كتاب خاطرات محمود عباس از جمله اسنادي است كه مي‌تواند براي محققين روند سازش و علاقمندان حوزه فلسطين مفيد باشد چرا كه عباس از جمله كليدي‌ترين مهره‌هاي روند سازش بوده است.
اگرچه اين خاطرات بيشتر حول محور مذاكرات اسلو و قبل از آن دور مي‌زند ولي اطلاعات ناب آن درباره نوع نگاه مبارزان فلسطيني با گرايشات غيراسلامي و غيرجهادي، نحوه ارتباط آنها با گروههاي صهيونيست از ابتدا تاكنون و روند سازش مي‌تواند براي مخاطبان آن جالب باشد. ضمن اينكه قاعدتاً نبايد از اين كتاب انتظار داشت تا با نگاه جهادي و اصيل مقاومت به موضوع بنگرد. 



*رعايت اصول محرمانه شرط اصلي موفقيت هركاري

هركاري براي اينكه با ناكامي روبرو نشود و نتايج مطلوب و مثبتي به همراه داشته باشد، بايد سرّي و غيرعلني دنبال شود. به اين ترتيب، بيشتر تماس هايي كه در واشنگتن انجام شد، احتمال سرّي ماندن اسرار آن كم بود.
ما احساس مي كرديم كه اين وظيفه ما بود. در تحليل هاي سياسي مي گويند كه سري ماندن [يك گفتگو يا ديدار] به معناي به رسميت شناختن يكديگر مي باشد تا بتوانند در اين گفتگوها به نتايجي محسوس دست يابند كه بتوانند اين نتايج را علني كنند.
تماس هاي فلسطيني- اسرائيلي كه ميان سطوح تصميم گير انجام مي شد به معناي واقعي، به رسميت شناختن يكديگر در اين تماس ها بود. وظيفه ماست كه بسياري از نقاطي را توضيح دهيم كه موجب كنارزدن غبار از وضعيت و شرايطي شود كه به اين رويداد(گفتگوها و تماس هاي سري) منجر شد. همچنين بسياري از كساني كه به نحوي در اين تلاش ما نقش ايفا كردند، حق دارند كه نام آنان برده شود و تلاش ها و كوشش هاي آنان بر ديگران روشن شود.

*ارتباط با سازمان آزادي بخش فلسطين جرم محسوب مي شود

زيرا آنچه كه در قوانين اسرائيل جرم به شمار مي رود و براي آن مجازات تعيين شده يعني تماس با سازمان آزادي بخش، امروزه به آن به عنوان يك اقدام شجاعانه اي ياد مي شود كه دو ملت را به گسستي تاريخي كشانيد كه چندين نسل از آن ياد خواهند كرد.
در تاريخ 10/4/1992، سعيد كنعان با يكي از افراد نزديك به اسحاق رابين و از شخصيت هاي برجسته حزب كار اسرائيل ديدار كرد و پيام رهبري فلسطين را به او ابلاغ كرد. اين پيام سه نكته زير را در بر داشت:
1.ما از برنامه انتخاباتي شما خرسنديم.
2.ما آماده بستن توافق نامه با شما هستيم. شما از ما چه مي خواهيد تا به شما تقديم كنيم؟
3.تمايل داريم ديدارهايي در سطح "Y.R " بين ما تدارك ديده شود.

*ترس رابين از افشا شدن مذاكرات مخفيانه با ساف

آنان پاسخ ما را به طور مكتوب در يك برگ كاغذ و به زبان عبري دادند. همان شخصيت بزرگ اسرائيلي، اين پيام را براي سعيد كنعان به زبان انگليسي قرائت كرد. وي اين متن را ديكته وار براي سعيدكنعان مي خواند. به طوري كه پس از پايان هر پاراگراف، دوباره آن پارگراف را برايش مي خواند تا مطمئن شود كه اين پيام بي كم و كاست نگاشته مي شود. هنوز نوشتن اين پيام تمام نشده بود كه اسحاق رابين به مدت چنددقيقه حاضر شد تا بفهماند كه آنان در اين راه جدي هستند و نيز مطالب زير را به سعيدكنعان ابلاغ كند:
1.ما جدي هستيم.
2.نبايد هرگز ذره اي از اين تماس ها فاش شود.
3.من آماده بحث درباره هرپيام ديگري هستم.
4.هرمطلبي كه مي خواهيد بگوييد، خوب دقت كنيد. ما همه اظهارات آنان را دنبال مي كنيم. بايد براي براي رصد كردن و ثبت همه اظهارات، تلاش واقعي به كار بست.
وقتي اسحاق رابين از آنجا رفت، آن شخصيت بزرگ، به ادامه قرائت ديكته وار پيام، مشغول شد و نكات زير را بيان كرد:


دسته ها : سیاست
شنبه 1389/12/28 8:27
X