخودآگاه اين نگاه القا مي‏شود كه «زندگي مي‏تواند لذت بخش‏تر از آني كه هست باشد» و اين نكته‏ي كليدي و نهفته اين برنامه‏هاست. شايد به نوعي تمركز خاص اين شبكه بر مسايل تفريحي و سرگرمي، ناخودآگاه و طبيعتاً اين چاشني را به محتواي برنامه‏ها بدهد، اما در حقيقت سرخوشي و سرزندگي‏اي كه در زندگي ايرانيان خارج از كشور نشان داده مي‏شود، به نوعي متفاوت با بسياري از برنامه‏هاي كانال‏هاي ماهواره‏اي ديگر است. جنبش و سرخوشي كاذب جوانان لندن‏نشين و تلاشي كه براي شاد بودن، راحت بودن و رسيدن به موفقيت از خود نشان مي‏دهند، عنصر بسيار تأثيرگذاري در جذبيت و محبوبيت اين شبكه براي جوانان است.

در ماه‏هاي گذشته، شبكه‏هاي پارسي زبان ماهواره‏اي در بخش تفريحات و سرگرمي، رشد كمي و كيفي گسترده‏اي را در خود ايجاد كرده‏است. تنها در يك مورد، حضور كانال «فارسي‏وان» و ابتكار آن در جهت پخش سريال‏هاي عاشقانه با دوبله فارسي، سبب شد كه تقريباً نه تنها اغلب شبكه‏هاي سرگرم كننده پارسي‏زبان به پخش سريال روي آورند، بلكه تلاش كنند تا با دوبله آنها، مخاطبان بيشتري را نيز به خود جلب نمايند. اين امر براي يكي از شبكه‏هاي عربي نيز اتفاق افتاد (البته نه با دوبله، بلكه با زيرنويس). به هرحال، نمي‏توان اين حقيقت را پنهان كرد كه شبكه‏هايي مثل «من وتو» فقط از خلأ سرگرم كنندگي و جذبيت آفريني در رسانه‏هاي داخلي استفاده مي‏كنند، و گرنه به خودي خود محصولات جذاب و عجيب و غريبي ندارد.

هرچند رسانه‏ي ملي در شرايط فعلي و با هجوم اين تعداد شبكه سرگرم كننده، قدري در موضع انفعال قرار دارد، اما همواره نشان داده با حركت‏هاي درخشان مثل توليد سريال مختارنامه و يا مجموعه تلويزيوني يوسف پيامبر، مي‏توان رسانه‏اي ديني و در عين حال با نشاط داشت. با اين حال، نبايد از ياد برد كه «سرگرم سازي» يك صنعت است با تمام قواعدي كه براي خود دارد. يكي از قواعد پذيرفته شده در اين صنعت به رسميت شناختن نياز مخاطب به شادي و سرگرمي، و تلاش براي استفاده از همين اصل جهت رقابت با ديگران است.


دسته ها : فرهنگی
پنج شنبه 1389/12/26 21:38
X